Zeman odhalil, proč dle něj není Dienstbier levicový politik

13.01.2013 16:50

UVNITŘ FOTOGALERIE Z VOLEBNÍCH ŠTÁBŮ Miloš Zeman vyhrál první kolo prezidentských voleb o necelý jeden procentní bod. Navzdory očekávání veřejnosti se však jeho soupeřem pro druhé kolo nestal Jan Fischer, ale Karel Schwarzenberg. Překvapením však byly tvrdé výroky sociálně-demokratického kandidáta Jiřího Dienstbiera, že Zemana volit nebude. K volbám prý ale půjde.

Zeman odhalil, proč dle něj není Dienstbier levicový politik
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

Mezi novináři vítězství „knížete“ velké překvapení nevyvolalo. Poslední dny kampaně Karla Schwarzenberga a především mediální tlak v jeho prospěch v takzvané „době klidu“ byly příliš čitelné, než aby nechávaly někoho na pochybách, že to bude právě on, kdo se s Milošem Zemanem utká.

Dienstbier prý nechce volit Zemana. Bude volit pravici?

Překvapením však byly tvrdé výroky Jiřího Dienstbiera, který již v sobotu pro média prohlásil, že ještě neví, koho bude volit, ale také, že Zemana volit nebude, protože je spojen s pražskou mafií. Vzhledem k tomu, že mezi dalšími výroky prohlásil i to, že k volbám určitě půjde, dal nepřímo, leč zřetelně najevo, že jeho hlas dostane Karel Schwarzenberg.

ParlamentníListy.cz se proto zeptaly Miloše Zemana, co o tom přihlášení se Jiřího Dienstbiera k volbě Karla Schwarzenberga soudí. „Jestliže Jiří Dienstbier něco takového prohlásil, dokázal tím jen, že není levicový politik,“ konstatoval Miloš Zeman.

Televizní zpravodaj dostal od Zemana verbální šťulec za becherovku

Poděkování Miloše Zemana pak patřilo nejen těm, kdo ho volili, ale i tem, kdo přišli k volbám, což bylo 61 procent voličské veřejnosti. „Já bych chtěl poprosit těch zbývajících 40 procent, aby se stali aktivními občany, aby přišli k volbám a rozhodli se mezi levicovým a pravicovým kandidátem,“ řekl Zeman. Zároveň občanům připomněl, že tentokrát budou volební lístky pouze ve volebních místnostech, a nikoli do schránek, jako v kole prvním.

Poté, co se ho zpravodaj televize dotázal, zda oslavuje své vítězství becherovkou, nebo na ni zanevřel docela, reagoval Zeman pro něj typickým způsobem. „Víte, pane redaktore, já už sedm let sděluji novinářům, mezi něž asi nepatříte, že jsem přestal pít becherovku a přesedlal jsem na slivovici. Doufám proto, že jste 99 novinář, který to konečně pochopil.“

Nezapomínejte, za Karlem Schwarzenbergem stojí Kalousek, varuje Bárta

Před dvěma dny navíc varoval před vítězstvím Karla Schwarzenberga také Vít Bárta, významný člen Věcí veřejných. „Je třeba si uvědomit, že za Karlem Schwarzenbergem stojí Miroslav Kalousek, který je ministrem financí. Je to ale prezident, kdo rozhoduje o guvernérovi České národní banky (ČNB), která je strážcem finančních toků v ČR,“ řekl Bárta. Dodal, že ministerstvo a ČNB stojí a musejí stát vždy proti sobě, protože jejich úkoly jsou odlišné.

Je to Česká národní banka, která, mimo jiné, reguluje množství vyváděných peněz z České republiky, v níž jsou všechny velké banky jen dcerky zahraničních matek. „V případě, že vyhraje Karel Schwarzenberg, jsou obě tyto finanční síly v rukou jednoho muže, a to Miroslava Kalouska, který stojí za zády knížete,“ varoval Bárta.

Pracovní novinářské zázemí u Zemana nic moc, stravování se povedlo

Novinářské zázemí v restauraci pod sídlem Miloše Zemana nebylo zrovna nejlépe uzpůsobené pro mediální práci. Místnost poskytovala skutečně minimum prostoru na práci a výrok televizního kolegy, že sardinky mají v plechovce více místa než novináři na svém pracovišti u Zemana, byla nejen trefná, ale odrážela realitu velmi přesně. Zaznívaly i poznámky, že se Miloš Zeman pomstil novinářům, které otevřeně nemá v lásce.

O pohoštění bylo ovšem postaráno dobře. Kromě řízků a salátů byla novinářům vystrojena zabíjačková hostina a nealkoholické nápoje byly rovněž k dispozici. Na nedostatek si opravdu nikdo nemohl stěžovat.

Druhé kolo bude náročnější. Média prý budou na straně Schwarzenberga

Na Miloši Zemanovi byla patrná únava, protože jeho kampaň byla i fyzicky velmi náročná. Podle kuloárového novinářského šumu jej ale nyní čeká podstatně náročnější kampaň, než by byla v souboji s Janem Fischerem. Mimo jiné komplikace byla zmiňovaná i skutečnost, že v tomto souboji budou média většinově na straně Schwarzenberga, už proto, že mají německé vlastníky. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …