Xavera, Lipovskou, Pikoru nebrat! PL získaly důkaz, jak neziskovky tvrdě zasahují do volby Rady ČT

10.03.2020 16:23

Rekonstrukce státu radí poslancům, koho mají zvolit do Rady České televize. Šéf projektu Josef Karlický podle našich ověřejných zdrojů poslal dopis, kde jmenuje konkrétní lidi, kteří jsou “vhodní”. Naopak zmínil i ty, kteří v Radě ČT nemají co dělat. Poslance hnutí ANO to naštvalo.

Xavera, Lipovskou, Pikoru nebrat! PL získaly důkaz, jak neziskovky tvrdě zasahují do volby Rady ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Xaver Veselý

Tlak na poslance ve věci nových členů Rady ČT sílí. Rekonstrukce státu by ráda přesvědčila zákonodárce, které kandidáty mají a nemají volit. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz oslovil v pondělí vedoucí projektu a zároveň člen organizace Frank Bold Josef Karlický šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka dopisem, kde jmenuje “vhodné” kandidáty.

Redakci PL to potvrdilo několik poslanců hnutí ANO s tím, že z dopisu na úterním jednání klubu citoval přímo předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, jemuž měl e-mail od šéfa Rekonstrukce státu přijít.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Josef Karlický z neziskové právnické organizace Frank Bold, který je vedoucím projektu Rekonstrukce státu, v dopise jmenuje kandidáty do Rady ČT, které prý považují “za významné”.

Karlický píše, že prý rozhodně nechtějí nikoho kádrovat ani doporučovat konkrétní kandidáty, hned v dalších odstavcích to však podle našich zjištění činí. 

“Považujeme za důležité, aby při hlasování bylo zohledněno, že u některých kandidátů jsou v základních předpokladech pro výkon funkce určité pochybnosti, které mohou snižovat jejich důvěryhodnost pro veřejnost,” zní v dopisu s tím, že jedním z kritérií musí být “absence významných reputačních rizik a kontroverzí”. Neříká už ale, kdo by toto subjektivní hledisko měl posoudit.

Následně měl Karlický vyjmenovat konkrétní kanddáty, kteří podle něho a Rekonstrukce státu splňují “kritéria”. Na prvním místě jmenuje Michala Klímu, někdejšího mediálního manažera a dnes kritika prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše. V minulosti Klíma hájil novináře Seznam Zpráv Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka, že použitím skryté kamery na Babišova syna ve Švýcarsku neporušili novinářskou etiku. Klíma je též spojen s lidmi a organizacemi, které prostřednictvím grantů financují média typu Forum24, Hlídací pes, Romea, Neovlivní.cz či projekty typu Člověk v tísni nebo Transparency International. Všechny uvedené subjekty mají jedno společné a tím je častá publikace textů kritizujících Andreje Babiše.

Dalšími vhodnými adepty do Rady ČT jsou podle Rekonstrukce státu lidé Gabriel Švejda nebo Jiří Závozda, mezi jejichž profesní blízké známé patří celá řada osob podporujících Milion chvilek pro demokracii.

Anketa

Chcete, aby Hana Lipovská byla zvolena členkou Rady ČT?

97%
3%
hlasovalo: 14221 lidí
Dopis naopak obsahuje kritiku kandidátů typu Vladimír Pikora, Hana Lipovská nebo Luboš Xaver Veselý. Je prý podezřelé, že odmítli nabídku České televize na rozhovor či medailonek, ve kterém by mohli prezentovat, co by v Radě ČT dělali. “Budí to pochybnosti z hlediska transparentnosti a důvěryhodnosti jejich kandidatury,” tvdil šéf Rekonstrukce státu.

“Je třeba zmínit, že někteří kandidáti jsou díky svým výrokům a aktivitám pro významnou část veřejnosti kontroverzní a jejich případné zvolení tedy zřejmě bude provázeno určitou kritikou a protesty,” píše se v e-mailu.

Podle Rekonstrukce státu by volba nových radních měla probíhat veřejně, aby bylo zřejmé, koho daný poslanec volil, a nikoli tajně, jak je u tohoto typu voleb v Poslanecké sněmovně běžné. 

Řada poslanců hnutí ANO, kteří redakci obsah tohoto dopisu po dnešním zasedání klubu potvrdili, je s takovou formu lobbingu značně nespokojeno. “Tohle je nátlak a kádrování, nic jiného,” řekl nám jeden ze zákonodárců. 

K tomu, aby volba probíhala tajně, prý existují jednoznačné racionální důvody s tím, že cílem není utajovat, jak poslanci rozhodují, ale naopak chránit nové radní. “Představte si, že kandidujete do Rady ČT, nemáte mezi poslanci žádné známé, kontakty, nijak nelobujete. Stejně jste zvolen. A pokud by ta volba byla veřejná, spustí se na vás veřejná kritika, že určitě těm, kteří vás volili, půjdete na ruku a budete pracovat v jejich zájmu. To byste asi nechtěl, že. Tajná volba má proto jasnou logiku,” uvedl pro ParlamentníListy.cz další z poslanců klubu ANO, kterého dopis od šéfa Rekonstrukce státu naštval.

Nejeden poslanec nám také sdělil, že podobný nátlak může vyvolat přesně opačný efekt, než si Rekonstrukce státu, ale i další lobbisté přejí. Říkají tomu “efekt Křeček”. Proti zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem protestovala různá média i neziskovky tak razantně, až tento fakt řadu poslanců přesvědčil k tomu, aby mu dali svůj hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…