V případě Janouška může jít o osobní vyřizování účtů, říká nahlas Marvanová

26.03.2012 22:19

To, co vyšlo najevo ze zveřejněných nahrávek odposlechů lobbisty Romana Janouška a exprimátora Prahy Pavla Béma, je podle advokátky a expolitičky Hany Marvanové pouhou špičkou ledovce z toho všeho, co se zřejmě děje. Karel Janeček, který se rovněž v boji proti korupci angažuje, se ale domnívá, že jde o důležitý moment.

V případě Janouška může jít o osobní vyřizování účtů, říká nahlas Marvanová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

„Samozřejmě, že se nabízí i myšlenka, zda v tomto případě nejde o nějaké vyřizování osobních účtů. Ovšem nic na tom nezmění to, jak moc závažné toto zveřejnění praxe mezi politiky a úředníky je,“ řekla ParlamentnímListům.cz Marvanová.

Hrozí se toho, že podobných odposlechů může být někde schováváno ještě mnoho. A nejen v souvislosti se dvěma osobami, které v současné kauze hrají prim. Veřejnost totiž lehce odhadne, že těch zainteresovaných lidí je s největší pravděpodobností daleko více. A je jen otázkou, proč se do hledáčku dostali právě Pavel Bém a Roman Janoušek.

„Ty nahrávky obecně mohou tvořit vydírací potenciál. Vždyť nemůžeme vědět, zda se někteří vlivní lidé nerozhodují právě na takovémto či podobném základě. Ohrožuje to vlastně demokratickou podstatu státu,“ dodala Marvanová.

Bagatelizovaly se úzké vazby kmotrů se státními zástupci - byl to promyšlený tah?

Podle ní se teď ukazuje, jak moc byly bagatelizovány kontakty kmotrů se státními zastupiteli a že vše napovídá tomu, že to byl účel. „Máme nyní kvůli zveřejnění těch odposlechů také odpověď na to, proč politici různé změny v zákonech, jež by korupci bránily, nechtějí a blokují jejich schválení a uvedení do života. Oni prostě potřebují, aby to zůstalo tak, jak to je,“ konstatovala dále Marvanová.

Otřesný obraz, který se nám otevřel z odposlechů, by podle ní měl být předmětem zájmu orgánů činných v trestním řízení. „Zájmy voličů jsou až na posledním místě, mafiánské praktiky zasahují zřejmě do řady zásadních zakázek, staveb. Lobbisté a kmotři jsou propojeni podle všeho i s policií – proto se dost obávám toho, zda bude vyšetřování objektivní. Proto by měla veřejnost vyvíjet vytrvalý tlak na to, aby přišla nějaká zcela zásadní a konkrétní řešení a už se to dál nemohlo dít. Anebo se to alespoň nemohlo dít v tak široké míře,“ uzavřela Marvanová, která se již rok angažuje také v iniciativě Veřejnost proti korupci.

Janeček: Nejde o průlom, ale o krok k tomu, jak se zbavit parazitů 

Podle bojovníka proti korupci Karla Janečka odhalení, jež přineslo zveřejnění odposlechů, není zřejmě samo o sobě nijak průlomové.

„Nicméně je to velmi významná a užitečná událost na cestě k očištění naší společnosti. Jsem přesvědčen, že život dnešních korupčníků je v této zemi čím dál tím méně pohodlný a již brzo budeme schopni se těchto společenských parazitů zbavit,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Janeček.

Podle něj široká veřejnost opět jasně vidí, jak prohnilá je naše veřejná správa a státní instituce - snad prý s výjimkou České národní banky. „Věřím, že lidé budou ještě více inspirovaní k tomu vyžadovat hlubokou společenskou očistu a aktivně za tuto očistu bojovat,“ doplnil Janeček.

Janoušek, pokud neuteče do zahraničí, do vězení půjde. Bém asi ne

Prý je přesvědčen, že pokud Roman Janoušek neuteče do zahraničí, rozhodně půjde do vězení. „Nedovedu si ani představit, že by Pavel Bém ustál svou pozici v parlamentu. Obávám se, že on bohužel momentálně sedět nepůjde, i když jsem si naprosto jistý, že by si to zasloužil. Věřím ovšem, že se brzo také dočká,“ podotkl Janeček.

Každý, kdo dělá byznys nebo se kamarádí se společenskými parazity typu Janoušek, prý nemá co pohledávat ve státní správě ani na politické scéně. „Zároveň je žádoucí a velmi potřebné zahájit vyšetřování podobných případů za tím účelem, aby se odhalilo co nejvíce korupčních provázaností a zlodějin a lidi typu Bém byli po zásluze potrestáni,“ uzavřel Janeček.

Janeček před rokem založil Nadační fond proti korupci, ten má jako základní vizi stav, ve kterém společnost bude vnímat korupci jako zločin a ke korupčníkům bude také jako ke zločincům přistupovat. Korupce nemá být standardem, ale naopak opovrženíhodnou občasností.

„Je hanebné, jaké společenské prestiže se dostává lidem, kteří si své peníze nevydělali legálním způsobem a vyhýbají se zdaňování v České republice. Nejeden „kmotr“ je přitom viděn na nejrůznějších oslavách vlivných politiků, a to je ostuda této země,“ uvádí na stránkách nadačního fondu.

Spolu s Karlem Janečkem se ve fondu angažuje i moderátor Jan Kraus, Karel Randák, bývalý šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace, podnikatel Radim Jančura či ředitel rodinného pivovaru Stanislav Bernard.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…