Záruba, Železný a spol. na zkoušky z ruštiny? Milionové odměny generálního ředitele ČT stojí na neuvěřitelných bodech

15.03.2021 11:16

Více než šest a půl hodiny trvající středeční jednání Rady ČT bylo pro generálního ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka krušné i při závěrečném projednávání stížností. Vždy se opravdu jen velice těsným hlasováním rozhodovalo, zda k jeho rukám poputují nebývale ostré dopisy. V nich byl peskován za to, že neinformoval o svém možném střetu zájmů, že jeho podřízení spojili ve vysílání odborníka na obranu se zabíjením a Česká televize se poškozenému nedokázala ani omluvit a že není schopen zareagovat na stížnost ve věci vyjadřování redaktorů na sociálních sítích. Krom jiného se také probíralo možné zvýšení Dvořákova platu.

Záruba, Železný a spol. na zkoušky z ruštiny? Milionové odměny generálního ředitele ČT stojí na neuvěřitelných bodech
Foto: Twitter Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová s manželem Robertem Zárubou

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí
Vládci Kavčích hor nebyl milý ani bod, v němž radní Pavel Kysilka referoval o tom, jak probíhala jednání o nové podobě odměňování generálního ředitele. Od roku 2017 je měsíční plat šéfa ČT 242 tisíc korun, k němu náleží maximální bonus ve výši desetinásobku měsíčního platu, tedy 2,42 milionu korun.

Celkem tedy až 5,324 milionu ročně.

Předseda Rady Pavel Matocha se v reakci na to zeptal Petra Dvořáka, zda považuje za odpovídající, aby v nynější situaci byl jeho měsíční základní plat zvýšen o 50 tisíc korun. Ten se přímé odpovědi vyhnul a žádal, aby se to neřešilo veřejně. „To chcete, abychom vypnuli mikrofony?“ ujišťoval se předseda Rady ČT. Po Dvořákově přitakání se rozproudila debata, kterou uzavřelo usnesení, že dva z radních – Pavel Kysilka a Hana Lipovská – budou s generálním ředitelem vyjednávat o podobě jeho smluvního platu.

Naše redakce v té souvislosti získala dokument, který pečlivě popisuje, jakým způsobem se Dvořákův plat násobí. V inkriminovaném podkladu je jasně vidět, která kritéria musí celá ČT v čele s Dvořákem splnit, aby si mohl násobky svého platu připočítat.

Roční bonus generálního ředitele je stanoven na základě vyhodnocení podmínek. Ty ovlivňují naplňování úkolů České televize; je zde například oslovení diváků a kvalita programové nabídky, hospodaření v souladu se schválenými parametry, plnění usnesení Rady ČT a rozvoj České televize a jejich zaměstnanců. Kritéria splňují požadavky kladené na stanovení cílů dle principu SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time-specific), které se běžně používají v manažerských smlouvách.

Celý proces probíhá tak, že dojde ke schválení uvedených bodů, následuje průběžné hodnocení plnění cílů, které proběhne po odevzdání plnění rozpočtu za první pololetí roku Radě ČT. To se děje většinou v srpnu. Druhé průběžné hodnocení probíhá po odevzdání zprávy o předběžném plnění rozpočtu za celý rok Radě ČT. Závěrečným bodem je celkové vyhodnocení. To probíhá v červnu následujícího roku na základě hodnotící zprávy a návrhu předloženého Radě. Překládá jej generální ředitel, v tomto případě Petr Dvořák.

Pokud se podíváme na detaily jednotlivých kritérií, jsou jasná a pochopitelná.

Z dokumentu „Kritéria pro přiznání ročního bonusu generálnímu řediteli České televize“
 
 

Konkrétně se jedná kupříkladu o dodržení celkového rozpočtu veřejnoprávní televize, naplňování poslání a cílů ČT. Míněna je podpora sportu, kultury, prezentace regionů nebo nových technologií. Důležitou podmínkou je rovněž celoroční podíl televize na diváckém trhu, takzvaný share. Váha tohoto kritéria je pět procent. Deseti procenty je ohodnocena spokojenost s programovou nabídkou.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
Zajímavým bodem, který se přímo promítá do milionových odměn generálního ředitele, je spokojenost, loajalita a zapojení zaměstnanců. Zde dochází k hodnocení pomocí metriky NPS (Net Promoter Score).

Že jsou zaměstnanci, moderátory či sporťáky nevyjímaje, důležitým prvkem pro ČT i generálního ředitele, pak dokládá bod týkající se jejich rozvoje. Zde je explicitně udávána desetiprocentní váha kritéria, přičemž pro splnění tohoto bodu je nejdůležitější zpráva předložená Petrem Dvořákem. Tato zpráva, běžně nedostupná, ukazuje a shrnuje aktivity v oblasti rozvoje zaměstnanců za příslušný rok. Zpráva musí ukázat počet provedených vzdělávacích akcí a počet jejich účastníků. Vzdělávání by mělo taktéž prohlubovat odborné a jazykové znalosti a zaměřit se na rozvoj manažerských schopností.

ParlamentníListy.cz ČT o tuto zprávu v pondělí požádaly.

Nepřehlédnutelné je také kvalitativní hodnocení Rady ČT. Váha kritéria je padesát procent. Hodnoceny jsou oblasti jako vedení a organizace lidí, komunikace s veřejností a partnery a také vnímání ČT coby značky.

Z dokumentu „Kritéria pro přiznání ročního bonusu generálnímu řediteli České televize“

Doplňme slova radní Lipovské.

„Nová kritéria předložená generálním ředitelem navrhují zásadní změnu tohoto poměru ve prospěch fixní složky. Jinými slovy, ředitel Dvořák požaduje zvýšení své základní měsíční mzdy zhruba o 20 procent na necelých 300 tisíc, přičemž Rada ČT by mu pak mohla udělit bonus ve výši zbývajících zhruba 1,8 milionu korun. Sám generální ředitel spolu s některými členy managementu tvrdí, že generální ředitel ČT je nedoceněn.“

Kritéria navržená generálním ředitelem ve spolupráci s místopředsedou Rady ČT Pavlem Kysilkou prý víceméně odpovídají současným standardům. „K jejich aplikaci je ovšem – nejen podle mě, ale i podle dalších členů Rady – doplnit K. O. kritéria. Ta neumožní udělit bonus v případě, že Česká televize pod vedením generálního ředitele porušovala zákon o ČT, Kodex nebo špatně hospodařila,“ dodala Lipovská na svém facebooku.

Česká televize (ČT) je veřejnoprávní instituce provozující televizní vysílání celoplošně na území Česka. Zřízena byla v roce 1992 zákonem o České televizi, který stanovuje rámec jejího fungování včetně plnění úkolů veřejné služby v oblasti televizního vysílání a způsobu financování. Jako médium veřejné služby má zajišťovat všem občanům přístup k informacím, kultuře, vzdělání a zábavě. Působí jako nástupce předchozí státní Československé televize. Vysílá na sedmi stanicích, plnoformátových ČT1 a ČT2, seniorské ČT3, zpravodajské ČT24, sportovní ČT sport, dětské ČT: D a kulturní ČT art. Sídlí v Praze v areálu na Kavčích horách a má také dvě zákonem zřízená studia v Brně a v Ostravě. Generálním ředitelem České televize je od roku 2011 Petr Dvořák. (zdroj: Wikipedie)

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …