Vondra a Bém podváděli víc než Rath. Proč sedí on, diví se hejtman

09.06.2012 19:53

ROZHOVOR Přimět hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera k rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na celostátní témata nebylo úplně snadné.

Vondra a Bém podváděli víc než Rath. Proč sedí on, diví se hejtman
Foto: stanislaveichler.cz
Popisek: Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD)

 „Jsem jen regionální politik, o vrcholné politice nemám dostatek informací. Myslím dokonce, že jich více máte vy jako novinář," ošíval se. Nakonec ale k rozhovoru svolil. „Jde ale pouze o mé osobní názory, nikoli stanovisko kraje,“ zdůraznil.



Jistě jste jako mnozí sledoval projev bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Jak se díváte na jeho aféru?

Můj osobní názor je, že ať provedl něco nepravého odporujícího zákonu, měl by k němu být stejný přístup jako ke všem. Pokud zpronevěřil peníze za úplatek, měl by za to pykat. Trochu mi ale chybí to, že těch kauz jsme za poslední dobu zaznamenali spoustu a nikam nevedly. Nikoho nikdo nedostal do vyšetřovací vazby s podezřením z daleko většího množství finančních prostředků, než které se přisuzují Davidu Rathovi. Vůbec se ho tím nezastávám.

Jenom si myslím, že tu jsou kauzy Drobil, Besser, Kocourek, Janoušek, Bém, Barták, Vondra, Řebíček, Bárta. Ve všech těchto případech se jedná řádově o stokrát vyšší částky, které jsou přisuzované doktoru Rathovi. Je mi tedy divné, že v těch dalších kauzách nikdy nedošlo k vazebnímu vyšetřování. Nejsem samozřejmě právník, abych mohl řící, zda je Rathova vazba je oprávněná, či nikoliv. Jsem proto, aby se nezávisle, objektivně a nestranně prošetřily všechny kauzy. Jde o jedinou cestu k tomu, jak skutečně očistit celou společnost. Protože najít si jen jednoho obětního beránka, nikam nepovede.

ČSSD jsou favorité voleb, ať už krajských, senátorských či případných parlamentních. Nemyslíte si, jak občas zaznívá, že odhalení Davida Ratha je cílená akce proti vaši straně? Poškodí vás u voličů?

Nepodezírám nikoho z cílené akce, takové indicie nejsou. Co se týče přízně voličů, nebude bezesporu jednoduchá situace pro ČSSD ve středních Čechách. V ostatních krajicích se kauza někde více, někde méně dotkne voličů. Naše pozice jsou sice silné, ale mohou být oslabeny.

Hlasy potenciálních voličů ČSSD jim ubírají také strany bývalých předsedu sociální demokracie, ať už se jedná o Narodní socialisty – Levici 21. století Jiřího Paroubka či Stranu práv občanů Miloše Zemana. Co si o nich myslíte?

Těmto stranám nepřisuzuju nějakého většího významu. Jde o rozdrobení voličských hlasů. Můžou oslabit ČSSD v řádech jednotek procent. Nemyslím, že budou hrát v budoucnu rozhodující roli na politickém spektru v České republice. Společnost se podle mě ponaučila z praxe malých stran z předešlých parlamentních voleb – mám na mysli Věci veřejné a i TOP 09. Spíše si myslím, že budou voliči inklinovat k tradičním velkým stranám.

Nicméně oslabení sociální demokracie může nastat i jiným způsobem. Miloš Zeman oslovil bývalou hejtmanku Plzeňského kraje a ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, aby kandidovala ve volbách za jeho Stranu práv a občanů. Vy jste podobnou nabídku nedostal?

Mě v žádném případě neoslovili. Ale žijeme v demokratické společnosti a kdokoli může oslovit kohokoli. Paní Milada Emmerová to udělala velice fér. Přišla s tímto návrhem na grémium sociální demokracie a v okamžiku kdy ono rozhodlo, že něco podobného není pro něj přípustné, aby kandidovala do krajských voleb za Zemanovce, ona se rozhodla nekandidovat a zůstává v sociální demokracii. Za to si paní Emmerové vážím, že jednala takto na rovinu.

Kvůli povodním jste více než je u hejtmanů běžné přišel do kontaktu s vládou a premiérem Nečasem. Jak na vás působí?

Musím objektivně říci, že pan premiér se ke mně choval vždy dobře. Vždy když jsem ho žádal o schůzku, mě přijal. Co se týče povodní, v prvních dnech nám na prvotní a záchranné práce vláda poskytla 50 milionů velmi rychle. Potom už taková situace nebyla. Vláda na některé návrhy i ministerstva dopravy reagovala negativně a neodsouhlasila je. Měli jsme vyřízeno přes ministerstvo dopravy, že bude možná dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kraje jsou totiž znevýhodněny oproti obcím, mohou na povodňové škody čerpat jen 50 procent finančních prostředků ze způsobených škod, kdežto obce devadesát procent. V tomto bodě se vláda proti nám postavila zády.

Jak na tom vlastně Liberecký kraj je necelé dva roky po povodních s odstraňováním škod?

Hned v prvních dnech po povodních jsem upozorňoval, že odstraňování škod  ze srpna 2010 nebude záležitostí týdnů ani měsíců, ale půjde o běh na dlouhou trať. Musíme mluvit o letech, což se potvrdilo. To nejhorší se podařilo spravit, ale zdaleka ještě není hotovo. Opravy probíhají především na mostech a mostcích, kterých bylo poškozeno dvě stě. A také na některých silnicích druhých a třetích tříd, které jsou v gesci a majetku Libereckého kraje. Tady nám zbývá ještě spousta práce a peněz, které to bude stát. Škody přesáhly osm miliard korun.

Určitě už se chystáte na senátorskou bitvu, která vás čeká na podzim. Co od ní očekáváte?

Hlavně doufám, že kampaň bude slušná a neagresivní. Za největší soupeře považuju současnou senátorku Soňu Paukrtovou a Jaroslava Zemana z ODS. Paní Paukrtovou neznám, s panem Zemanem mám korektní vztahy, považuju ho za úspěšného podnikatele.



Druhá senátorská výzva Stanislava Eichlera

Po krajských volbách v roce 2008, které vyhrála v Libereckém kraji poprvé v historii ČSSD, si vybrala na post hejtmana do té doby neznámého bankéře Stanislava Eichlera. Do většího povědomí vstoupil v srpnu 2010 kvůli ničivým povodním zvláště na Liberecku. Dva měsíce po nich jde hejtman do boje o senátorské křeslo za liberecký obvod. Soupeře má přetěžkého. Tehdejší předsedu Senátu Přemysla Sobotku. Oba postupují dle očekávání do druhého kola. Ve vzájemném duelu jen těsně vítězí favorizovaný občanský demokrat. V jednu chvíli však vedl Eichler. „Přiznávám že jsem byl velmi napjatý. Bylo to o infarkt,“ uvedl Sobotka. Pro mě to není prohra, ale výhra,“ reagoval na těsný výsledek Eichler. Když však Sobotka loni na podzim oznámil úmysl kandidovat na prezidenta, Eichler se na jeho adresu nevyjadřoval příliš lichotivě. „Je příliš spjatý s ODS a Synerem. Navíc mu v době prezidentské volby bude sedmdesát,“ namítal s tím, že prezidentem by měl být někdo jiný. Hejtmanem bude Eichler už jen několik měsíců, do krajských voleb nekandiduje. Čeká ho však další bitva o Senát, tentokrát za Jablonecko. Post obhajuje současná senátorka Soňa Paukrtová, kterou před šesti lety nominovala za Stranu pro otevřenou společnost. Tentokrát kandiduje za TOP 09 a Starosty. Je  v Senátu už od roku 2000. Vážným soupeřem bude pro Eichlera (a také pro Paukrtovou) majitel albrechtické Detoy – výrobce dřevěných hraček – Jaroslav Zeman. Toho ostatně respektuje i sám Eichler, letos mu dokonce předával cenu za Podnikatele roku v Libereckém kraji.


Stanislav Eichler
Narodil se 18. května 1960 v Turnově. Absolvoval Univerzitu J. A. Komenského v Praze, obor speciální pedagogika. Od roku 2004 je členem ČSSD, od roku 2008 hejtmanem Libereckého kraje. Mezi jeho koníčky patří tenis, cyklistika, lyžování, je aktivní motorkář. Je ženatý, má dva syny.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …