Vary netrpělivě čekají, zda vyhraje kníže. Má nadhled, nelže, není ješitný, nese se krajem

13.01.2013 23:28

Karlovy Vary patří vedle obce Lány k místům, která se těší mimořádné přízni českých prezidentů. Od éry T.G. Masaryka se zde většina českých prezidentů léčí i odpočívá. Příkladem je nespočet pobytů Václava Klause i Václava Havla. A na památku Václava Havla je dokonce pojmenován i nový karlovarský hotel Prezident.

Vary netrpělivě čekají, zda vyhraje kníže. Má nadhled, nelže, není ješitný, nese se krajem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Málokdy projevili Havel i Klaus své rozdílné postoje tak, jako v lázních. Maximálně se totiž prý snažili, aby se v oblíbeném místě nepotkali. V případě Mezinárodního filmového festivalu například jeden  z nich přijel na začátek MFF, a ten druhý na jeho konec. Tak to vždy obratně zorganizoval třetí prezident Jiří Bartoška, který Havla popostrčil na Hrad, ale velmi dobré vztahy zároveň udržoval i s Klausem. Zatímco Havel absolvoval své karlovarské pobyty v luxusním Grandhotelu Pupp, Klaus většinou využil pohostinství impozantního „ruského“ hotelu Imperial, díky nadstandardním vztahům s jeho majiteli.

Kníže nic nezkazí!

V posledních letech se Havel  uchýlil do azylu nového hotelu Prezident, který vybudovala jeho osobní lázeňská lékařka Milada Sárová. Ta je známá jako „doktorka prezidentů“, kromě vážně nemocného Havla pečovala i o Michaila Gorbačova. Vždy si přála, aby se oba její vzácní pacienti v hotelu sešli, ale nepodařilo se to zorganizovat. Na otázku, koho považuje za nejlepšího Havlova nástupce ParlamentnímListům.cz prozradila:

“Jedině pana Schwarzenberga. Václav Havel  o něm mluvil jako o nejlepším politikovi, s jakým se kdy setkal. Vždy mu prý otvíral dveře ve světě. Je ze všech kandidátů nejlépe vybaven pro reprezentaci našeho státu. Ten nic nezkazí.“

To si myslí i nezávislý karlovarský zastupitel, lídr hnutí nazvaného O co jim jde?! Otmar Homolka. Ten jako jeden z  mála zdejších politiků  zveřejnil svoje rozhodnutí, koho bude volit už i v prvním kolem volby.  Po zralé úvaze mu vyšel právě Schwarzenberg:

“Nelže, má smysl pro humor, není ješitný, má potřebný nadhled, je v Evropě i ve světě uznáván, je noblesní, není to kariérista, je mi sympatický. Ostatní kandidáty, kromě paní Roithové, Fischerové a pana Franze, považuji za kariéristy, kteří si hlavně chtějí uspokojit svoje ego nebo posílit svoje konto,“ myslí si Homolka.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Slušné šance, ale...

Schwarzenbergovy šance tak byly  na Karlovarsku už před prvním vhozením volebních lístků do uren dosti slušné. Především i díky dobré pozici místní TOP 09. Připomeňme, že "kníže" byl mimo jiné i jeden ze spolumajitelů populární Becherovky. A k úspěchu alespoň v tomto koutu Česka mu nahrává zřejmě i do budoucna značná nejednotnost  v táboře jeho největších rivalů, především levicově orientovaných.

Levice má v KV kraji totiž sice silné zázemí a tradičně setrvalou podporu svých voličů, ale členové  ČSSD jsou rozpolceni a řada z nich v uplynulém období přeběhla k Paroubkovi nebo Zemanovi. A podle toho také volili a zřejmě i volit budou .

Levicový výběr

Kníže nemůže příliš spoléhat na podporu  voličů jiných stran,  spíše na to, že rozdrobí své hlasy mezi jeho soupeře. Například  vedení KSČM doporučilo svým členům jen, aby vybírali v prvním kole volby z levicově orientovaných kandidátů, tedy Miloše Zemana nebo Jiřího Dienstbiera. To ParlamentnímListům.cz potvrdil i předseda krajského výboru KSČM Josef Murčo: “Naši  lidé si mohou vybrat, kdo jim bude více vyhovovat. Já sám dám přednost Jiřímu Dienstbierovi, protože za sebou nemá žádné  aféry. Je slušný a vzdělaný. Ale v případě, že by do druhého kola postoupil levicový kandidát s pravicovým, budu podporovat levicového, i kdyby to byl Miloš Zeman.“ Jelikož skutečně Dienstbier nakonec do finále nepostoupil, Zeman by i zde hlasy získat měl. Zda jich však bude dostatek, se ukáže až za dva týdny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…