V pražské ODS se to řeže. Svobodovci chtějí vyloučit odpůrce Jančíka

26.04.2013 14:15

Oblastní rada ODS Praha 5 navrhla 24. dubna zrušení licence místního sdružení ODS Újezd. Touto věcí se v pátek zabývá Výkonná rada. Rada místního sdružení Újezd se v dopise, který zaslala členům Výkonné rady ODS, tvrdě ohradila proti návrhu na odebrání licence.

V pražské ODS se to řeže. Svobodovci chtějí vyloučit odpůrce Jančíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exstarosta Prahy 5 Milan Jančík

ParlamentníListy.cz mají dopis k dispozici. „Místní rada ODS Újezd je šokována postupem, který zvolila Oblastní rada Prahy 5 na svém zasedání dne 24. 4. 2013 ve vztahu k naší místní organizaci. Podání návrhu na odebrání licence Místnímu sdružení Újezd považujeme za zcela účelový krok, který nemá žádnou oporu v platných stanovách ODS a odporuje základním demokratickým principům stranické politiky,“ píše se v dopise.

Nakonec byl zvolen antijančíkovec Gál. To se nelíbilo

Oblastní rada podle členů ODS z MS Újezd svým usnesením zcela popřela výsledek demokratické volby, která proběhla na místním sněmu, který se konal 28. března: „Legitimně zvolená místní rada nebyla o záměru podání návrhu na odebrání licence místnímu sdružení Újezd ani informována.“

V dopise se uvádí, že v průběhu posledních měsíců bylo Místní sdružení Újezd pod velkým tlakem ze strany vedení oblasti, které vyústilo až ve výhrůžky vůči členům sdružení s tím, že nebudou-li volit konkrétního kandidáta na předsedu, dojde ke zrušení celé místní organizace. Podle informací ParlamentníchListů.cz měl být oním vedením oblasti protěžovaným kandidátem Zdeněk Doležal.

Nakonec Doležal zvolen nebyl, ale byl zvolen Ondřej Gál. V době, kdy byl starostou ODS Praha 5 kontroverzní Milan Jančík, patřil Gál společně s místním sdružením Újezd k jeho největším odpůrcům.

Ti, co byli s Jančíkem, chtějí vylučovat antijančíkovce

V dopise se připomíná, že místní sdružení Újezd mělo vždy stabilní členskou základnu, jeho členové v  minulosti nefigurovali v žádných korupčních či podezřelých kauzách a řadu let bojovali za očištění dobrého jména ODS v éře bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Spekuluje se, že nové vedení ODS Praha 5 se Zdeňkem Zajíčkem v čele je jen zástěrkou pro staré jančíkovské struktury. ODS Praha 5 se Zdeňkem Zajíčkem, který je místopředsedou pražské ODS a náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska, je blízkým spojencem primátora Bohuslava Svobody.

„Je ironií, že většina současných členů oblastní rady, kteří dnes navrhují odebrání licence, stála v těchto těžkých dobách na opačné straně a pevně podporovali Milana Jančíka i bývalého primátora Pavla Béma. Pod rouškou očisty tak ODS na Praze 5 pokračuje ve stejné sestavě vstříc pozbytí posledních zbytků politické důvěryhodnosti v očích občanů naší městské části,“ upozorňuje Ondřej Gál.

Místní rada MS Újezd žádá v dopise tedy Výkonnou radu ODS, aby odmítla odebrání licence. „V případě schválení návrhu na odebrání licence Výkonnou radou se obrátí Místní rada ODS Újezd v této věci k příslušnému soudu,“ uzavírá se dopis.

Vylučování názorových odpůrců?

Výkonná rada ODS nedávno odebrala licence oblastním sdružením na Praze západ, v Praze 12 a v Praze 4. Členové těchto sdružení se brání tím, že primátor Bohuslav Svoboda či případně Petr Nečas tím potlačují své názorové oponenty. Nyní soud podle informací Novinek.cz předběžným opatřením zastavil únorové rozhodnutí Výkonné rady ODS o zrušení stranické buňky v Praze 12.

Předseda místního sdružení Újezd Ondřej Gál v době, kdy byl starostou Prahy 5 Milan Jančík z ODS, se společně s několika zastupiteli odtrhl ze zastupitelského klubu ODS na radnici Prahy 5 a založil v dubnu 2008 klub s názvem S.O.S. ODS. Gál také v době, kdy byl zastupitelem Prahy 5, podal na Jančíka trestní oznámení.

Pro ParlamentníListy.cz se k tomu vyjádřil i místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Ten navíc uvádí, že zrušení zmiňované buňky ODS posvětila i regionální rada. "Dnešní výkonná rada má zrušit další organizaci v pražské ODS. Vychází to z usnesení pražské regionální rady. Jde o místní sdružení Újezd na Praze 5. Na jednání regionální rady to otevřel jen tak náhodou v bodě 'různé' 1. místopředseda pražské ODS pan Zajíček," uvedl Zoufalík, který se jednání pražské regionální rady účastní.

"Tak vážný krok, který patří v demokratické straně k výjimečným situacím, který je rušení části vlastní strany, se na regionální radě ODS v Praze jen tak mimochodem, aby řeč nestála, řeší v bodě 'různé'. Pro normálně uvažujícího člověka je to signál, že ODS v Praze prožívá opravdovou, hlubokou krizi, kterou vahou své funkce několik měsíců kryje předseda Nečas. Jsem udiven, že poté, co soud svým usnesením tento postup zpochybnil, představitelé pražské ODS i nadále používají tyto nedemokratické metody a ještě více destabilizují již tak rozhádanou ODS v hlavním městě Praze," konstatoval Bohumil Zoufalík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…