Vyostřená debata v ČT: Hádka hned v úvodu rozzuřila Němcovou

14.10.2013 23:10

V předvolebních debatách na České televizi došlo i na hlavní město – Prahu. Lídři devíti nejsilnějších stran podle průzkumu ČT nejprve debatovali o kauze Mostecké uhelné společnosti a následně se věnovali státní správě a zákonu o státních úřednících.

Vyostřená debata v ČT: Hádka hned v úvodu rozzuřila Němcovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová v Ostravě

Už od začátku pořadu bylo vidět, že tentokrát dojde na několik hádek. Například když předseda Strany zelených Ondřej Liška prohlásil, že vina za Mosteckou uhelnou leží především na vládě Miloše Zemana a je potřeba toto spojení prošetřit. „Roli hraje i Vlastimil Rampula s dalšími šíbry z ODS,“ dodal.

To ale rozezlilo Miroslavu Němcovou (ODS). „Já protestuji naprosto zásadně,“ zlobila se. „Rampula není člověk ODS.“ Oproti bývalému vrchnímu státnímu zástupci pochválila současného nejvyššího žalobce Pavla Zemana. „Myslím, že je nezpochybnitelná erudice pana nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana,“ zmínila. „Sami Švýcaři říkají, že bez této spolupráce by se věc vůbec nepohnula,“ dodala s tím, že Zemana do funkce dostal Jiří Pospíšil, právě ministr ODS. Že ten byl z pozice ministra spravedlnosti „odejit“ Petrem Nečasem, už nezmínila.

Vzápětí začal do diskuse zasahovat i pražský lídr Strany práv občanů – Zemanovci Zdeněk Žák. Ukázal na spory mezi některými politiky – i přímo ve studiu. „Všimněte si jedné důležité věci, nám všichni nadávají, že jsme přátele Miloše Zemana,“ uvedl. Jenže předchozí koalice se mezi sebou akorát hádají a k čemu dobrému to bylo? „Podívejte se, kdo tady nastartoval ekonomiku – Miloš Zeman,“ pokračoval Žák.

Na něj však navázal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Mluví se tady o otci té aféry,“ vrátil řeč k Mostecké uhelné. Jak ale celou diskusi uzavřel lídr České pirátské strany Ivan Bartoš, české občany ani tak nezajímá, kdo za celou kauzu může, ale spíše co se stane s penězi z aféry. Dostane je vůbec Česká republika?

Žák: Trafikanty a laiky musí nahradit odborníci

Pak následovalo hlavní téma, a to státní správa. Kandidát Zemanovců a zároveň ministr dopravy Žák zmínil, že zásadní je, aby se správa odpolitizovala a trafikanty a laiky nahradili odborníci. „Dokažte mi jediného člověka, kterého jsem přivedl na ministerstvo dopravy, který není odborníkem,“ ukázal sám na sebe.

Na to Schwarzenberg poznamenal, že každá nová vláda tvrdí, že přivádí odborníky, ale spíše přivádí straníky. Když se ostatní diskutující usmívali, zda tím tedy myslí i vlády, kde se sám angažoval, exministr zahraničí zopakoval, že opravdu každá vláda.

Co se týče zákonu o státních úřednících, ten se bohužel za vlády Petra Nečase nestihl, protože se zpozdil. „Pan premiér bohužel ten zákon vlastně nechtěl,“ dodal Schwarzenberg.

Podle Daniela Hermana je ale opravdu potřeba. „Myslím, že k té těžké politizaci dochází zejména v dnešní době,“ řekl a jako příklad uvedl Radka Augustina, který je nyní vedoucím Úřadu vlády a předtím pozastavil svoji funkci místopředsedy SPOZ. Když bylo Hermanovi namítnuto, že kritizuje počínání některých politiků, ale lidovci už několikrát ve vládách byli, srovnání odmítl. „KDU-ČSL se dokázala očistit od těchto lidí,“ řekl v odpověď na jméno Miroslava Kalouska, nyní 1. místopředsedy TOP 09.

Babiš: Nedám posty svým kamarádům, ani jich tolik nemám

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se pak vrátil k zákonu o státních úřednících. Podle něj zavedené strany ani takový zákon nechtějí, proto ještě nebyl schválen. Nebude se však takto chovat i on, pokud zasedne v některém ministerstvu – a nebude dávat podřízené posty svým „kamarádům“? „My to tak neděláme, já nemám tolik kamarádů,“ odvětil Babiš. „Je to ostuda, my jsme jediní v Evropě, kteří ho nemáme,“ dodal k samotnému zákonu. Podle něj ale aspoň občané vidí, jak to v současnosti vypadá v politice. Jedenáct let se řeší jeden zákon a stále není schválený, je to prý spíše divadlo.

Na to Marta Semelová (KSČM) poznamenala, že se ale stále zapomíná na občany. Kvůli takovému stále neschválenému zákonu totiž podle ní trpí nejvíce oni – do funkcí se dosazují nekompetentní straníci a státu utíkají například peníze z fondů nebo vysoké částky za najímání externích firem.

Jako další téma přišla elektronizace státní správy, zde byly ale nadhozeny nepovedené sKarty. „My přiznáváme někdy i vlastní chyby a z toho vyvedeme i body v programu,“ komentoval to Schwarzenberg.

„Já jsem rád, že došlo k poučení z krizového vývoje,“ reagoval na něj pobaveně Jaroslav Zavadil (ČSSD). Moderátor Jakub Železný ho však napomenul, že taková slova patří spíše do jiné doby. Zavadil vzápětí vysvětlil, že to řekl spíše v nadsázce. „To, co se stalo na ministerstvu práce, je úsměvné,“ dodal. „Tam vlétly dvě kuny. Víte, jaké to je, když do kurníku vlétne kuna? Udělá tam chaos. A tady byly dvě: ministr a jeho náměstek,“ popisoval odborář. ČSSD je například pro celkovou elektronizaci státní správy, ale jiným, lepším způsobem.

„Nejen v Praze, ale všude jsou IT zakázky nadhodnoceny,“ poukázal na zásadní problém šéf Pirátů Bartoš. Neexistuje například žádné pořádné testování před spuštěním. Podle Bartoše IT zakázky zadají svým „přátelům“ starší politici, kteří mají kontakty, a také o nich rozhodují lidé, kteří IT vůbec nerozumí. Navíc mnoho stran má digitalizaci ve svých programech, ale často ji odsouvá až na druhou kolej.

„V IT zakázkách se špatně investuje,“ zastal se ho i šéf Strany zelených Liška. S penězi se prý v této oblasti plýtvá a nakonec skončí v kapsách bůhvíkoho. Andrej Babiš k této otázce dodal, že podle něj by se mělo vše nejprve centralizovat (aby se nakupovalo z jednoho místa) a pak až se může elektronizovat. Žák dodal, že nejdůležitější je vše pořádně vysoutěžit – on to tak prý dělá a ušetří tím na ministerstvu nemalé peníze.

Czech Pointy si politici pochvalují

Na závěr se krátce hovořilo i o projektu Czech Point. Podle Němcové fungují tato místa velice dobře. „My chceme rozvést tuto službu tak, aby byla dostupná z každého počítače,“ uvedla. Podle Semelové z KSČM by se vše ale mělo nejprve pořádně otestovat – jinak to může dopadnout jako s registrem vozidel, jak připomněla další „hřích“ minulé vlády.

Pražský lídr lidovců Herman pak doplnil i jeden z nápadů jeho strany, a to jednotný elektronický doklad po vzoru USA. „Technologicky by to ty občanské průkazy umožňovaly,“ ujišťoval. Je však důležitá kontrola těch, co budou mít přístup k údajům občanů. A ta nikdy nemůže stoprocentní, když se nezmění i společnost. „Bez této morální reformy nemůžeme udělat žádnou jinou reformu,“ zdůraznil bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…