Významná prohra Diag Human. Nejvyšší francouzský soud rozhodl ve prospěch ČR

05.03.2014 20:58

VÍME PRVNÍ Stát ve vleklém sporu se společností Diag Human dosáhl u francouzských soudů definitivního vítězství. Francouzský Nejvyšší soud totiž dnes potvrdil správnost rozhodnutí odvolacího soudu v Paříži a dospěl k závěru, že rozhodčí nález ze dne 4. 8. 2008, kvůli němuž se Diag Human ve Francii domáhal exekuce majetku České republiky, není vykonatelný. Soud tak dal za pravdu ČR.

Významná prohra Diag Human. Nejvyšší francouzský soud rozhodl ve prospěch ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Francie se dnešním dnem stala po Rakousku a Švýcarsku již třetí jurisdikcí, kde Česká republika dosáhla ve sporu s Diag Human SE úplného a definitivního vítězství. O co jde?

Podobně jako například rakouský Nejvyšší soud dnes totiž francouzský Nejvyšší soud (Cour de cassation) vydal konečné rozhodnutí v soudním řízení, které ve Francii v roce 2011 zahájila proti České republice společnost Diag Human SE. Spor se totiž po opakovaném odvolání Diagu a tedy po vítězství České republiky u francouzských soudů všech instancí přesunul právě k soudu nejvyššímu. Ten ale jen potvrdil správnost předchozího rozhodnutí odvolacího soudu v Paříži ze dne 20. 11. 2012.

Navíc tento soud - podobně jako již dříve například rakouský Nejvyšší soud - dospěl k závěru, že rozhodčí nález ze dne 4. 8. 2008, kvůli němuž se společnost Diag Human ve Francii domáhala exekuce proti České republice, není vykonatelný.

Podle Nejvyššího soudu ve Francii byl v souladu se stanoviskem zastávaným Českou republikou uplatněn proti zmíněnému rozhodčímu nálezu opravný prostředek, na kterém se strany dohodly v rozhodčí smlouvě a v důsledku jehož uplatnění rozhodčí nález nenabyl povahy vykonatelného rozhodnutí. Tedy všechny francouzské soudy, včetně nyní soudu Nejvyššího, plně přejaly argumentaci České republiky a potvrdily, že Česká republika při podání žádosti o přezkum rozhodčího nálezu nepochybila, zmiňuje verdikt.

„Předpokládáme, že rozhodnutí francouzského soudu obratem využijeme v řízeních, která dosud probíhají v USA, Velké Británii a v Lucembursku,“ uvedl k verdiktu pro ParlamentníListy.cz ředitel právního odboru Ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Arbitři řekli, že Diagu patří 8,9 miliardy korun...

Připomeňme, že zástupci Diag Human ve věci Konečného rozhodčího nálezu, kterým v roce 2008 arbitři přiřkli firmě 8,9 miliardy korun, tvrdí, že je tento nález pravomocný, neboť se prý proti němu odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc - v tomto případě ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk. Protože se ale Diag svého požadavku vyplývajícího z nálezu nedomohl, obrátil se na zahraniční soudy s požadavkem exekuce majetku českého státu.

Diag se obrátil i na jiné soudy v zahraničí

Společnost zažalovala kromě Francie Českou republiku i u soudů ve Švýcarsku, v Rakousku, v Lucembursku, v USA a ve Velké Británii. Jenže Česku se soudní žádosti Diagu na exekuci podařilo téměř vždy zvrátit. Předloni v létě naopak sama firma stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla však, že je stažení návrhu vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je údajně podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech. Diag následně při v USA obnovil.

Spor mezi českým státem a firmou Diag Human (původně Conneco, a. s.) vznikl ohledně zakázky na obchod s krevní plazmou, která měla být realizována na začátku devadesátých let. Ministerstvo zdravotnictví ale odstoupilo od smlouvy s Conneco na dodávky krevní plazmy a následně sdělil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar dánské firmě Novo Nordisk, že „je pochybnost o solidnosti“ zmíněné firmy; ta až později patřila Josefu Šťávovi. Firma Novo Nordisk na základě toho pak odmítla s Diag Human spolupracovat. Diag se ale právě kvůli tomu od roku 1996 formou rozhodčího řízení pře s českým státem o náhradu ztrát, které prý měly vzniknout na základě poškození dobré pověsti a následné ztráty zakázek.

Celá anabáze kolem arbitráže měla mezník předloni a loni, kdy soudy v Česku potvrdily jmenování tří rozhodců do přezkumného rozhodčího senátu. Jsou jimi ekonom Jiří Schwarz, někdejší děkan plzeňské Právnické fakulty Milan Kindl a předseda Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Cikrt v knížce odhalil mnohá tajemství

O kauze nedávno vyšla kniha nazvaná Krev a peníze. Napsal ji bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. S kauzou se prý Cikrt seznámil ještě předtím, než začal pracovat na ministerstvu, tedy v době, kdy psával jako redaktor do Zdravotnických novin. Později pak dokonce založil i web pod názvem anikorunu.cz.

V knize lze kromě jiného nalézt i začátek celého příběhu kolem dlouholetých pří, dohadů a soudních sporů.

„Ministr Martin Bojar nic nezavinil, nic neudělal, jen ochránil krev dobrovolných dárců. Naopak se v této věci zachoval velmi dobře,“ řekl Cikrt při křtu své knížky v lednu. A vysvětlil tím i první mýlku médií o tom, že je to právě Bojar, který za vše může.

„Pes je zakopaný v tom, že kdysi jeden šikovný právník dokázal najít spoluhráče na straně státu a společně pak vytvořili tuto kauzu – to byl rok 1996. To, co bylo předtím, byla jen ke všemu dalšímu záminka. A to, co bylo potom, je nedůležitý balast, který se na to nabaloval,“ vysvětlil k tomu Cikrt ParlamentnímListům.cz a zdůraznil přitom, že kdyby se řešila podstata kauzy dnes, a bylo by to u soudu namísto rozhodčího řízení ad hoc, tak je to už dávno vyhrané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …