Vietnamci měli držet smutek, na tržnici SAPA se ale vesele kšeftovalo!

21.07.2012 15:28

REPORTÁŽ Největší tržnice v Česku, pražská SAPA. Všichni Vietnamci jsou ve stáncích, restaurace plné. Všude se vesele kšeftuje. V buddhistickém chrámu se sice odehrála bohoslužba, ale taková se koná prý každý den. Přitom měl dnes proběhnout smutek za zavražděné vietnamské podnikatele. Moc se o tom nemluví, ale podle Marcela Wintera, přezdívaného táta Vietnamců, podobných vražd v Česku šmahem přibývá.

Vietnamci měli držet smutek, na tržnici SAPA se ale vesele kšeftovalo!
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V tržnici SAPA měli Vietnamci uctít své mrtvé modlitbou. Místo toho se však spíše řídili heslem, že obchodování nesmí stát

Tržnice SAPA je takové vietnamské Břicho Prahy, jak by napsal Emile Zola. Směr naznačí už jen cesta autobusem. Do kterého nastoupí nejvíce Asiatů, ten jede k tržnici. Stanice Sídliště Písnice. Tam už je vidět vysoký panelák, jímž se projde kolem restaurace Dong Do do největší tržnice v Česku. V sobotu se tam měl konat Den památky zavražděných vietnamských podnikatelů v Česku.

Nic o tom nevíme

V tržnici SAPA se kšeftuje jako každý jiný den. Na jedné straně stánky s oblečením, na druhé zděné budovy, v nichž jsou většinou restaurace. Nalevo od hlavního vjezdu do tržnice stojí vínově zbarvený chrám. Uvnitř sedí v pozici lotosového květu pozlacený Buddha. Vlevo od něj na zdi portrét Václava Havla a na menším oltáříčku fotky několika Vietnamců. Z patra se ozývá hlas mnicha. Kolem poledne se tam klaní šest starších žen jinému zlatobuddhovi a mnichu ve žlutém rouše. Pak to skončí, a když se ParlamentníListy.cz zeptají na tryznu za zabité Vietnamce, všichni nevěřícně kroutí hlavou.

„Nic o tom nevíme. Winter, neznáme. Ostatně takovou modlitbu tady děláme každý den kolem poledne. Jde o uctění Buddhy. Na oltáři jste viděl fotky našich lidí, kteří zemřeli. Uctíváme je třikrát za rok,“ řekne starší paní, jejíž slova překládá dívka z krámku s vietnamskými dvd a cédéčky odvedle, která se jmenuje Tran Thu Trang. Ostatně v jídelně pod modlitebnou visí na stěnách nespočet fotek a jedna s pražským exprimátorem Pavlem Bémem. „Máme Havla rádi,“ zní přeložená slova staré paní. Nejspíš si spletla politiky. Host dostane čaj a do pytlíčku s sebou tři jablka s piškoty.

Vraždy Vietnamců

Podle šéfa Česko – vietnamské společnosti Marcela Wintera se vraždy Vietnamců v Česku množí, policie nad nimi mhouří oči a média o tom neinformují. „Za posledních šest let jsem byl na devíti pohřbech, ale těch případů je mnohem víc,“ sdělil již ParlamentnímListům.cz dříve Winter. Proto na dnes vyhlásil Den památky zavražděných vietnamských podnikatelů v Česku a dvě minuty ticha k jejich uctění. Někdy jde o dost otřesné případy.

Jeden se stal před několika lety v Mnichově Hradišti. Tam žil již dvacet let vietnamský pár s dvěma dětmi. V obchůdku na náměstí přímo proti místní policii prodávali boty a všechno ostatní. Vyloupili je celkem čtyřikrát. Devětačtyřicetiletý Tran Ngoc Hoang ztratil důvěru a hlídal obchod s násadou od smetáku. „Když přišli zloději opět, vystartoval na ně s dřevěnou holí a oni ho podřízli jako podsvinče,“ líčí Winter vraždu. Další následovala. Téměř v pravé poledne byla nedávno ubodána v centru Kdyně ve svém obchodě čtyřicetiletá podnikatelka Nguyen Thi Huong.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

SAPA je pracoviště

Ve stáncích na tržnici SAPA ale o smutku skutečně nikdo nic neví! Támhle nosí trhovec toaletní papíry do obchodu, jinde další žvýká nudle z plastikového talíře. „To si každý Vietnamec, co to uzná za vhodné, doma zapálí svíčku. SAPA je jejich pracoviště, ne domov. Doma mají oltáře s Buddhy a na nich zapalují vonné tyčinky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Winter. Na tržnici SAPA v chrámu je prý mezi portréty mrtvých i několik zavražděných podnikatelů.

Podle Wintera je českým mementem, že je u nás sedmatřicet tisíc Vietnamců s dlouhodobým či trvalým pobytem stále jen kontrolováno, ale málo se jim pomáhá. Vydávají vlastní časopisy, mají na tržnici SAPA vlastní školu. Česko – vietnamská společnost má prý dva cíle. Dvojí občanství a prohlásit ty zdejší za národnostní menšinu. Ale k uznání Vietnamců za národnostní menšinu není podle Wintera politická vůle. Ostatně, jak bylo vidět na tržnici SAPA, ani sami Vietnamci nemají k větším společenským aktivitám v Česku dost vůle.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…