Vláda i legislativa prý totálně zkolabovala. Soudcům hrozí, že zůstanou bez platů

05.12.2012 23:00

Jako by těch špatných zpráv i tak nebylo už dost. Kvůli pochybení vlády a Poslanecké sněmovny možná prý hrozí, že soudci budou mít od nového roku velké problémy se svými platy.

Vláda i legislativa prý totálně zkolabovala. Soudcům hrozí, že zůstanou bez platů
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soudci se tak mohou už od nového roku potýkat s vážnými finančními potížemi, poněvadž kvůli liknavosti Poslanecké sněmovny totiž údajně hrozí, že nebudou dostávat své platy.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) v této souvislosti  úroto vyzval ve středu poslance, aby neprodleně horní parlamentní komoře předložili novelu zákona o platech ústavních činitelů a soudců, která je reakcí vlády na rozhodnutí Ústavního soudu z 5. května tohoto roku.

Soudci bez platů?

"Sněmovna svou liknavostí může způsobit, že soudci zůstanou od začátku nového roku bez platů. Senát, který má ze zákona 30 dnů na projednání návrhu, totiž stále nemá předlohu k dispozici," apeluje na dolní komoru Parlamentu Milan Štěch.

Ten upozorňuje na to, že novelu musí v Senátu projednat příslušné výbory a následně plénum Senátu. "Pokud sněmovna nepředá Senátu návrh do pondělí 10. prosince, návrh nestihne projít legislativním procesem tak, aby by mohl 1. ledna nového roku vstoupit v platnost. Nezapomínejme na to, že po Senátu musí být novela předložena rovněž prezidentovi," vysvětluje šéf Senátu.

Sněmovní zdržovačka

Podle jeho spolustraníka, senátora Petra Víchy, je ale vina také na kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). "Vláda alibisticky poslala do sněmovny pět různých návrhů této novely. Sněmovna je přitom ochromená koaličními šarvátkami a není schopná se na ničem dohodnout. Senát je pak opakovaně tlačen do situace, aby předlohy na poslední chvíli rychle prohlasoval, aniž by se jimi důkladně zabýval. To je pro senátory nadále nepřípustné," zdůraznil předseda Senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Ten také připomíná, že sněmovna do poslední chvíle zdržovala v posledním roce například novelu zákona o loteriích, návrh na zavedení přímé volby prezidenta stejně jako prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta.

Také komunista a člen sněmovního ústavně-právního výboru, Stanislav Grospič, háže odpovědnost na pravici. Respektive na Nečase. "Je to spíše odpovědnost vlády než Sněmovny, a tím spíše opozice," řekl redakci komunista. 

Samková: Totální kolaps

Známá pražská advokátka Klára Samková dává jenoznačnou vinu taktéž vládě. "Jedná se o totální rozklad vlády. Kolabuje legislativní proces," uvedla pro redakci. Toho, že by ale soudci nedostali od ledna nic, se neobává. "Spíše by měly platy ve výši, v jaké byly dosud," dodala s tím, že se změnou se musí vypořádat šéfka sněmovny, Miroslava Němcová (ODS).

Kubíček: Nesmysl

Další právnička, Klára Slámová, situaci nedokázala komentovat. Problematika je prý příliš složitá a není možné ji komentovat. Advokát Kolja Kubíček také považuje situaci kolem platů soudců za složitou. Nicméně to, že by hrozilo, že přijdou o mzdy, považuje za hloupost. "Je to naprostý nesmysl," řekl redakci advokát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…