Zasvěcený muž z minulosti k MUS: Jde i o Grosse. Dostali malé tresty, Koláček se na mě jen usmíval

14.10.2013 7:26

Někdejší poslanec za ODA a bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka byl prvním, kdo upozornil, že v Mostecké uhelné probíhá nepřátelské převzetí. Svolal valnou hromadu, na které se ukázalo, že manažeři kontrolují v dolech většinu. V té době prý bylo ještě možné Mosteckou uhelnou zachránit, chyběla ale vůle u politiků, říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Zasvěcený muž z minulosti k MUS: Jde i o Grosse. Dostali malé tresty, Koláček se na mě jen usmíval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

Ještě před svoláním valné hromady v roce 1998, kdy se Roman Češka snažil manažery kolem Oldřicha Klimeckého či Antonína Koláčka zastavit, se prý dala situace zvrátit. Konat mohly podle bývalého předsedy Fondu národního majetku orgány činné v trestním řízení, kterým dal veškeré materiály, a to včetně podezření, že akcie nekupoval žádný zahraniční investor, ale management firmy.

"V době konání valné hromady došlo hned ke dvěma porušením zákona. Za prvé zákon stanovil jednoznačnou povinnost akcionářů oznamovat, že jednají ve shodě. Tehdejší manažeři tak měli povinnost veřejně se přihlásit k tomu, že drží určité procento akcií. To neudělali. Druhým porušením zákona bylo, že když jsme požádali o svolání valné hromady, tak manažeři tento krok oddalovali podstatně déle, než umožňovaly stanovy. Hráli totiž ještě o čas, který potřebovali ke zkonsolidování svých podílů," vyjmenovává Češka.

Policie trestný čin odmítla

Své informace pak předali podle Češky útvaru, který se zabýval hospodářskou kriminalitou. Policie prý ovšem po čase vydala prohlášení, že k ničemu trestnému nedošlo. "A k mému velkému překvapení toto prohlášení vydala v okamžik, kdy tehdy už Zemanova vláda začala projednávat prodej zůstávajícího státního podílu do rukou společnosti Appian," dodává někdejší poslanec.

Exmanažeři byli nyní ve Švýcarsku odsouzeni k trestům odnětí svobody v délce od šestnácti měsíců po téměř čtyři a půl roku. Podle Češky je to málo. "Takovouto sazbu dostávají chlapi, kteří opakovaně kradou auta. Oni přitom státu způsobili škodu v miliardových hodnotách. Navíc pořád ještě zůstávají postiženi jen ti, kteří celé ovládnutí organizovali, ale už ne lidé, kteří jim to umožnili," podotýká Češka.

Ukazuje i na Grosse

Konkrétně to podle něj směřuje na tehdejší sociální demokracii. "Neblahou roli sehrál už začátkem roku 1998 poslanec ČSSD Josef Hojdar, který obcházel obce, jež držely akcie Mostecké uhelné, a lobboval za to, aby je prodaly. Dále je tam jasná vazba na pana Stanislava Grosse, který později geniálně vydělal na to, že si koupil firmu od pana Sýkory. A pak je tam tehdejší ministr průmyslu Grégr, který materiál o prodeji zbylých akcií do vlády předložil," říká Češka.

Češka ve funkci předsedy Fondu národního majetku skončil v roce 1998. S manažery dolů se setkal od té doby už jen jednou v roce 2002, kdy náhodou potkal Koláčka. "Poznamenal jsem před ním, že se ukázalo, že všechna naše dřívější podezření o ovládnutí firmy byla pravdivá. On se pouze beze slova usmál," uzavírá rozhovor pro Hospodářské noviny Roman Češka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …