Z Fischerovy peněženky: Za pár lidí v týmu platí dvě stě tisíc měsíčně

22.06.2012 13:50

Rozhodnutí zákonodárců o přímé volbě prezidenta udělalo z bývalého premiéra Jana Fischera favorita na funkci hlavy státu. Nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně by se v březnu příštího roku mohl po Václavu Klausovi nastěhovat na Pražský hrad. Dlouhé měsíce před volební kampaní si dává náramný pozor na to, aby vše, co s ní souvisí, bylo maximálně transparentní.

Z Fischerovy peněženky: Za pár lidí v týmu platí dvě stě tisíc měsíčně
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Kuriózní byl donedávna pohled na průzkumy preferencí prezidentských kandidátů. Vévodil jim Jan Fischer, který z titulu své funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj žije od září 2010 v Londýně. Na druhém místě se v žebříčcích objevoval ekonom Jan Švejnar, jenž většinu roku přebývá v USA. Až za nimi se umísťoval expremiér Miloš Zeman, tedy první „domácí“ uchazeč o funkci českého prezidenta.

Nepřehlédněte obsáhlý archiv průzkumů na ParlamentníchListech.cz:


Českou veřejnost získal na svou stranu Jan Fischer za pouhý rok a čtvrt. Od dubna 2009 do července 2010 byl předsedou úřednické vlády a lidé žasli, že premiérem může být také někdo, kdo jedná slušně a klidně, nespílá hrubě svým oponentům a nečastuje nikoho pravidelnými dávkami urážek a posměšků.

Zahraničním angažmá mohlo předchozí kouzlo vymizet

Otázkou je, zda kouzlo, jímž Fischer na většinu populace zapůsobil, nemohlo vyvanout během jeho zahraničního angažmá. To si nejvážnější kandidát na Hrad také dobře uvědomoval, a tak už od března letošního roku, přesně rok před ukončením funkčního období Václava Klause, spustil fungování Kanceláře Jana Fischera.



Přitom si však dává náramný pozor na to, aby vše, co s ní souvisí, bylo maximálně transparentní. Na svých webových stránkách nejen uvádí všechny dárce a výdaje Občanského sdružení Kancelář Jana Fischera, ale dokonce na nich uvádí i životopis profesorky Dadji Altenburg-Kohlové, která společně se svým manželem Danielem Peštou bezplatně poskytli jeho kanceláři prostory pro činnost.

Pro Kancelář Jana Fischera pracuje naplno pět lidí

Ze zveřejněných dárců přispěl na chod Kanceláře Jana Fischera nejvíce podnikatel Mikuláš Šveda částkou 1,3 milionu. Možný budoucí první pár země Dana a Jan Fischerovi přispěli čtyřmi sty tisíci. Padesát tisíc dali manažer Petr Stibor a generál v záloze Andor Šándor. Další příznivci přidali od dvou do deseti tisíc. Zatím to bohatě stačí, protože za březen utratila kancelář 374 tisíc, za duben 122 a za květen 245 tisíc korun.

S blížící se prezidentskou volbou určitě porostou mzdové náklady (březen 47 tisíc, duben 118 a květen 199 tisíc korun). „V současné době pracuje v Kanceláři Jana Fischera na plný úvazek pět zaměstnanců, další čtyři jsou zaměstnáni formou částečných úvazků. Další kolegové s námi spolupracují na dobrovolnické bázi bez nároku na mzdu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Sabina Tančevová, vedoucí Kanceláře Jana Fischera a bývalá tajemnice exprezidenta Václava Havla.

Riziko ze spolupráce s Dalíkovým mužem necítí

Bývalý premiér svou transparentnost připomíná doslova na každém kroku, na webu zdůrazňuje, že na provoz kontaktní kanceláře by nevzal nikdy peníze od státu, od politických stran nebo takové, jejichž původ by byl nejasný. Informuje rovněž o tom, že podmínky financování konzultoval s ředitelem Transparency International Česká republika Davidem Ondráčkou.

Proto možná překvapí, že si za blízkého spolupracovníka vybral Jana Nováka, bývalého vedoucího Úřadu vlády za Topolánkova i jeho kabinetu, a že necítí rizika z jeho dřívějšího spojenectví s Topolánkovým lobbistou Markem Dalíkem. „Je to velmi dobrý a loajální státní úředník,“ komentoval to Fischer pro Magazín DNES, což týdeník doplnil poznámkou, že bývalému statistikovi imponuje Novákova chladná strojová úřední preciznost.

Návštěva v Londýně prezidentského kandidáta moc nepochválila

Jinak z návštěvy u Fischerů v Londýně týdeník prezidentskému kandidátovi moc kladných bodů nepřipsal. Strávit s ním celý den znamená, že se moc nenasmějete.  Ač se vymezuje vůči Václavu Klausovi, v lecčems ho připomíná – je též „rozumbrada“, který skoro všemu rozumí. A chybí mu jasná formulace názorů, jako by pořád váhal či pochyboval.

Ve své funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně objíždí země a rozhoduje o půjčkách na projekty. „Setkávám se s nevládními organizacemi, podnikateli a vládou. Hodnotím též dopady projektů na životní prostředí,“ řekl pyšně Magazínu Dnes, jenž k tomu hned dodal, že je otázkou, jak životnímu prostředí prospěje, když letí letadlem na otočku do Česka, aby v Ústí nad Labem otevřel vernisáž.  

Po červencové dovolené si bere od srpna v bance neplacené volno

Od 1. července bude Jan Fischer trávit dovolenou s manželkou v Čechách. Budou jednak na chalupě, ale nejvážnější kandidát na prezidenta chce dovolenou využít také pro řadu neformálních setkání s občany, dobrovolníky nebo se zástupci nevládních organizací. Počínaje 1. srpnem požádal v Evropské bance pro obnovu a rozvoj o neplacené volno a bude se naplno věnovat přípravě na prezidentskou volbu. S podáním oficiální kandidatury na úřad prezidenta republiky se vzdá funkce viceprezidenta EBRD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …