VIDEO 50 milionů jsem nabídl Švejnarovi, aby za nás šel na Hrad, odhalil Andrej Babiš. A nečekaně mluvil o Zemanovi

13.11.2017 14:54

Janu Švejnarovi za kandidaturu na prezidenta nabídl padesát milionů korun. Žádné hry nehraje a je nesmysl, že by byl proruský nebo orientovaný na Východ. Kdybych nezavedl EET, ODS by ve volbách získala jen sedm procent. I to z úst Andreje Babiše slyšeli studenti při diskuzi na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze 30. října. Teď video z debaty koluje po sociálních sítích. ParlamentníListy.cz vybraly to nezajímavější, co na akademické půdě zaznělo. Vítěz voleb musel před mladou generací obhajovat elektronickou evidenci tržeb i účtenkovou loterii a nevyhnul se ani dotazům, které se týkaly využití názorů a výsledků právě z vysokých škol.

VIDEO 50 milionů jsem nabídl Švejnarovi, aby za nás šel na Hrad, odhalil Andrej Babiš. A nečekaně mluvil o Zemanovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Andrej Babiš na VŠMVVP

„Je na čase, abyste řekl, zda podpoříte někoho ze stávajících kandidátů na prezidenta. Také se chci zeptat na manévr se Stropnickým, že byste ho uvolnil, abyste ho do voleb vyslal,“ řekl jeden ze studentů. Dále ho zajímalo, zda Andrej Babiš podpoří Miloše Zemana, a zároveň kritizoval vládu složenou z odborníků, protože bývají zaměření pouze na daný obor, ale rozhodovat musejí i o věcech mimo jejich obor. „Co se týká Stropnického, my nehrajeme žádné hry. Proč média chtějí kandidáty na Hrad jen od nás? Má kandidáta ODS, ČSSD, KSČM, STAN? Nemají, nikdo nemá kandidáta,“ řekl Babiš. Student na to reagoval slovy, že jejich kandidát by nehrál roli, ale lidé často volí podle strany a jeho hnutí vyhrálo parlamentní volby.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Proč by lidé měli poslouchat Babiše, když jim řekne, koho volit?

Andrej Babiš oponoval: „Když Babiš řekne voličům, proč by ho měli poslouchat? Copak jsou hloupí? Lidé mě volili, abych zkusil složit vládu, to nemá nic společného s prezidentskou volbou. A kdyby Stropnický chtěl být kandidátem na Hrad, přišel by a řekl: Já chci kandidovat. Ale on nechtěl. Vlastního kandidáta nevyšleme, nejsem Okamura, který vzkazuje Zemanovi, že to neumí vyloučit,“ prohlásil Babiš s tím, že nikoho nemají. Připustil, že před minulými volbami prezidenta (2013) strávil se Švejnarem celé léto a označil ho za skvělou osobnost. „Řekl jsem mu: My vás potřebujeme, abyste byl náš ekonomický expert. Já vám dám oficiálně padesát milionů a vy budete náš kandidát na prezidenta. Tak to bylo, a on do toho nešel. Nehrál jsem žádné hry. A proč bych měl?“ zaznělo do Babiše. Lidé podle něj nepotřebují, aby jim radil. Zvolí, koho budou chtít.

„Pokud Faltýnek řekl, že bude volit Zemana, a Telička hned tweetuje, že proto od nás odešel, to je nesmysl. Faltýnek byl v ČSSD. Já budu někoho volit, ale neřeknu koho, nechci, aby mne otravovali novináři a bylo to v titulkách. Nemám žádné dohody s prezidentem a několikrát jsem kritizoval jeho okolí, čínské investice, nesouhlasím s eurem a tak dále,“ vypočítával Babiš. K odpovědi připojil, že mnoho lidí uvěřilo mediálnímu obrazu, který o jeho osobě někdo vytváří a zahraniční média kopírují. Současně popřel, že by byl proruský a zaměřený na Východ. Jako ministr financí byl na zahraničních návštěvách v Berlíně, Bratislavě, Vídni, Bruselu a jeho jediná mimoevropská cesta vedla do Spojených států, kde navštívil Pentagon i Bílý dům.

Babiš: Máme osm tisíc IT systémů, potřebujeme centralizaci

„Victoria Nulandová byla u mne na Ministerstvu financí a mám hezkou fotku s Mikem Pompeem, šéfem CIA. Tenkrát mi guvernér říkal: Taky jsem si podělal život. Byl jsem v byznysu, a teď jsem politik. Kde jsem pro Východ? Je to nesmysl,“ uzavřel téma Babiš. Další otázka se týkala IT systémů a Estonců, kteří vyvinuli novinky v tomto oboru, a zda od nich nekopit jejich systém vytvořený na klíč. Babiš chválil Estonce, kteří mohou odevzdat daňové přiznání přes internet za dvě minuty, sám bývalý premiér ho prý odevzdal během čtyř minut u brány letiště. „To bych chtěl, nechť si to Piráti vezmou na starost, ale oni jsou apriori proti nám a říkají, že s námi nechtějí mít nic společného. To neznamená, že by nemohli pomoci. Potřebujeme centrální autoritu, máme osm tisíc IT systémů a ministerstva jsou obsazeny firmami. IBM je na Ministerstvu financí dvacet šest let,“ odvětil Babiš.

Ministerstvo financí ovládají firmy

Dle jeho slov není možné změnit IT systém, když uzavřené smlouvy jsou nevýhodné pro stát. Tvrdil také, že se snažili vše centralizovat, ale Ministerstvo vnitra bylo proti, a tak spolupráce nevypadá. „Potřebujeme centrální autoritu, aby dala dohromady IT a digitalizaci, ale musí mít podporu premiéra, a ne pozici, ve které se šéf odboru ani nebaví. Pokud se nedomluví, tak premiér musí pomoci problém řešit a rozhodnout,“ uvedl Babiš a k Pirátům podoktl, že chápe jejich nadšení, ale jde o roli, jakou budou hrát. Zda jen kritizovat, nebo se snažit s tím něco udělat. IT označil Andrej Babiš za trauma. „Bál jsem se na Ministerstvu financí něco podepisovat, nevěděl jsem, co můj podřízený kde udělal. IT systém náměstek nezvládl. Měli jsme mít zákonem dané: ty máš dávky, nemůžeš hrát, máš výživné, nesmíš hrát. To se nedotáhlo do konce.“ Dále připomněl, že do IT systémů putovalo už 125 miliard korun a každý rok jejich provoz stojí 25 miliard.

Za akademiky a školu se jeden ze studentů tázal na propojení akademických odborníků s politickou sférou. Odborníci, kteří nejsou politici a podnikatelé, ale začínající studenti, by mohli mít uplatnitelný názor tak jako v případě západního modelu. „Nechápu, jak tomu mám rozumět? Nejlepší jsou lidé z praxe. Mám školku v Sadské s paní ředitelkou Žánovou. To je člověk z praxe, ona říká: Kariérní řád? Co to je? Tím ukazujete, že nevěříte tomu řediteli. Kdo stanovuje její plat? Úředník na úřadě v Sadské. Škola má podle finského modelu identifikovat, na co má žák nadání. Proč diktovat maturitu z matematiky? Chodím za lidmi z praxe a ptám se jich, protože oni to umějí nejlépe,“ uvedl Babiš. Dodal, že hledá ministra školství, který by pomohl se zásadní reformou školství a chválil Německo, kde dopoledne chodí studenti do práce a odpoledne studují. Kritizoval, že jsou zemědělské, průmyslové i zdravotnické školy pod krajskou správou a doplnil, že potřebujeme řemesla. Sám prý vystudoval ekonomickou školu, šel do firmy a zjistil, že nic neumí. Dále prohlásil, že založení firmy není o zisku, ale především o odpovědnosti dát lidem vizi a výplatu.

Jsem student, začínající podnikatel a EET je pro mě problém

Další z dotazů se týkal začínajících podnikatelů: „Plánujete podporovat začínající a malé podnikatele, jako jsem nyní já? Jsem jen student, takže v tomto světě nejsem nic, ale nápadů je hodně a finance ani kontakty u začínajících podnikatelů nejsou. Teď přišlo EET, které mně i známým podnikatelům moc nepomohlo,“ zaznělo od posluchače. Lídr hnutí ANO popsal svoji představu o státní bance, která by pomohla s financováním a zeptal se, co je EET? „Technologie, kdy pokladnu napojíte na Finanční správu. V čem je problém?“ Student odpověděl, že s EET přicházejí náklady, které by konkrétně pro něj byly problém, protože provádí servis telefonů a každý z kolegů musí mít s sebou terminál a SIM kartu, aby mohl účtenky vydávat.

Andrej Babiš EET obhajoval. Za základní problém označil, že vláda neudělala nic s investicemi do internetové sítě a někde se dovolat je stále problém. „Ani tato vláda, Chovanec to měl na starosti, s tím neudělala nic. Druhý problém je, že když jsme organizovali EET, bylo zde třicet firem na poskytování služeb, ale víceméně vše shrábly velké firmy, které si nasadily paušály. Někteří podnikatelé se tak dostali do područí firem, protože si lidé nedali záležet na zanalyzování trhu; ale náklady pokladen nebyly velké. Jde o princip, jestliže pět milionů zaměstnanců platí daně, tak by je měli platit všichni. Je absurdní, že jsme neměli evidenci tržeb. Už v minulosti byl pokus udělat registrační pokladny, Kalousek chtěl dokonce nadiktovat jedny pokladny pro všechny,“ tvrdil Babiš.

Kdybych nezavedl EET, ODS by měla ve volbách jen sedm procent

Podotkl, že ANO má v programu paušál pro živnostníky do 500 tisíc korun, kdy by součástí EET být nemuseli, ale nejdříve prý musejí zjistit tržbu. A ta se zjišťuje těžko, když nemáme evidenci. EET prý narovnalo podnikatelské prostředí a letos přinese pět miliard korun do rozpočtu. „Celé se to zpolitizovalo. Nechápu, proč se toho pravice uchopila. A když někdo tvrdí, že já jsem populista, ale kdybych nezavedl EET, tak ODS nikdy nemá ve volbách jedenáct procent, ale měla by sedm. O tom to je. Na Sicílii jsem dostal účtenku za zmrzlinu, za sprchu, za všechno. Takže sorry jako,“ uzavřel svoji opověď známým bonmotem a vyvolal tak u studentů smích. Dodal, že si ho tak alespoň všichni pamatují.

Student Jiří Kohoutek požádal Babiše o popsání fungování marketingového a PR týmu a zhodnotil jeho vliv v předvolební kampani. „Mára tady sedí, ten dostal polibek smrti,“ zavtipkoval Babiš o políbení na tvář, které těsně po volbách uštědřil svému expertovi na sociální sítě přímo před kamerami. Samotné fungování jeho týmu ale nepopsal. Pouze odvětil, že má stále stejný tým šesti sedmi lidí. „Všichni říkají, že jsem produkt marketingu, přitom dobře vědí, že to tak není. Spoustu věcí jsme vymýšleli spolu, například tohle byl absolutně geniální tah,“ ukazoval na knihu, které rozdal na 300 tisíc kusů. „To je vize na osmnáct let a je skvělá. Bývali jsme v první lize Evropy a světa, o tom píši v druhé kapitole, a knihu psala i spousta šikovnějších lidí, než jsem já. Možná měl marketing nějaký vliv, ale já nejsem marketingový produkt. Jsem schopen naslouchat, někdy se i hádáme, ale dokáži změnit názor. Teď jsme s Márou vymysleli mobilní aplikaci, kam lidé nahrají video, kde se mě zeptají, a já jim odpovím,“ vysvětlil Andrej Babiš s tím, že na e-maily nestíhá odpovídat.

Studentka: Není udávání spoluobčanů potupné?

Studentka Marešová se Babiše ptala, co ho vedlo k založení účtenkové loterie: „Nepřijde vám potupné, že se lidé mají navzájem udávat?“ „K založení mne vedlo, že v Taiwanu už ji mají dlouho, asi dvacet let. A není o udávání, máme nějaký zákon, účtenky se dávají všude, takže si nemyslím, že je to o udávání. Měli bychom všichni fungovat podle pravidel. Nejdříve někteří lidé nadávali, co s těmi účtenkami, byly kopy účtenek, teď je alespoň sbírají,“ řekl Babiš. Studentka se ptala dál: „A kolik účtenek jste si vzal vy sám?“ „Ani jednu, já nechodím moc nakupovat. Ale určitě nebudu soutěžit, kdybych vyhrál, to by byl průser. Loterie není o udávání,“ odpověděl Babiš. „Já myslím, že ano,“ stála si za svým studentka. Andrej Babiš na to připomněl, že ze všech států právě Češi dávají Bruselu nejvíce anonymních oznámení. To je podle něj udávání.
Během diskuze také popisoval svůj běžný den, kdy má schůzky, telefonuje, stále odpovídá na gratulace. „A sháním ministry, konzultuji, ptám se na názor. V podnikání i politice jsem udělal chybu, že jsem angažoval lidi, které jsem neměl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…