Zakázky byly jak housky na krámě, vyprávěla soudu Rathova úřednice

04.09.2013 20:40

Krajský soud v Praze vyslechl v kauze exposlance Davida Ratha Johanu Novotnou, která za Rathova hejtmanství šéfovala na úřadu Středočeského kraje oddělení veřejných zakázek. Právě tendrů se týká obžaloba, podle níž skupina 11 lidí upravovala zakázky, což prý provázelo uplácení.

Zakázky byly jak housky na krámě, vyprávěla soudu Rathova úřednice
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Podle Novotné proběhla počínaje přípravou dokumentací až po vyhlašování zakázek řada kontrol a soutěže nebylo možné ovlivnit. Od Ratha prý žádné nestandardní příkazy nedostávala. Soudu popisovala, jak se vyřizovaly v krajském úřadu zakázky a jak rozdělovala práci. O tendrech týkajících se opravy zámku Buštěhrad a Gymnázia Hostivice, kterých se mimo jiné obžaloba týká, si nedokázala vybavit detaily. "Nejsem to schopná popsat smysluplně a pravdivě. Nejsem si jistá, co jsem viděla a slyšela. Zakázky pro mě byly jako housky na krámu, prostě přišly papíry a řešily se," uvedla.

Tendry se podle Novotné ovlivnit nedaly

Celý proces od zadání dokumentace po vyhlášení zakázky prý měl několik úrovní kontrol. Tendry se podle ní ovlivnit nedaly. Pokud by se nějaká firma zvýhodňovala na úkor jiných, údajně by na to přišel úřad regionálního operačního programu. Od Ratha prý ohledně zakázek nedostávala žádné mimořádné příkazy. Pouze si ji čas od času k sobě zavolal a měl pár otázek. S ostatními obviněnými nikdy nejednala.

Novotnou obžaloba zmiňuje jako svědkyni a uvádí, že byla v kontaktu s lidmi z firem připravujících zakázky, mimo jiné s jednou z obžalovaných, slovenskou podnikatelkou Lucií Novanskou. Nyní Novotná pracuje jako ekonomická náměstkyně nemocnice v Kolíně, kterou spravuje Středočeský kraj. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …