Vozíčkáře ničí státní politika. Místo milionů jen tisíce. A bude hůř

12.02.2012 20:26

PŘÍBĚH Má frajersky uvázaný šátek na hlavě, na sobě koženou bundu, moderní boty a elektrický vozík. Osudným skokem do bazénu si Petr Jelínek způsobil před lety zranění krční páteře, a to znamenalo částečné ochrnutí všech končetin. „Každého v takové situaci popadne deprese, spousta lidí pak nechce dál žít. Nechtěl jsem, aby byli moji rodiče nešťastní z toho, že jsem na život rezignoval. Lehké to ale nebylo. Byl jsem tehdy hodně protivný,“ připouští Petr Jelínek pro ParlamentníListy.cz.

Vozíčkáře ničí státní politika. Místo milionů jen tisíce. A bude hůř
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dnes je všechno jinak, tohoto sympaťáka teď znají všichni místní lidé jako pracovníka Domova Kamarád v Rožnově, zastupitele za Stranu zelených nebo člověka, který odmítl nabídku na kandidaturu do Poslanecké sněmovny. Žádná soucitná gesta na místě nejsou. Tento člověk se dokázal s nepřízní osudu porvat. S domovem Kamarád, který nabízí denní aktivity asi třiceti klientům, spojil víc než patnáct let života. Osud ale Petra nešetří ani teď. Domovu hrozí zánik, na provoz totiž nejsou peníze.

Krize, Kamarád je na zavření

Před úrazem se dnes sedmatřicetiletý Petr živil jako dřevomodelář. Pak se naučil pracovat s počítačem. „Dřív jsem vyráběl přesné modely pro odlitky. Nikdy jsem si nemyslel, že budu pracovat v kanceláři. Po úraze to ale byla šance, jak se uplatnit a myslím, že mi to jde,“ říká s úsměvem Jelínek. V Kamarádu zpracovává administrativu a řeší i toky peněz. Ty mu letos přidaly pár vrásek na čele. Takovou krizi nikdy nezažili. Naplnily se nejčernější scénáře.

„Tušili jsme, že finanční situace dobrá nebude. Je to pro ale nás šok, rozčarování a překvapení. Získané peníze neumožňují řádný provoz Kamarádu,“ uvedl Jelínek. Loni totiž dotace na jejich provoz činila téměř dva miliony korun, letos by jim mělo stačit jen sto šedesát dva tisíc. V Kamarádu věřili, že ministerstvo práce a sociálních věcí bude k minulému financování služeb přihlížet, nestalo se.

Více příběhů ZDE

Zaměstnanci se bojí o práci, klientům hrozí izolace

Prodali auto, snížili všem osobní hodnocení a dva lidi už v Kamarádu museli propustit. „Všichni se bojíme o práci, všichni jsme šli s platem dolů. Životní situace pracovníků se horší. Může se stát, že zaměstnanci budou chtít odejít i sami. To je velký problém. Jde o kvalifikované lidi,“ poznamenal Jelínek.

Sám práci jinde nehledá, tuhle myšlenku si zatím nechce připustit. Zavření Kamarádu by bylo kritické hlavně pro místní klienty. Ti tu totiž dochází každý den a věnují se různým aktivitám. „To by byla velká tragédie, oni nemají kam jit. V blízkosti není jiná podobná služba. Znamenalo by to jejich totální izolaci. Zatím se je snažíme chránit. Oni sice ví, že se něco děje, ale děláme všechno proto, abychom je nezneklidnili. Neomezujeme provoz,“ uvedl Jelínek.

Zlínskému kraji chybí 120 milionů na sociální služby

Problém se netýká jen Kamarádu, ve Zlínském kraji je ohrožená existence řady dalších sociálních služeb. Důvodem je výrazné snížení navrženého objemu finančních prostředků ze strany státu, a současně i fakt, že v letošním roce už nepůjdou do této oblasti peníze z Evropské unie, jak tomu bylo dosud. „V některých případech by pokles finančních prostředků mohl znamenat faktickou likvidaci sociální služby,“ upozornila Taťána Nersesjan, krajská radní pro sociální oblast.



Místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková, poslankyně za TOP 09 vidí problém v rozhodování samotných krajů. „Mohly situaci ovlivnit. Nastavit způsob žádosti a v čerpání peněz pokračovat až do roku 2015. Je to věc krajů,“ uvedla před časem Chalánková pro ParlamentníListy.cz.

Kraje tak podle ní měly šanci financování z evropských fondů zajistit minimálně na další dva roky. Zodpovědnost ale Zlínský kraj odmítá, pracovníkům některých sociálních služeb nezbývá než doufat, že peníze nakonec získají buď od státu, kraje nebo jim pomohou místní radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …