Vidím Ratha, šel za vrata, ten trumpeta. Poslanec zesměšněn v písni

17.05.2012 18:05

VIDEO UVNITŘ: Mediální muka, která prožíval před časem exprimátor Prahy Pavel Bém, teď naplno zakouší dnes již bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath. Jeho příběh o sedmi milionech v krabici na víno inspiroval populární skupinu Peterkovci k napsání další písně s politickým motivem.

Vidím Ratha, šel za vrata, ten trumpeta. Poslanec zesměšněn v písni
Foto: fcb
Popisek: David Rath se seletem

Sdělovací prostředky v současnou chvíli dělají vše pro to, aby se na řečnickou ikonu ČSSD – poslance Davida Ratha - nezapomnělo. Bezprostředně po provalení celé kauzy se začaly objevovat poslancovy vtipné fotografie z minulosti. Nebývalý zájem vzbudila také videa, kde David Rath zapáleně vysvětloval, proč by nikdy nevzal úplatek. Jeho anabáze už inspirovala i divadelníky, kteří po vzoru kauzy kolem Blonďaté bestie Kristýny Kočí hodlají uvést inscenaci o milionech v krabici od vína.

V neposlední řadě se Rath stal námětem pro populární skupinu Peterkovci, kteří se snaží svými písněmi zachytit současnost. Břitkost a sarkasmus textaře Karla Peterky už v minulosti poznali Miroslav Kalousek, Vít Bárta, Alexandr Vondra nebo i Jaroslav Škárka.

Obojživelník

„Život, to je potvora, zaskočí i doktora. Byl ve straně s modrým ptákem a pak vzorným socdemákem,“ připomněl text politickou kariéru Davida Ratha, v níž vystřídal členství jak v ODS, tak v ČSSD.  V písni se pak opakuje refrén: „Rath neměl nic brát, chtěl víno, než šel spát. Za tu krabici byl moc rád, to se fakt nemělo stát.“

Zakladatel skupiny Karel Peterka soudí, že se z národa vytrácí lidová hudba, která by měla reflektovat aktuální dění, a jeho písně mají mezeru v lidové tvořivosti zaplnit.

David Rath byl jako druhý v historii České republiky (prvním byl Miroslav Sládek) přivezen s poslaneckým průkazem rovnou do vazební věznice. Soud následně rozhodl o uvalení vazby, neboť by prý hrozilo, že Rath může nejen ovlivňovat případné svědky, ale dokonce utéct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…