Vyčkejte, nebudeme ukazovat karty uprostřed hry. Hovoří vrchní žalobce Ištvan

14.07.2013 10:02

Ivo Ištvan stojí v čele žalobců vyšetřujících největší politickou aféru posledních měsíců. Lidovky.cz s ním dnes přinesly druhou část rozhovoru. Ištvan však rezolutně odmítá odkrývat karty uprostřed hry. Komentáře o zdivočelých státních zástupcích a policistech považuje za povrchní a on sám si nepřipouští žádné tlaky.

Vyčkejte, nebudeme ukazovat karty uprostřed hry. Hovoří vrchní žalobce Ištvan
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Lidovky.cz zajímalo, jak Ištvan rozumí pochybám, které přišly s tím, že vyšetřování bylo zahájeno kvůli kmotrům, ale ve vazbě jsou jen úředníci a exposlanci. „Pakliže máte onu personální propojenost, pak vedete společné řízení. A jestliže zjištěné skutečnosti dávají s vyšší mírou pravděpodobnosti předpoklad, že je dáno podezření z trestní činnosti, tak potom postupujete standardně podle trestního řádu. Některá skutková zjištění jsou jednodušší, některá složitější,“ řekl Ivo Ištvan. O dalším vývoji odmítl spekulovat.

Na konkrétní otázky, jak to bude s Rittigem či Romanem Janouškem, kteří oba byli zmiňováni na počátku kauzy, vrchní státní zástupce nechtěl odpovídat. „Nechci odhalovat cokoli z té části, která je neveřejná. Všechny informace, které uvolníme, mohou být pro spoustu lidí cenné. Proč někomu říkat, nemáme nic v ruce nebo naopak máme důkazy? Proč bychom ukazovali karty uprostřed hry?“ míní Ištvan.

Státní zástupce si nemůže z takových komentářů nic dělat

Lidovky.cz zmínily v rozhovoru také komentáře o zdivočelých státních zástupcích a policistech. „To jsou povrchní komentáře. Novinář, který se tím tématem pečlivě zabývá, to nemůže napsat. Jací zdivočelí policisté? Postup policie i státních zástupců je přeci v každém okamžiku řízení kontrolován soudem. Máme právní stát. Jestli někdo vypouští takové komentáře, tak je vypouští s nějakým cílem, o kterém já spekulovat nechci, ale rozhodně je to komentář mimo realitu,“ uvedl Ivo Ištvan.

Na snahu podsunout vyšetřování politickou motivaci Ištvan reagoval slovy: „To jsou vyjádření lidí, kteří jsou tím řízením nějak dotčeni. Státní zástupce si nemůže z takových komentářů nic dělat. Postupuje tak, jak mu přikazuje právní norma.“

Server Lidovky.cz se pokoušel zjistit, jak jsou si vyšetřovatelé v kauze politické korupce jistí. „Je tu - přesně jak zákon ukládá - vyšší míra pravděpodobnosti, že zjištěné okolnosti nasvědčují spáchání korupčního trestného činu,“ řekl Ištvan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …