Váleční odbojáři mají strach: Sudeťáci už se chytli slov Schwarzenberga

25.01.2013 13:28

Slova prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga o neplatnosti dekretů prezidenta Beneše už nesou v západní Evropě, konkrétně v Rakousku mezi tamními politiky a příznivci neonacistů, své plody. Ačkoliv Schwarzenberg sám význam svého prohlášení pak mírnil, ukázalo se, že pravdu měl Miloš Zeman, když tvrdil, že to spustí řetězovou reakci a významně to poškodí postavení České republiky.

Váleční odbojáři mají strach: Sudeťáci už se chytli slov Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Džin byl vypuštěn z láhve a zpátky ho dát nelze. Odstartoval tak další kolo tlaku a snahy odsunutých sudetských Němců o přepis historie, změnu viníků nejstrašnějších událostí v historii lidstva na oběti, náhrady svého majetku, zabaveného namísto válečných reparací a zničení i posledních zbytků samostatnosti českého státu v rámci Evropské unie.

Podle poslance rakouského parlamentu za ÖVP Michaela Hammera, který je mluvčím lidovců pro otázky vysídlení sudetských Němců, totiž svými výroky Schwarzenberg odsun německých občanů z Československa nejen odsoudil, ale ukázal i další směr k jejich anulaci a navrácení majetku i těm bývalým občanům Československa, kteří svou vlast zradili, pozvedli proti ní zbraň a dobrovolně se zřekli československého občanství výměnou za občanství Hitlerovy Třetí říše.

„Je to další známka, že v Česku zjevně přibývá těch, kterým záleží na řádném zpracování této křivdy. Volební vítězství Schwarzenberga by bylo znamením, že sudetská otázka může být v Česku vyřešena," uvedl mimo jiné ve svém středečním prohlášení zastánce sudetských Němců v Rakousku Hammer.

Je to přepisování dějin, volají do zbraně čeští odbojáři

Vystoupení a prohlášení oficiálního představitele rakouského parlamentu sice česká pravicová média přešla téměř bez povšimnutí, do běla ale rozpálilo české a slovenské válečné veterány a vězně z německých a rakouských nacistických vyhlazovacích a koncentračních táborů.

„Bez nadsázky jde o nebezpečí revize závěrů Postupimské konference a výsledků 2. světové války, ve které zahynuly statisíce našich vlastenců v nacistických koncentračních táborech a na frontách 2. světové války, další pak zažívali šest let otrocké práce doma za okupace a spousta mladých lidí byla vyvezena do Německa. To byly hrůzy, na které nesmí být zapomenuto, pokud my - pamětníci tady žijeme,“ řekl pro ParlamentníListy.cz válečný hrdina od Dukly a Ostravy, generál Mikuláš Končický.

„Události následující bezprostředně po osvobození v roce 1945 nelze hodnotit očima současníka, jenž je nezažil. Pokud jim chceme porozumět, musíme se naučit chápat onu dobu, vnímat její atmosféru a souvislosti nejen v Československu, ale také v Evropě i ve světě. A také nesmíme zapomínat, co se před jejich vypuknutím dělo. Pokud tohle nedokážeme, je nehistorické od stolu dobře najedeného člověka, který válku nikdy nepoznal, soudit a nálepkovat,“ sdělila redakci mluvčí válečných veteránů a vězněných odbojářů Jana Časnochová.

„Musíme si uvědomit, že stále a dosud existují v zahraničí na západ od nás a také u nás doma vlivné síly, které systematicky usilují o postupnou demontáž českého státu. Ten je jim trnem v oku už od svého vzniku v roce 1918. Je to prostě tak,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý historik Jaroslav Čvančara.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…