Ve Varech padl průlomový rozsudek. Kmotři zuří. Jde o miliardy

08.04.2012 10:13

Unikátní historický majetek lázeňského města Karlovy Vary již delší dobu výrazně ovlivňuje, jaká politická strana, či hlava v Karlových Varech padne. Komplikovaný příběh areálu Lázní III nyní opět zamíchal kartami na již tak neklidné karlovarské politické scéně.

Ve Varech padl průlomový rozsudek. Kmotři zuří. Jde o miliardy
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Minulý týden totiž Krajský soud v Plzni rozhodl o neplatnosti prodeje tohoto objektu společnosti Lázně III – Veso s.r.o.  Průlomový rozsudek,u nás nemající obdoby, tak vrací celý lázeňský areál původnímu majiteli.

„Je to pro město dobrá zpráva, posiluje pozici města v dalším vyjednávání o budoucnosti Lázní III. Tímto rozhodnutím samozřejmě není dotčen nájemní vztah mezi městem a společností, která měla objekt už předtím v dlouhodobém pronájmu. Vedení města očekává doručení rozsudku, aby se s ním mohlo detailně seznámit. V příštím týdnu se uskuteční další kolo jednání mezi městem a nájemcem o dalším postupu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. 

Nezákonný, korupční přístup?

Toto stanovisko se však vůbec nelíbí opozičnímu zastupiteli Jiřímu Kotkovi (Alternativa), který podání žaloby na neplatnost prodeje inicioval, ale vzápětí byl odvolán z pozice prvního náměstka primátora. V kuloárech se dlouho mluví o tom, že právě podané žaloby mu zlomily vaz.

“Pan primátor za vedení města bezprostředně po soudu vyhlásil, že se sejde s „nájemcem“ a bude jednat o dalším pronájmu. Z předchozího dění víme, že mají rozjednaný prodej. K němu si nechaly obě strany udělat znalecké posudky, které by měly být „průměrovány“a měla by být stanovena cena jakéhosi „doplatku“.  K čemu, když kupní smlouva neexistuje? Toto je zcela nezákonný a v konečném důsledku stejně korupční přístup, jaký kolem prodejů městského majetku několik let kritizujeme. Město se musí neprodleně ujmout zpět svého majetku, t.j. okamžitě musí rozvázat vztahy s nájemcem Lázně III – Veso a.s. a objekt vyklidit. Až následně může dotáhnout, co s objektem bude podnikat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Kotek.

Kmotři se mračí

Prodej Lázní III v minulosti hlasitě kritizoval vedle Jiřího Kotka také jeho kolega v zastupitelstvu Otmar Homolka (O co jim jde ?!): “Jak se ukazuje, řešení starých kauz bude spolu s organizačními změnami na magistrátu prubířským kamenem nové koalice. Zatímco část zastupitelů se raduje
z doposud úspěšného průběhu soudních sporů, členům nového koaličního partnera ODS naskakují vrásky na čele. Mračit se totiž začínají i kmotři a sponzoři této strany, kteří přicházejí o nemalý majetek. Lázně III, domy Lázeňská 1,3,5, golfové hřiště a další pro ně totiž představují hrozbu stamilionových ztrát, hokejová hala dokonce hrozí miliardou. Nyní bude důležité, jak dále vedení města tento spor o Lázně III povede. My jsme vždy prosazovali dotažení sporu do konce a kompletní uvolnění objektu od společnosti VESO pro další nakládání, nejlépe formou pronájmu otevřeným výběrovým řízením. Neschvalujeme pouze kosmetické úpravy v podobě dílčího finančního vyrovnání, které vyjednává primátor Kulhánek,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Homolka a připomněl také, co boji o historický majetek předcházelo.

„Proti prodeji Lázní III jsme v minulosti udělali maximum včetně toho, že jsme se přihlásili jako zájemce o koupi, abychom zkomplikovali a pozdrželi prodej připravený koalicí ODS-ČSSD, což se nakonec podařilo. Dále jsme nechali zpracovat oponentní znalecký posudek na cenu nemovitostí, který ji hodnotí na 193 milionů korun, přičemž původní posudek zněl na 29 milionů korun. Zmapovali jsme skutečný stav objektu z doby před prodejem a máme jej na videu. Prostudovali jsme nájemní smlouvu včetně osmi dodatků a zjistili jsme skutečnosti o neplatnosti kupní smlouvy, na základě kterých byla podána žaloba a město následný spor vyhrálo. Kompletně jsme také sledovali průběžné investice do objektu za doby pronájmu společnosti Veso. Město uvolňovalo prostředky a Veso s nimi hospodařilo.“

Ohromný lobbing

Homolka také vysvětluje pozadí prodeje strategické lázeňské budovy: “Prodej Lázní III odsouhlasilo  minulé zastupitelstvo za ohromného lobbingu exnáměstka Hybnera (ČSSD) firmě jeho stranického přítele, zastupitele a exposlance parlamentu Jaroslava Fialy. Definitivní prodej pak rada schválila v době, když už žádný voličský mandát neměla.“

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření také zmíněného zastupitele Jaroslava Fialu. Na naši písemnou žádost nereagoval.  



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …