Výhrůžky Rathově ženě a situace jeho milenky. Hovoří ochránce Rathové

22.05.2012 14:29

Právník František Šejnost, který je zmocněncem rodiny Davida Ratha, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělil, že je na něj vyvíjen politický nátlak, aby se neangažoval v kauze středočeského exhejtmana. Dva muži jej kvůli tomu v pondělí večer dokonce napadli. Redakce s Šejnostem hovořila ještě předtím, než Eva Rathová v odpoledních hodinách oznámila, že s ním končí spolupráci.

Výhrůžky Rathově ženě a situace jeho milenky. Hovoří ochránce Rathové
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Šejnost v kauze nevystupuje jako obhájce, neboť má pozastavenou licenci kvůli vlastním obviněním. Proto vystupuje pouze jako „zmocněnec“, který má Rathovi a jeho rodině radit jednak v otázkách mediálního vystupování a jednak v problematice vazebního stíhání, se kterým má vlastní nedávnou zkušenost.

Podle Šejnosta bude Rath maximálně využívat možností návštěv. Právník tvrdí, že poslanec splňuje podmínky pro mimořádné návštěvy z rodinných důvodů, díky čemuž by bylo možné, aby ho blízcí navštěvovali na 1,5 hodiny týdně.

Nyní se prý řeší, zda za ním má do vazby chodit i jeho syn Daniel. Jeho matka ho chce nechat vyšetřit a poté rozhodnout, zda je vhodné, aby otce navštěvoval. Snaží se mu prý vysvětlit, jaká je situace jeho otce. Daniel od pondělí zase chodí do školy, kde se setkal s negativními reakcemi (jak uvedla některá média), spíše ho však spolužáci podporují.

Stejnou podporu prý vyjadřují Evě Rathové její pacienti. V její e-mailové schránce se však podle zmocněnce objevily výhrůžky.

Davida Ratha by měla ve vazbě navštěvovat i jeho druhá partnerka Renata Horká. S Evou Rathovou ani obhájcovským týmem ale prý příliš nekomunikuje. „Navíc u ní je ten styk složitější, protože je možné, že bude zařazena do okruhu podezřelých. V tom případě by samozřejmě musela každou její návštěvu povolovat státní zástupkyně.“

Pět minut do mě kopali, pak přiznali barvu

Jak Šejnost sdělil pro ParlamentníListy.cz, v poslední době sílí útoky na celý Rathův tým. V pondělí večer byl společně s Evou Rathovou napaden v kladenské restauraci. Tam domlouvali podmínky spolupráce, když do restaurace vstoupili dva muži (server IDNES.cz citoval jeho slova, že se jednalo o „dva potetované darebáky s hákovými kříži“), kteří jak Šejnosta, tak Rathovou verbálně napadli. Snažili se přimět právníka, aby dal od Rathovy kauzy ruce pryč a totéž doporučil jeho advokátovi. „Vyvíjeli na mě nátlak, ať toho nechám,“ uvedl.

Následně Šejnost podle svého líčení vyšel z restaurace, aby zavolal policii. Muži však šli za ním, na náměstí jej napadli, povalili na zem, kde do něj mlátili a kopali. Právník se snažil bránit, ale údajně to bylo beznadějné. Asi po pěti minutách toho muži zanechali a stejně jako napadený právník se vrátili do restaurace. Tam mu prý přiznali, že na tuto akci byli najati a že se jedná o politickou objednávku. „Potvrdili mi, že je tam politický zájem, abych zmizel z pozice mluvčího,“ tvrdí zmocněnec. Poté restauraci opustili a za 10- 15 minut odešli i Šejnost s Rathovou. Proto neví, jestli poté policie na jeho volání přijela, nebo ne.    

Celému incidentu přihlížela MUDr. Rathová, která prý byla šokována. Během noci a úterního dopoledne mu zaslala několik zpráv, prokazujících silné rozrušení. Podle Šejnosty nyní zvažuje, zda se znovu úplně neuzavřít před veřejností a nepřestat komunikovat s médii.  On sám ji prý navrhl, aby si najala policejní nebo soukromou ochranku.

V případu se prý však nehodlá zastavit. Po poledni jmenoval novou právničku, známou aktivistku Kláru Samkovou. Podle serveru IDNES.cz by tým měl doplnit i právník Roman Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…