Vyhladovět Senát, navrhl Zeman. Kubera pro PL odpovídá... Čtěte sami

22.03.2019 11:10

Vyhladovět Senát, který by se poté sám rozpustil, jak navrhuje prezident? Podle předsedy Senátu Jaroslava Kubery z ODS je to spíš bonmot a podobné úvahy nejsou hodny rozumné politiky a ze strany prezidenta může jít o mstu. „To bychom také my mohli nechat vyhladovět pana prezidenta,“ řekl Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Vyhladovět Senát, navrhl Zeman. Kubera pro PL odpovídá... Čtěte sami
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Jaroslav Kubera

Během návštěvy prezidenta republiky v Karlovarském kraji přišla během debaty s občany po čase řeč na možné zrušení Senátu čili horní parlamentní komory. 

Občan, který se v obci Milhostov na tuto variantu Miloše Zemana tázal, dokonce mluvil o tom, zda by pomohlo zorganizování generální stávky, a žádal po prezidentovi radu, jak se Senátu zbavit.

„Ano, Senát nelze zrušit ústavním zákonem z toho prostého důvodu, že ústavní zákon musí schválit obě komory Parlamentu. Ale ti, kdo jako já vystupují za zrušení Senátu, si povšimli, že při schvalování zákona o státním rozpočtu vystupuje a jedná pouze Poslanecká sněmovna a Senát se k tomu vůbec nevyjadřuje. Součástí tohoto zákona jsou i výdaje určené na provoz Senátu. Nazval jsem to – a konzultoval s některými politiky tento návrh, který je legitimní – vyhladověním Senátu,“ reagoval prezident na dotaz občana. 

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí

Miloš Zeman prý inspiraci k takové metodě zrušení jedné komory zákonodárného sboru načerpal ze středověku. 

„Koneckonců ve středověku se města dobývala tím, že se oblehla a počkalo se, až jim dojde jídlo. Nechci nikoho urazit, ale neumím si představit senátorky a senátory, že by vydrželi bez jídla a bez platu. To znamená, že by se rozpustili sami,“ sdělil prezident Miloš Zeman.

ParlamentníListy.cz se zeptaly předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), co si o výrocích hlavy státu myslí. Z Kuberových slov plyne, že prohlášení Miloše Zemana nebere příliš vážně.

„Pan prezident nechává Senát vyhladovět už mnoho let, není to hodno komentáře, on Senát nemůže nechat vyhladovět. Kdyby místo toho raději přišel představit svého kandidáta do Ústavního soudu, vypadalo by to celé mnohem líp,” míní šéf horní komory českého Parlamentu.

Za aktuální komentáře prezidenta Zemana vidí Jaroslav Kubera souvislost s nedávným případem, kdy senátoři zamítli kandidáta hlavy státu do Ústavního soudu. 

„Pan prezident je asi naštvaný, že mu neprošel profesor Gerloch, ale evidentně tam zafungovalo to, že by po té tzv. aféře se soudci žádný jeho kandidát asi neměl šanci,“ uvažuje Kubera.

Podle jeho slov jde ze strany Miloše Zemana spíš o bonmot, který prezident dlouhodobě opakuje, než že by to myslel vážně. „Také bychom mohli my, respektive Sněmovna, nechat vyhladovět pana prezidenta. Tohle není hodné rozumné politiky,“ je přesvědčen.

„Pořád se vedou tyhle žabomyší války. To jako poslanci, když se dehonestují omluvenkami, že se jim bez toho bude něco strhávat z platu, ale stejně nakonec nikoho nepotrestají. To je pořád něco. Přejmenoval jsem Českou republiku na ‚Kauzaland‘. Každý den máme novou kauzu. A kauza, co bude dneska, už zítra nebude zajímat a nic už o tom nebude slyšet. Pořád jsou nové kauzy, o těch starých se nemluví. Novičok, Huawei je za námi, teď tu je Faltýnek, rekonstrukce Národního muzea,“ uzavřel v komentáři pro ParlamentníListy.cz předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …