Xaver? Lipovská? Volba do ČT je tu a nastal poplach: Víme, kdo začal „blbnout”, a proč

25.05.2020 20:33

Jaká je budoucnost České televize? Jasněji by mohlo být ve středu, kdy poslanci mají zvolit poslední tři chybějící členy Rady ČT. Ve Sněmovně se rodí dohody, koho volit, a koho nikoli. V kuloárech se mluví o „tajemných lobbistech“, kteří prý mají zajistit kontinuitu současného vedení veřejnoprávní TV.

Xaver? Lipovská? Volba do ČT je tu a nastal poplach: Víme, kdo začal „blbnout”, a proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Koronavirová krize zastínila významné téma, které před propuknutím nákazy zaměstnávalo politiky, novináře i nejrůznější lobbisty – volbu nových členů Rady České televize. Koncem zimy se poslancům povedlo zvolit polovinu nových radních. Jde o Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. 

Tuto středu se zákonodárci k tématu vrátí. Zbývá dovolit zbývající tři členy, s tím, že vybírat je možné ze šesti kandidátů. Jsou jimi psycholog Ivan Douda, filmový tvůrce a děkan FAMU Zdeněk Holý, mediální manažer Michal Klíma, ekonomka Hana Lipovská, publicista Pavel Matocha a moderátor Luboš Xaver Veselý.

Anketa

Vládnou Piráti hlavnímu městu Praze kvalitně?

2%
96%
hlasovalo: 12985 lidí

ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak se k volbě připravují poslanecké kluby, a především, jaké tlaky kolem blížící se volby jsou na poslance vyvíjeny. Volba zbývajících členů Rady ČT je v Poslanecké sněmovně pevně zařazeným bodem na tuto středu od 12.30 hodin.

Je velmi pravděpodobné, že poslanecké kluby, především ty vládní a podporující, uzavřou dohodu, koho do Rady ČT dostat. Podle našich informací už taková dohoda existuje, vše se bude nicméně ještě ladit na úterních zasedáních poslaneckých klubů před zahájením nové schůze.

Zásadní je, že jakékoli dohody nejsou v této věci stoprocentní. Vedení klubů může svým poslancům dávat pouze doporučení, čí volbu zvážit. Tento typ voleb je totiž ve Sněmovně tajný a pokud své favority nesdělí sami jednotliví poslanci, nikdo se nikdy nedozví, kdo koho volil. 

To je důvod, proč se po předchozí volbě počátkem března nesly v kuloárech celkem podložené spekulace, že někteří poslanci z opozičního pravicového tábora své hlasy dali nominantům, za něž by je vedení vlastních stran rozhodně nepochválilo.

Nelze proto s jistotou dopředu říct, jak všechno dopadne, a to ani po poradě klubů. Slušně našlápnuto k členství v Radě ČT ovšem má Michal Klíma, ale také Xaver Veselý nebo Hana Lipovská.

Jak se zdá, několikaměsíční koronakrize, nedávno skončený nouzový stav a další věci téma doplnění Rady ČT zcela zastínily. Média se tomu až na výjimky prakticky nevěnují, což je přesný opak situace z počátku roku. Tehdy média, někteří politici, veřejně známé osobnosti a další lidé s mediálním vlivem poměrně výrazně tlačili na to, aby několik konkrétních lidí nebylo zvoleno. 

Vše odůvodňovali ohrožením nezávislosti České televize či dokonce ohrožením samotné demokracie a svobody v naší zemi. Na řadu poslanců tento typ „přesvědčování“ příliš nefungoval. Ještě před první volbou se hovořilo ve sněmovních kuloárech o tom, že Hana Lipovská nemá šanci dostat se ani přes první kolo. Jenže brutální nátlak včetně dopisu řady senátorů, kteří před Lipovskou varovali, přiměl mnohé poslance k tomu, že jí dali hlasy takříkajíc natruc. 

Ve druhém kole má „svých koní“ určitě víc vládní tábor. Možná i proto je intenzita tlaku z opačného konce politického kolbiště silnější. Podle informací PL pracují lobbisté naplno a snaží se přesvědčit dostatek poslanců o tom, aby do Rady ČT poslali hlavně Michala Klímu, dřívějšího šéfa vydavatelství Economia a Deníku, nebo též Zdeňka Holého. Naopak ze stejných směrů mají znít varování vůči Xaverovi nebo Lipovské, protože by to, jak nám sdělily naše zdroje, znamenalo „konec demokracie, konec ČT a konec našeho světa“. Tedy alespoň v pojetí jednoho z názorových táborů.

Jak nám řeklo hned několik poslanců, těmi tajemnými lobbisty mají být lidé z okolí generálního ředitele ČT Petra Dvořáka a s ním spojených zájmových nebo byznysově spřízněných skupin, které v posledních letech na zakázkách v ČT profitovaly. Připomeňme, že Rada ČT je kontrolní orgán televize a jejího managementu. Z logiky věci si management či jeho prostředníci nemohou vybírat, kdo je bude kontrolovat. Tedy aspoň ne oficiálně.

ParlamentníListy.cz budou vývoj situace i nadále sledovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…