Žádné kecy, řešte to! Bakalovi nájemníci dorazili k Babišovi a bylo hodně dusno

15.11.2013 11:11

REPORTÁŽ Andrej Babiš rozbil stan u kruhového objezdu v Ostravě - Porubě. Otevřel tu i Farmu ANO s atrakcemi pro děti, aby poděkoval voličům za hlasy. Poslanci Moravskoslezského kraje se pak pustili do debaty s občany. Ta se vyostřila hlavně u kauzy bytů OKD.

Žádné kecy, řešte to! Bakalovi nájemníci dorazili k Babišovi a bylo hodně dusno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš v Ostravě s Josefem Hájkem

Babiš svou povolební akcí trumfnul většinu dětských dnů, které se běžně pořádají. Ve své Farmě ANO nabídl dojení umělé krávy, pletení pečiva z kynutého těsta, ochutnávky všeho druhu a ze soutěží jste si mohli odnést i solidní štangli salámu. Vše ze společnosti Agrofert. Rozdávání dárků dětem bylo samozřejmostí. Takhle vypadalo odpoledne v Ostravě - Porubě u kruhového objezdu na Hlavní třídě. Součástí akce, která měla být vyjádřením poděkování za hlasy voličů, byla i diskuse s občany ve vytopeném stanu. Tam se tísnily davy lidí hned úderem čtvrté hodiny, kdy měla beseda začít. Bohužel, Babiš se mírně zdržel, a tak se museli pustit do debaty místní poslanci ANO za Moravskoslezský kraj bez lídra.

Lidé doufají, že ANO bude jiné než ostatní

Debatu uvedl poslanec Josef Hájek. „Jsem velmi rád, že jste přišli. Vím, že jste zvědaví hlavně na pana Babiše, ale je v neustálém kole. Je velmi vytížený,“ uvedl Hájek na začátek. „Hnutí ANO není jen pan Babiš, i když je nejvíce viditelnou tváří. Je nás dnes celkem 47 poslanců,“ ujistil, ovšem místní občany příliš neuklidnil. Ti totiž vyčkávali příchod šéfa hnutí velmi netrpělivě. Přesto se nakonec spokojili alespoň s poslanci a pustili se do ostré diskuse. „Doufám, že nebudete takoví jako pánové z ODS, TOP 09 nebo ČSSD. K nim do poslanecké kanceláře se nikdo nedostane, ti přijímají jen své kamarády. Chtěl bych přesně vědět, kde budete mít kanceláře,“ ptal se jeden z občanů. „Všechno zveřejníme na internetu a v regionálním tisku. Budeme tu opravdu pro vás,“ ujistil Hájek, který také upozornil, že v nejbližší době bude jasné přesné rozdělení kanceláří pro všechny poslance a zmínil již i fungující kontaktní místa.

Největší problém - byty OKD

Na problémy si stěžovali nájemníci bydlící v bytech, které v minulosti vlastnil státní podnik OKD, resp. společnost OKD, a. s., a které nyní patří společnost RPG Byty, s. r. o. „Byl bych rád, kdybyste uvedli své stanovisko ke kauze bytů OKD,“ žádal jeden z občanů. „Je to velice nešťastná záležitost. Je potřeba dát dohromady celou řadu informaci,“ reagoval mírně nejistým tónem poslanec Martin Sedlář. Z davu mu lidé radili: „Zeptej se na to Sobotky.“ Situaci pak rychle uklidnil Hájek. „Kauza byty pálí občany. Budu se chtít podívat do smlouvy z roku 2004, v rámci které byla provedena privatizace. Na základě informací ze smlouvy vám pak budeme schopni odpovědět, zda existuje nějaká šance nebo ne,“ vysvětlil Hájek. Další z diskutujících ale příliš neuspokojil.

„Nevěřím tomu, že jste neviděl tu smlouvu. Všichni už ví, že byla odkryta. I paní Lorencová se do toho vložila. Myslím si, že většinu lidí na Ostravsku nejvíce zajímají byty. Jsou čím dál dražší. Teď k nám tam stěhuje Bakala nepřizpůsobivé občany. Lidé, kteří si odpracovali na šachtě roky, jsou teď utlačovaní. Je to hnus. Tolik peněz jim platíme a oni nás jen okrádají. Kdo chtěl bydlet, musel zaplatit kauci v roce 1995, museli jsme dát i sto padesát tisíc. Ty byty ale stále nejsou naše. Žádné kecy, chtěla bych, abyste se zabývali touto problematikou,“ vyzvala jedna z místních obyvatelek.

Lorencová: Chováme se jako tupé ovce

Do odpovědi na tuhle otázku se pak pustila poslankyně Jana Lorencová. „Je to jeden z největších zločinů, které byly spáchané. Jsou tu tisíce lidí, kteří možná z obavy, že by se jim třeba jejich zaměstnavatel mohl špatně odplatit, tak se o ty byty ani moc nehlásí. Vědí, že na byty měli ze zákona nárok. Měli být první, komu ty byty měly být ze zákona nabídnuty ke koupi, ale nebyly. Proč se obyvatelé těchto bytů nehlásí soudní cestou? Proč nežalují způsob, jakým o byty přišli? Všichni jste podepsali smlouvy, které jste podepisovat nemuseli. Mně by museli zlomit ruku, abych takovou smlouvu podepsala. Nezlobte se, ale fakt je, že se chováme jako tupé ovce a děláme věci, které dělat nemusíme,“ reagovala Lorencová. Lidé také požadovali, aby ANO řešilo otázku nepřizpůsobivých, nedostatek peněz pro seniory a sociálně slabé.

Babiš vcházel za potlesku

Situace se pak výrazně uklidnila, protože se do stanu dostavil očekávaný předseda Babiš. „Já se strašně omlouvám, vláčí mě jako cvičeného medvěda po Ostravsku od rána. Hlavně jsme přišli poděkovat za vaše hlasy. Díky vám a díky tomu, jak hnutí uspělo ve volbách, jsme zbořili všechny teorie o levici a pravici,“ uvedl Babiš. Dál také připomněl, že právě ANO je první stranou, která pořádá turné i po volbách. I za to sklidil další ovace.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Kauza bytů OKD se týká cca 44 000 bytů, ve kterých žije 103 000 nájemníků. Byty jsou situované v lokalitě Ostravska, především pak v Ostravě, Havířově a Karviné. Byty byly postaveny před rokem 1989 jako byty státní. Tyto byty byly v rozporu s tehdy platnými zákony v roce 1990 vloženy do společnosti OKD a následně privatizovány. Privatizace byla dokončena v roce 2004, kdy stát prodal 46 % akcií OKD trestně stíhanému Koláčkovi a Otavovi, resp. Bakalovi. Byty OKD byly přitom oceněny hluboko pod tržní cenou na částku 40 000 korun za byt, další obrovské majetky OKD nebyly oceněny vůbec (celý neprodukční majetek OKD byl oceněn na 1,7 mld. Kč). KARBON INVEST a Zdeněk Bakala v souvislosti s podmínkami prodeje poté veřejně slíbili, že tyto byty převedou za obdobných podmínek na jejich nájemce. Na základě těchto slibů a oficiálních prohlášení společnosti KARBON INVEST nájemníci investovali do oprav bytů OKD s tím, že si je budou moci koupit, jejich investice ale byly zmařeny. Místo nájemníků dnes tento rozsáhlý bytový fond – největší ve střední Evropě, vlastní realitní společnost RPG Byty, s. r. o., patřící do podnikatelské skupiny RPG Industries SE Zdeňka Bakaly, koneční vlastníci přitom nejsou známí. Tržní hodnota jen bytového portfolia může být dle informací v médiích 35 - 55 mld. Kč. Vlastník, nejen že nedodržel své dřívější sliby a prohlášení, ale odmítá plnit i své smluvní závazky. Nájemníci bytů OKD (dnes RPG) se cítí jednáním Zdeňka Bakaly a jeho podnikatelské skupiny poškozeni a podvedeni. Nyní jim hrozí, že dopadnou stejně jako nájemníci bytů OKD na Kladensku. (zdroj: www.bytyokd.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …