Výběr šéfa jihočeské galerie provází pochybnosti. A do toho Knížák...

02.03.2012 16:46

Velmi rušno je opět okolo Alšovy Jihočeské galerie. Poté, co ustaly spory ohledně soudních tahanic mezi některými zaměstnanci a bývalým ředitelem, který následně ve funkci po auditu skončil, se hledá jeho nástupce. Jak se ukazuje, do výběru nového ředitele AJG bude mít co říct i bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák. Navíc, některé hlasy z jihu Čech hovoří o tom, že má údajně vedení kraje protěžovat i konkrétní lidi.

Výběr šéfa jihočeské galerie provází pochybnosti. A do toho Knížák...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

Komise složená z odborníků a politiků, která se výběrem vhodného kandidáta na post ředitele AJG zabývá, oznámí jméno vítěze po 30. březnu. V současné době se hlásí 11 lidí. Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odmítá, aby byl nový šéf jen manažerem bez vztahu k umění.

Snad proto přizval on a jeho kolegové z vedení kraje do devítičlenné komise bývalého ředitel NG Knížáka, scénáristu a publicistu Martina Bezoušku, který dělal vloni pro kraj audit galerie, ředitelku Náprstkova muzea Evu Dittertovou, nebo senátora a starostu Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsu (ODS).

Hejtman neví, kdo kandiduje?

Hejtman Jiří Zimola jména lidí, kteří kandidují na post ředitele, prý podrobně nezná. Ale objevuje se několik pochybností. Z řad umělců nebo zaměstnanců galerie se proslýchá, že třeba Petr Berkovský, dočasně pověřený vedením AJG, dostal z kraje jakousi radu, aby projekt do výběrového řízení ladil stejně jako Filip Lýsek, jenž od loňska vede Regionální muzeum v Krumlově.

Nabízí se proto otázka, zda mezi 11 lidmi, kteří do konkurzu jdou, nebude zvýhodněn. Podle některých informací se o místo ředitele AJG zajímá i blízký hejtmanův kamarád a zaměstnanec kraje Daniel Hovorka.

„Možná by bylo dobré zeptat se na kraji, proč jsou někteří lidé protěžování, a zda náhodou již není jisté dopředu, kdo bude ředitelem AJG,“ vzkázal anonymní mail do redakce ParlamentníListy.cz s tím, že právě Berkovský nebo Hovorka mají asi největší šanci.

Tyto pochybnosti však Zimola i kolegové z vedení kraje odmítají a říkají, že konkurz bude zcela jistě regulérní a vyhraje prostě ten nejlepší. Ale už sám fakt, že v komisi sedí i kontroverzní Milan Knížák, se nelíbí některým lidem z oblasti kultury a moderního umění, a také z řad regionálních politiků. A právě to zavdává příčiny pro možné spekulace o “objektivnosti“ výběru.

Knížák jablkem sváru

„Tento člověk, který má poslední polistopadový titul profesora a sám dělal v Národní galerii neuvěřitelné věci, rozhoduje o něčem takovém. To je mi záhadou. Pan hejtman Zimola a jeho kolegové patrně netuší, s kým mají tu čest. Už to samo o sobě je opravdu úsměvné, že právě Knížáka někdo do komise posadil,“ sdělila jedna z předních znalkyň umění v ČR, která nechce kvůli možnému ovlivňování výsledků sdělit své jméno.

Hejtman Zimola si ale stojí za tím, že Knížák je odborník na svém místě. “Je to nezpochybnitelný odborník a jeho názor by mělybýt slyšet. Osobně jsem s ním hovořil a uvolil se, že by do komise šel,“ zdůraznil jihočeský hejtman.

Komisi předsedá zemědělský inženýr

Složení komise ale kritizuje třeba kurátor Domu umění v Českých Budějovicích Michal Škoda. Schází mu v ní lidé jako historička umění Milena Bartlová a někdo se zkušeností z nějaké krajské galerie.

“Je směšné, že komisi předsedá zemědělský inženýr (pozn.red. - radní František Štangl). Ke Knížákovi mám ambivalentní vztah a pan Jirsa je určitě lepší než pan Dlouhý,“ komentoval Škoda.

Manažer nebo umělec?

Debata se vede o tom, jaká kritéria má mít nový šéf, který Alšovku povede od 1. června, zda to má být víc manažer, nebo víc odborník. Sám Zimola nechce, aby to byl jen manažer, ale hlavně odborník. S tím souhlasí i řada umělců, kteří říkají, že takový objekt, jako je galerie by měl vést někdo, kdo ví něco o umění, na ekonomické věci může mít svého člověka.

„Hypoteticky se může objevit vynikající manažer, takže nejde dopředu nikoho zatracovat. Určitě by to neměl být čistý technokrat a člověk amúzický,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz auditor a scénárista Martin Bezouška.

Nyní je tedy třeba počkat, kdo z výběrového řízení vzejde a zda právě nový ředitel galerie dokáže tuto významnou instituci někam posunout.

Alšova Jihočeská galerie zahájila činnost v roce 1953. V jejím vlastnictví je na 18 tisíc děl, například nejobsáhlejší kolekce gotického malířství a sochařství a soubor nizozemského malířství 16. a 18. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…