Zeman opět udeřil na ty, co si myslí, že mají ve všem pravdu. Zkuste vyluštit, na koho se zaměřil tentokrát

21.06.2016 12:25

Prezident Miloš Zeman vystoupil dnes se svým projevem na sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu. A servítky si rozhodně nebral.

Zeman opět udeřil na ty, co si myslí, že mají ve všem pravdu. Zkuste vyluštit, na koho se zaměřil tentokrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

„Velice děkuji za pozvání na desátý sjezd Svazu bojovníků za svobodu. Velice si vážím vyznamenání, které jsem od vás dostal. Myslím si, že si to nezasloužím, ale že si to ještě odpracuji. Kromě toho dobře víte, že jsem ještě členem tohoto svazu, takže se cítím jako doma,“ řekl úvodem Zeman.

„Přemýšlel jsem, co vám řeknu, protože není dobré opakovat to, co už bylo mnohokrát řečeno. Proto bych se chtěl společně s vámi zamyslet nad tím sladkým slovem svoboda. Slovem, které je mnohokrát zneužíváno. Vím, že je snadné bojovat za svobodu, když je v naší společnosti svoboda potlačována. Díky Bohu tak tomu dnes v zásadě není,“ podotkl také. „A já se ptám, co dělat, aby náplň Svazu bojovníků za svobodu nebyla redukována pouze na vzpomínky na nacismus nebo komunismus, tedy totalitní ideologie, a aby do řad tohoto svazu přivedla novou, mladou generaci,“ řekl.

„Můžeme říci, že už není potřeba bojovat za svobodu, ale já si myslím, že to není pravda. Nedávno jsem v Lidicích upozornil na výhonky neonacistické strany u nás, která se bratří s fašistickou Kotlebovou stranou,“ dodal Zeman s tím, že poslanci Ľudové strany Naše Slovensko demonstrovali v minulosti svoji solidaritu s masovým vrahem a válečným zločincem Jozefem Tisem.

„Zastávám názor, že boj za svobodu není primárně bojem za svobodu vlastních názorů, ale za svobodu názorů těch druhých,“ řekla hlava státu a připomněla výrok francouzského filozofa Voltaira. „Nesouhlasím s vámi, ale budu dělat vše proto, abyste mohli svůj názor zastávat,“ uvedl.

„A právě dnes se setkáváme s tím, že existuje nikým nevolená pseudoelita, která své názory považuje za nadřazené názorům ostatních. Víte, uvedu vám extrémní příklad, který je tak trochu inspirován výrokem mého přítele, senátora Kubery, který poněkud nezdvořile označuje lidi tohoto typu jako dobrosery. Já bych spíše použil elegantního výroku, tedy pachatelé dobra. Ten extrémní příklad spočívá v tom, že byl člověk, který absolvoval francouzské školy, pak se vrátil do své země a páchal tam dobro. Ten člověk se jmenoval Polpot, ta země se jmenovala Kambodža a výsledkem páchání dobra byly dva miliony mrtvých,“ podotkl Zeman s tím, že v extrémech se nejlépe ukazuje pravda.

„Myslím si, že i dnes jsou nepřátelé otevřené společnosti, a to ti, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů. A kteří vycházejí z toho, že některé názory jsou nadřazenější těm druhým. Týká se to v dnešní době například debaty o migrační krizi nebo čehokoli dalšího. V duchu francouzské revoluce bychom měli bojovat nejen za svobodu, ale i za rovnost. Jakékoli nadřazování může vést k pokusům o cenzuru a bude nás vést zpátky do totalitní společnosti, kdy jsme byli navlečeni do jedné názorové uniformy a kdy odlišnost názorů byla trestána,“ rozohnil se Zeman.

„Existuje kněz, který chtěl kandidovat na prezidenta. Proč ne? Podle církevního práva mu to církevní autority zakázaly. Místo toho, aby tento kněz vystoupil a řekl, že chtěl kandidovat a nemůže, prohlásil, že v českém národě je příliš málo moudrých lidí. Nu a já se ptám, není právě toto odstrašující příklad, kdy říkám, že můj národ mě není hoden? Není náhodou pravda, že tento člověk není hoden svého národa?“ otázal se.

Závěrem hlava státu vyzvala k tomu, abychom se snažili dosáhnout toho, aby v naší společnosti žili aktivní a sebevědomí občané, kterými nebude nikdo manipulovat. „A kteří budou přijímat informace sami a bez manipulativního nátlaku takzvaných pseudoelit, kteří rozhodují sami o tom, kdo je v tomto národě moudrý a kdo není, a kteří si budou sami rozhodovat o tom, koho vyberou ve svobodných volbách za své představitele,“ řekl.

Svůj projev zakončil citátem jednoho z českých klasiků. „Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou,“ uzavřel.

Neomylné elity i pražská kavárna

Neomylné elity ve svých projevech Zeman zdůrazňuje často. Naposledy například při pátečním rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz, hovořil o nich například i při svém projevu na Albertově 17. listopadu 2015. Také rád užívá pojmu pražská kavárna, který vešel do širšího povědomí díky mluvčímu Hradu Jiřímu Ovčáčkovi.

„Můj mluvčí Jirka Ovčáček mě upozornil na to, že tzv. pražská kavárna, kterou si budeme za chvíli definovat, se chová podobně, jako se chovala tzv. elita za druhé republiky. Pokusím se to ilustrovat dvěma příklady. V kavárně Praha sto padesát vysokoškolských studentů v říjnu 1938 skandovalo ‚Židi ven‘. No a v listopadu téhož roku jiní studenti na filozofické fakultě strhli bystu nebo sochu Tomáše Masaryka. Studenti, to je skvělá sociální skupina, ale ještě nemá životní zkušenosti, aby nenaletěli totalitní a elitářské ideologii,“ řekl například Zeman v prvním dílu TV ParlamentníListy.cz Pražská kavárna. Zároveň také uvedl, že pražská kavárna je podle něj skupina lidí, kteří jsou zklamáni osudem. 

„Ideologie pražské kavárny je totalitní ideologie. Vzpomeňme si na komunisty. Každý, kdo s nimi nesouhlasil, byl agent imperialismu, agent Západu, agent Spojených států atd. Dnes je to totéž v modrém, je to stejně totalitní myšlení. Jsi můj přítel, pokud máš stejný názor jako já, pokud ho nemáš, jsi agent nějaké cizí moci. Nikoho nenapadne, že ten člověk má prostě vlastní nezávislé myšlení a nechce být v tom stádu, nebo spíš stádečku; protože jich je strašně málo a nafukují se, aby vytvořili dojem, že jsou masa,“ dodal prezident k tématu pražské kavárny.

Exkluzivní video Pražské kavárny najdete ZDE.

Foto: Jiří Ovčáček – Twitter

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …