Věděli jsme, že to bude průšvih. ČT odhalila zákulisí kampaně knížete

29.01.2013 8:00

Reportéři ČT ze stejnojmenného pořadu strávili dva týdny s oběma finalisty prezidentské volby. Díky tomu se dozvěděli řadu zajímavostí ze zákulisí jejich kampaně. Například i to, jak se zrodilo hlavní téma předvolebního střetu - spor o Benešovy dekrety.

Věděli jsme, že to bude průšvih. ČT odhalila zákulisí kampaně knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Reportáž začíná na samotném konci kampaně. Po přibližně devadesáti procentech sečtených hlasů se ve štábu Miloše Zemana začíná s výkřiky „už je to tady“ oslavovat, zatímco v Lucerně, kde rozbalil svůj štáb Karel Schwarzenberg, je vidět počínající rezignaci.

Pak se s Reportéry přesouváme do úvodu kampaně, kdy ještě nebylo nic jasné, Karel Schwarzenberg před diváky vtipkoval s Ladislavem Špačkem a výtvarník David Černý se vychloubal svým „výtvorem“ prezidentského kandidáta s čírem.

„Říkal jsem si, že je potřeba to udělat co nejpunkovatějc, protože celá ta volba je pořád šílenej punk,“ vykládal umělec. Aby dostál svojí „čírové“ image, vykládá Schwarzenberg v jakési šatně, že na skupinu Sex Pistols, která inspirovala jeho logo, chodil „před dlouhými lety, když ještě punkové hnutí začínalo“. Pak jej kamera zabírala na pódiu mezi podobně orientovanými účinkujícími, jak se snaží na poslední chvíli přesvědčovat mladou generaci.

Miloš Zeman místo povídání o punkové hudbě v zákulisí televizní diskuse vtipkoval s reportérkou ČT a přátelsky jí nabízel obložené chlebíčky, přičemž jí radil, že „nejlepší je šunka od kosti“. Pak připomněl verše básníka Karla Havlíčka Borovského „Zle, matičko, zle, Švarcenberci zde“ a přiznal se, že váhá, zda jej použít v následující televizní debatě.

Místo obrozeneckých veršovánek však prezidentský kandidát přišel v první debatě u Václava Moravce s dotazem, který nastolil téma celé kampaně a nejspíše rozhodl volbu. „Je pravda, jak sám uvádíte ve svém autorizovaném životopise, že jste radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům?“ zeptal se Schwarzenberga. Ten bezelstně odpověděl: „Vždy jsem říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu.“

Kníže prý jen nedořekl B

Člen jeho týmu pak vzpomínal, jak ve chvíli, kdy tato slova pronášel, pracovníky Schwarzenbergovy kampaně polil pot. „Byla chyba, že Schwarzenberg řekl jenom A a nedořekl B,“ uvedl. Všichni prý čekali, že se Karel Schwarzenberg k tomuto tématu vrátí a dovysvětlí jej. „A když se k tomu až do konce té debaty nevrátil, tak už bylo jasné, že je průšvih,“ vzpomínal.

Miloš Zeman bezprostředně po čtvrteční debatě novinářům vykládal, že prohlášení, že Edvard Beneš patří před mezinárodní soudní tribunál „bylo i na mě poněkud silné kafe, a to už jsem v politice něco zažil.“ V zákulisí pak debatu zhodnotil slovy „jsem sám se sebou spokojen, což se mi stává málokdy.“

Během následujícího víkendu se Schwarzenbergův tým snažil zamezit vznikajícímu skandálu. Sám kníže se rozjel do Ostravy, kde v prvním kole s Milošem Zemanem výrazně prohrál. V Divadle Petra Bezruče mu zpívala Marie Rottrová „s tebou ráda jsem“ a následně na pódiu sám kandidát debatoval s hercem Petrem Rychlým, který měl na hlavě „číro“ ještě větší než sám kníže na fanouškovské placce. V hledišti seděli převážně mladí lidé, kteří nejspíš už dávno byli rozhodnutí, že „Karla“ budou volit.

Mezitím se ke Schwarzenbergovu výroku ostře vyjádřil i prezident Václav Klaus. Ten prohlásil, že dávno ví, že kníže si něco takového myslí, ale nečekal prý, že si dovolí s tímto názorem vystoupit v kampani na českého prezidenta.

Dneska to bude bez diskuse

Tým Karla Schwarzenberga začínalo ovládat zděšení. V noci z pátku na sobotu se v přerovském hotelu rozhodli improvizovaně změnit strategii a odvrátit pozornost k jiným tématům. Televizní kamera ukazovala pracovníky jeho kampaně, zuřivě diskutující na hotelovém pokoji. Nakonec se Schwarzenbergova kampaň rozhodla od nepříjemného tématu odvést pozornost k dlouhodobému spojenectví Miloše Zemana s Václavem Klausem.

Záběry do zákulisí Schwarzenberovy kampaně ukazují při přípravě na tiskovou konferenci jejího mluvčího Marka Pražáka, kterak vysvětluje, že tentokrát musí být setkání s novináři bez diskuse. „Aby to nemohli rozmělňovat dalšíma otázkama,“ vysvětluje. Společně s mluvčí TOP 09 Alžbětou Plívovou poté vysvětlují Schwarzenbergovi, že je nezbytné, aby místo improvizovaného vystoupení slovo od slova přečetl sepsané prohlášení.

Pak už televizní diváci vidí prezidentského kandidáta, jak pod bedlivým Pražákovým dohledem z papíru předčítá, že „v těchto dnech se projevil velký podvod na českých voličích.“ Dlouhá léta nám prý Václav Klaus a Miloš Zeman vykládali, že svádí nepřekonatelný souboj mezi pravicí a levicí. Jejich současný souzvuk prý jednoznačně prokazuje, že o nic takového nejde. „Václav Klaus a Miloš Zeman tvoří jednu mocenskou skupinu,“ zvýšil nepatrně hlas.

A Šlouf nakonec

Na jeho ostré prohlášení reagoval Miloš Zeman tím, že Schwarzenbergovi připomněl jeho dlouholeté spojenectví s Miroslavem Kalouskem, který společně s podnikateli Zdeňkem Bakalou a Richardem Hávou veškeré Schwarzenbergovo jednání řídí.

Změnit téma kampaně se však Schwarzenbergovu týmu nepodařilo. Vše se stále točilo kolem druhé světové války a Benešových dekretů. Miloši Zemanovi se podařilo v rozvířené diskusi uvést i některé pochybné informace, od kterých se však následně dokázal distancovat.

Proto v sobotu odpoledne mohla moderátorka ČT Marcela Augustová oznámit, že novou hlavou českého státu se stává Miloš Zeman. Tím však reportáž neskončila. Bez jakékoliv souvislosti s předchozím děním a průběhem kampaně si ještě Česká televize neodpustila záběr na lobbistu Miroslava Šloufa, přicházejícího na oslavu Miloše Zemana do pražského TOP hotelu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…