Vzteklý Babiš a neschopná Krnáčová? Známe zákulisí dozorčí rady Dopravního podniku Praha, kde se mělo vyhazovat

03.10.2015 13:50

EXKLUZIVNĚ Situace kolem Dopravního podniku v Praze je velmi složitá a nečitelná. Alespoň pro nezaujaté. Pro zaujaté je totiž víc než patrné, že Adriana Krnáčová s největší pravděpodobností využila jednoho ze zastupitelů hnutí ANO v Praze, aby jeho prostřednictvím prosadila své zájmy. Tento plán ovšem dopadl katastrofálně. ParlamentníListy.cz o tom informovaly hned dva zdroje z blízkosti kolosu jménem Dopravní podnik Praha.

Vzteklý Babiš a neschopná Krnáčová? Známe zákulisí dozorčí rady Dopravního podniku Praha, kde se mělo vyhazovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek a Jaroslav Ďuriš

Jak naše redakce uvedla v pátek, hnutí ANO, respektive Adriana Krnáčová měla několika vybraným zastupitelům hnutí navrhnout na post generálního ředitele někdejšího šéfa regionální spořitelny Ivana Ivanča. Ten na přímé dotazy ParlamentníchListů.cz dva dny nereaguje. 

Naší redakci navíc potvrdily dva zdroje z blízkosti DPP, že průběh dozorčí rady podniku, který měl být zřejmě v zákulisní režii primátorky Krnáčové, dopadl fiaskem. Bez jakéhokoli společného projednání totiž člen dozorčí rady společnosti, pražský zastupitel Martin Slabý, navrhnul na páteční dozorčí radě odvolání generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. „Slabý toto učinil zřejmě na přímý pokyn Adriany Krnáčové," sdělil redakci jeden ze zdrojů. Druhý navíc potvrdil, že návrhem Slabého byli zaskočení i jeho partajní kolegové. „Evidentně to nekonzultoval," doplnil redakci druhý zdroj.

Martin Slabý na otázky nereagoval, obdobně Adriana Krnáčová. Ta se pouze nechala slyšet, že plní přání Andreje Babiše. A právě Babiš údajně zpackané odvolání Ďuriše nese velmi nelibě, ačkoli ČTK uvedl, že ho spekulace nezajímají. „Asi to Babiš nezvládl přes Krnáčovou uřídit, je vzteklý a ona neschopná," potvrdil pro ParlamentníListy.cz zástupce Trojkoalice, který si nepřál být jmenován. „Nerad bych, aby mě Babiš stejně jako Matěje Stropnického vystavoval konfrontacím na klubu ANO na magistrátu, to si vážně rád odpustím," dodal.

„K odvolání ředitele dnes nedošlo. Dozorčí rada bude nadále jednat o budoucnosti firmy s vlastníkem, tedy městem. Do dalšího jednání dozorčí rady očekávám standardní fungování podniku včetně jeho ředitele,“ řekl po jednání dozorčí rady její předseda a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Tomu v metropoli gesce dopravy přísluší. Jestli se primátorka s Dolínkem radila, není jasné. Vypadá to však, že ne. „Několikrát jsem mu řekla, že od něj očekávám nějakou změnu,“ vzkázala pouze na adresu vedení společnosti. Ďuriš, který bude příští týden ve funkci dva roky, pochybení už v uplynulých dnech odmítl.

Proti případnému odvolání Ďuriše se postavili také někteří odboráři. Podle jejich vyjádření je nejkvalitnějším ředitelem, kterého podnik od smrti někdejšího šéfa Milana Houfka v roce 2005 měl. Odboráři dokonce pohrozili městu stávkou.

Dopravní podnik, který zaměstnává přes 10 000 lidí, ekonomicky tíží řada smluv z minulosti. Potýká se mimo jiné s kontraktem na dodávku tramvají za zhruba 19 miliard korun. Po nedávno dostavěném prodloužení metra A, které provázely potíže, jej čeká stavba nové linky metra D. Náklady budou kolem 50 miliard korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …