Velký pátek strávil Bendl v masokombinátu: Lidé by měli znát svého řezníka

06.04.2012 23:55

Velký pátek si užíval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) obklopen Lopenickou slaninou, Mahdalíkovými párečky a sekanou. V přítomnosti novinářů ale z výrobků společnosti Voma ve městě Uherský Brod neochutnal ani kousíček.

Velký pátek strávil Bendl v masokombinátu: Lidé by měli znát svého řezníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

„Maso nesmíme, to by nás novináři sjeli, kdybychom na Velký pátek jedli maso,“ glosoval Petr Bendl, ministr zemědělství pozvání na malou svačinku od šéfa místního masokombinátu, který v pátek navštívil. Těžko říct, jestli nakonec půst respektoval nebo ne. Poté, co novinářům popřál po prohlídce závodu a krátké tiskovce „požehnané Velikonoce“, šel diskutovat s Miroslavem Mahdalíkem, majitelem firmy Voma. Každopádně, pokud by mu v tom nebránilo přesvědčení, mohl by se do místních dobrot v klidu pustit. Tady by v potravinách nenarazil ani na technickou sůl, ani na zbytky kostí a další často používané náhražky. „Od některých výrobců lze jíst klobásu i na Velký pátek, protože tam žádné maso není. To, ale tady neplatí,“ potvrdil místní kvalitu výrobků Libor Lukáš, náměstek hejtmana pro Zlínský kraj za ODS, který ministra na jeho cestě po Kroměřížsku a Uherskobrodsku doprovázel.

Na dotace kašleme, co potřebujeme si zaplatíme sami

Ministr zemědělství si prošel veškeré provozy, zjistil, jak se vyrábí jejich výběrová šunka nebo Brodská sekaná. „Jde o rodinný podnik, který dvacet let podniká v potravinářství. Jejich práce je dokladem toho, že když se zaměstnání vykonává poctivě, najde na trhu místo. Když lidé znají svého řezníka, může být produkt i o pár korun dražší. Pokud se zákazníkům něco nelíbí, mohou si přímo u výrobce postěžovat. Tady zboží kvalitní je a proto se jim daří,“ nešetřil chválou Bendl na adresu firmy na výrobu masných a uzenářských produktů. Pracovníci společnosti si toho, že ministr zavítal právě do Uherského Brodu, vážili. Majitel ovšem poukázal i na to, že se při podnikání v klidu obejde i bez podpory státu. „My spoléháme spíš na sebe než na stát. Pokud dáváme žádost o nějakou dotaci, koupíme za dva miliony nějakou mašinu. Administrativa je ale tak náročná, že se nám to ani nevyplatí. Často radši evropské programy necháme být a koupíme si co potřebujeme sami,“ uvedl Miroslav Mahdalík, majitel společnosti Voma pro ParlamentníListy.cz.

Separát, tedy zbytky masa a kostí, obsahuje téměř pětina uzenin prodávaných na českém trhu. V uherskobrodské Vomě tvrdí, že u nich nic takového do masa nepřidávají. „Děláme výrobky bez separátů, bez soje a dalších produktů. V tomto se ukazuje, že kdyby chtěly ostatní masokombináty fungovat bez separátů, mohou. Jenže velké firmy jsou chudáci, protože na ně tlačí velké řetězce. Musí nabídnout nejnižší cenu, pak sypou do výrobků moučky a kdoví co. Naši lidé to pak jí a jsou z toho rakoviny tlustého střeva a další problémy,“ vysvětlil Mahdalík pro Parlamentnílisty.cz. „Nemáme žádné náměstky a ředitele. Ve firmě zaměstnávám rodinu. Zato máme přísný veterinární dozor,“ dodal.

Technická sůl? Zatím u nás nic závadného prý není

Přišla řeči i na aféru s technickou solí, kterou teď ministerstvo zemědělství řeší. „Mí lidé diskutují s našim českým velvyslancem v Polsku a připravují cestu tam, aby si vyžádali maximum informací od polského ministerstva zemědělství, případně od polské prokuratury. Máme velmi nekonkrétní informace o tom, jaké množství technické soli bylo využito v potravinách. Nemáme informace, kterých konkrétních výrobků se to týká. Snažíme se přes Evropskou komisi přinutit Poláky, aby nám informace poskytli. Netýká se to jen českého trhu,“ popsal Bendl. Detailně problém prý rozebírá s veterináři a potravinářská inspekce nabírá vzorky, kde se dá. „Od té doby, co aféra vznikla, jsme nabrali stovky vzorků. Nemám informaci, že bychom použití technické soli našli. Veškerá opatření, která děláme, jsou v podstatě preventivní,“ doplnil Bendl.

Přiště už bude mít pod sebou jiná ministerstva nebo taky nic

Při závěrečném loučení náměstek hejtmana Zlínského kraje Lukáš poděkoval ministrovi za návštěvu a ujistil ho, že se těší na další shledání. „Chci poděkovat panu ministrovi, že přijel na Moravu. Jeho cesta měla být uznáním řemesla zemědělců a potravinářů, protože bez nich bychom se na světě neobešli. Jsem rád, že jsme mohli objet vinařství i potravinářské společnosti. Věřím, že si pan ministr od nás odveze spousty podnětů, které využije,“ uvedl Lukáš. Možná je využije i při řízení dalších resortů, pokud vejde v život sloučení ministerstev, které plánuje premiér Petr Nečas. Možná taky ne. „Je ambicí téhle vlády šetřit finanční prostředky, které stát nepotřebuje. Byrokracie je moc a zcela určitě by se dalo ušetřit i tak, kdyby nějaké ministerstvo zmizelo. Dalo by se to udělat tak, aby občan nic negativního nepoznal. Jaká bude politická dohoda, to těžko říct,“ vysvětlil Bendl pro ParlamentníListy.cz „Nejsem účastníkem těchto politických diskusí a spíš jsem ve stejné pozici jako vy: čtu noviny, internet a ptám se svého okolí. Zatím není nic konkrétního. Já bych určitě podpořil snížení počtu ministerstev, pokud by to bylo na stole,“ dodal.

Dotace? Je dočerpáno

Za dvoudenní návštěvu Zlínského kraje navštívil ministr Bendl Zemský hřebčinec Tlumačov, vinařství Vaďura Polešovice, společnost Voma Uherský Brod i zemědělskou společnost v Nivnici. Reagoval i na dotazy o budoucnosti čerpání dotací. „Zemědělci mě často bombardují s tím, aby se čerpaly další peníze. Já jim často říkám: je dočerpáno. My jsme měli a máme schopnosti dobře čerpat dotační tituly, v řadě případů už ale končíme a připravujeme další,“ upozornil Bendl. „Vždycky, když je nějaký balík peněz na rozdělování, tak každý, kdo z toho něco dostává říká, že by z toho měl dostat víc. Jak to nakonec bude s národní obálkou a kolik finančních prostředků dostaneme z Bruselu na roky 2014 až 2012, to nikdo neví.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…