Z toho by si Sobotka ucák´ do kalhot. Získali jsme detaily Babišových porad v Agrofertu. Už víme, čeho se Zaorálek a spol. tak panicky bojí

24.10.2017 9:27

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit hned s několika sociálními demokraty. S těmi mladšími, ale i s těmi, kteří zažili desítky poslanců a výsluní popularity. Všichni se shodují v jediném: volební výsledek strany je tristní a Sobotka se svým ansámblem by měli okamžitě nabídnout své funkce a bez otálení rezignovat. To se samozřejmě nestane.

Z toho by si Sobotka ucák´ do kalhot. Získali jsme detaily Babišových porad v Agrofertu. Už víme, čeho se Zaorálek a spol. tak panicky bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s manželkou Monikou

O tom, jak urputně se Sobotka a Zaorálek drží své funkce, svědčí především reakce členské základny. ParlamentníListy.cz exkluzivně získaly „výzvu výkonného orgánu ČSSD“ v Havlíčkově Brodě ze dne 23. 10. 2017, která byla zaslána všem krajským a okresním organizacím ČSSD v zemi. O co v ní jde? O „okamžité odstoupení členů politického grémia a ústředního tajemníka ČSSD“, o „okamžité svolání ÚVV a mimořádného Sjezdu ČSSD“, o „odchod do opozice“, ale třeba taky o „role okresních a krajských tajemníků“ a jejich revizi. Samozřejmě, že dopis, pod nímž je podepsána tajemnice OV ČSSD Havlíčkův Brod Radka Hájková, nikam nevedl. Vedení sociální demokracie si z toho nic nedělá. V té souvislosti ještě vsuvka. Zoufalý výsledek dopadl na hlavu rovněž pražské socdem, kterou vedl Petr Dolínek. Naše redakce se v té souvislosti zeptala Miloslava Ludvíka (šéfa pražské ČSSD, jehož de facto Dolínek a europoslanec Poche připravili o místo na kandidátce do PSP), co na Dolínkův zoufalý výkon říká. Odpověď? „Snad raději nic, chci si zachovat zbytky slušného chování,“ vzkázal naší redakci.

A jsme u meritu věci. Když jsme se ptali, proč by Zaorálek, Chovanec nebo Sobotka nešli do vlády s Andrejem Babišem, vyvolali jsme rozpačité reakce. Ty však nesouvisely s kritikou volebního výsledku, ale s tím, jak by to vypadalo. „Vždyť by na nás hulákal jako někde na poradách Agrofertu!“ uvedl jeden z vysokých představitelů strany. Nepřál si být jmenován. „Vím to, protože se dost vyprávělo ve Sněmovně, jak ‚lítali‘ debilové, kreténi, ale i mnohem tvrdší výrazy. Z úst pana Babiše přímo na poradách v jeho firmě! Tohle bychom měli snášet? Aby se tam do nás opíral, když bude mít jasnou převahu ministerských křesel a celkem nezpochybnitelný mandát?! Jak to řekl Roman Onderka, ale i další. Buďme v opozici a pracujme,“ uzavřel.

Zmíněná výzva:

ParlamentníListy.cz hovořily se dvěma manažery Agrofertu, kteří některé z porad zažili. Ostrost výrazů potvrdili. „Ale nebylo to nikdy osobní. Že by říkal nějaké narážky, to ani náhodou. Babiš má překvapivě velkou míru empatie, když jde o rodinu. Samozřejmě, že nadával, mě taky jednou nazval kokotem, ale asi oprávněně. Pokud se někdo ze členů ČSSD bojí, jak by se k němu choval, tak jim to mohu říct jednoduše a rychle – jako šéf ke svému zaměstnanci. To je jednoznačné,“ uzavřel vysoký představitel Agrofertu. „Z toho by si premiér Sobotka (s dovolením) ucák´, jak Babiš dokáže tlačit, tlačit, tlačit, tlačit, tlačit...“

Aktuální stav?

103 hlasů by mohla mít případná koalice dvou nejúspěšnějších stran skončených sněmovních voleb – hnutí ANO Andreje Babiše a strana ODS pod vedením předsedy Petra Fialy. Babiš o ODS stojí a netají se tím. Fiala však o tomto nechce ani slyšet. Situaci rozebírá dnešní MF Dnes. ODS zažívá rozkol uvnitř sebe samé. Nejvíce preferenčních hlasů totiž získal Václav Klaus mladší, jenž otevřeně před volbami říkal, že koalice s ANO by byla logická. I přes Klausův úspěch však ve straně ochutnává nezájem, kdy s ním nikdo nejedná.

S ODS by přitom velmi rád jednal Andrej Babiš, což včera zopakoval po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech. „Čím míň partnerů, tím lepší,“ říká k možné koalici s občanskými demokraty. Předseda ODS Petr Fiala však jakoukoli koalici s Babišem odmítá, vylučuje i podporu menšinové vlády. O ni však příliš nestojí ani sám Babiš. Někteří občanští demokraté však spoléhají na to, že vyjednávání o koalici bude dlouhé a ANO přistoupí na krvavé kompromisy. „ODS možná za dva tři měsíce mentálně do stadia koalice dospěje,“ uvedl zdroj z vedení strany. Jasněji možná bude dnes, kdy se ODS má s ANO sejít.

Do situace také může výrazně promluvit šéf SPD Tomio Okamura, jenž může obchodovat s prezidentem, hnutím ANO i koalicí antibabišovských stran. Miloše Zemana totiž drží v šachu tím, že do 7. listopadu je možné podat kandidátní listinu pro prezidentské volby. Okamurův subjekt má potřebných 22 poslanců, kteří by mu stačili pro poslaneckou podporu. Zemanovi by jistě Okamurovou kandidaturou přibyl silný konkurent. A jak uvádějí Lidové noviny, Okamura výměnou za svou nekandidaturu chce, aby s ním Zeman počítal v jednáních o nové vládě; zájem má prý o resort zahraničí, školství, dopravy či spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …