Vztek na Zemana. Vymlácení oken. Hrad o tom i o příští vládě

28.09.2021 13:52 | Rozhovor

Prezident Miloš Zeman dnes slaví 77. narozeniny. Dle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka je oslaví komorně, v kruhu rodiny a spolupracovníků. Ovčáček pro ParlamentníListy.cz reagoval i na výhrůžky, že pokud Zeman po volbách nejmenuje premiérem někoho z koalic SPOLU a PirSTAN, v případě, že budou mít ve Sněmovně většinu, lidé na Hradě ,,vytlučou okna" a ,,nenechají si tím prasetem vytírat zrak".

Vztek na Zemana. Vymlácení oken. Hrad o tom i o příští vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Pan prezident dnes slaví narozeniny, přejeme mu všechno nejlepší a pevné zdraví. Jak narozeniny oslaví?

Pan prezident se na zámku v Lánech setkal s rodinou a nejbližšími spolupracovníky. Milá a komorní oslava narozenin, které nesou dvě šťastná čísla, dvě sedmičky. 

Anketa

Od jakého věku by měl mít český občan právo volit?

11%
72%
hlasovalo: 22357 lidí

Během jeho pobytu v Ústřední vojenské nemocnici se po čase opět objevilo množství těch, kteří se dokázali z této zprávy radovat a dokonce hlavě státu přáli smrt. Zvykl jste si na komentáře tohoto typu, nebo vás to vždy překvapí?

Nezvykl a nechci si na ně zvyknout. Protože pak bych se stal okoralým a třeba také takto začal smýšlet o druhých. Tento rozhovor děláme po návštěvě Staré Boleslavi, kde pan kardinál Dominik Duka řekl v kázání, že potřebujeme změnu. Ale změnu myšlení o druhých lidech. Ono neustálé odsuzování bližních, ba i slovní krutost, to je nebezpečí, které nás nesmí pohltit. Tedy ano, souhlasím, potřebujeme změnu myšlení. A člověk má nám být bližním, ne věcí k vyřízení.

Co tyto nadávky prezidentovi o jejich autorech říkají? Co byste jim vzkázal?

Poškozují tím sami sebe. Tím, že nectí hodnotu druhého lidského života, nectí ani hodnotu toho svého. Víte, ono je opravdu nebezpečné přát někomu něco zlého. Protože taková přání se obrací proti autorům. Třeba ne hned, ale časem. 

K rozhodování prezidenta republiky se budou brzy upínat zraky celého národa, příští týden se konají sněmovní volby a Miloš Zeman bude hrát důležitou roli. Podle některých se chystá házet opozici klacky pod nohy, i kdyby vyhrála na počet mandátů, a neumožní jí sestavit vládu. Jak bude prezident k povolební situaci přistupovat?

S pokorou pan prezident bude se snažit pomoci k sestavení akceschopné vlády. Svět se zmítá v čím dál silnějších protikladech, protivenstvích a nepřátelství. Budeme potřebovat vládu, která se nebude bát hájit zájem vlasti. Pan prezident bude samozřejmě ctít vůli voličů a předseda vítězné politické strany obdrží šanci kabinet sestavit. Je to poctivé a správné.

Objevují se i výzvy k násilí. Komentátor Petros Michopulos přišel s pohrůžkou násilí vůči prezidentovi, pokud ten po volbách nejmenuje vládu koalic SPOLU a PirSTAN za předpokladu, že budou mít sněmovní většinu. Co k tomu říci?

Dotyčný výrok ZDE v 54. minutě

Když si lidé vpustí do srdce hlubokou frustraci, jsou schopni říkat absolutně šílené věci. Politika je pak pro ně důležitější než obyčejná lidskost. A zase jsme u toho, co říkal pan kardinál Duka o vztahu k bližním. Bez změny myšlení bude takových zlých výroků přibývat.

V kuloárech se mluví o tom, že jedním z možných scénářů je smířit se s povolební vládou Andreje Babiše bez důvěry Sněmovny a počkat až skončí Miloš Zeman na Hradě a pak s novým prezidentem jít k předčasným volbám. Nakolik je takový scénář reálný?

V pražské bažině se toho namluví. Většinou je ale realita úplně někde jinde. Tohle je čiré fantazírování. Je nutné si uvědomit, že po zásahu Ústavního soudu už nebude jednoduché sestavení žádné vlády. Proto si myslím, že Ústavní soud zasadil české demokracii tvrdou ránu, která ji může v budoucnosti zahubit. Nestabilita vlád vede k nástupu extrémů. Víme to z historie.

Premiér Babiš mluví o tom, že některé opoziční síly začínají být silně nervózní z výsledku voleb a jsou proto stále hysteričtější, fanatičtější a ve svých výstupech proti premiérovi se neštítí vůbec ničeho. Není to přehnané? Jak to hodnotíte vy?

Nervozita opozice je zcela zřejmá. Obává se, že nebude mít ani 100 mandátů ve Sněmovně. Tomu odpovídá přehnaná agresivita kampaně. Ale to je chyba. Voliči čekají pozitivní přístup, ne neustálou negaci za každou cenu. Ale už za týden budeme moudřejší. 

Co jste říkal na zapojení Babiše mladšího do kampaně? Syn premiéra dával rozhovory, útočil na svého otce, představitelé opozice se s ním fotili u piva atd. Dokonce se s otcem osobně střetl při zahájení kampaně v Ústí nad Labem, kde se prý údajně náhodou objevil s dokumentaristou Klusákem…

Je to velmi smutný příběh. Poškozený vztah syna s otcem je bolestný. A tato rána si žádá zahojení. Přeji to ze srdce oběma. Smutno mi je z politiků a novinářů, kteří se rozhodli tuto ránu ještě více zasypávat solí. Řeknu to otevřeně, je to opravdu těžký hřích. Tož se za ně též modlím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …