Zeman zvesela vykládal o uprchlické krizi. My jsme to předložili Kocábovi a ten s tím naložil překvapivě

05.11.2015 10:51

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Pardubického kraje učinil prognózu vývoje uprchlické krize. Řekl, že současná migrace je řízená invaze a je dobře organizovaná. Nastolil také velmi černý scénář za situace, pokud dojde k uzavření hranice mezi Rakouskem a Německem. „Prezidentova prognóza je opět poplašnou zprávou. Co informace, to ničím nepodložená domněnka!“ myslí si hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Nesouhlasí prý se Zemanem téměř v ničem. A ParlamentnímListům.cz v e-mailu napsal, že požádal o doplnění odpovědí i Jana Piňose (tiskový mluvčí Hnutí Duha), o němž je známo, že se již týdny pohybuje přímo na místě, kde se imigranti srocují.

Zeman zvesela vykládal o uprchlické krizi. My jsme to předložili Kocábovi a ten s tím naložil překvapivě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Anketa

Myslíte, že Angela Merkelová bude v roce 2017 znovu zvolena kancléřkou?

4%
14%
hlasovalo: 13542 lidí

Prohlášení českého prezidenta Miloše Zemana, které učinil tento týden na setkání s občany Pardubického kraje, postavilo do nového světla problém uprchlické krize. Pokud dle něj budou uzavřeny hranice mezi Rakouskem a Německem, tak se rázem ČR stane tranzitní zemí pro přechod do Německa.

„Moje prognóza je založena na předpokladu, že dříve nebo později budou uzavřeny hranice mezi Rakouskem a Německem. V tomto okamžiku se ČR stane tranzitní zemí při přechodu do Německa. Naivní lidé říkají, že se nic nestane. Ale Německo už řeklo, že bude vracet ekonomické migranty, kteří výrazně převažují. A kam je bude vracet? Do země, odkud přišli, tedy do České republiky. Najednou zjistíme, že tady máme půl milionu uprchlíků, kteří jsou naprosto neasimilovatelní. Při půl milionu Ukrajinců bych se příliš nevzrušoval, protože ti by byli pracovití a obsadili by pracovní místa, která Češi nechtějí. Ale bohužel jde o islámské uprchlíky. Nedávno jsem se díval na fotografie dlouhých průvodů uprchlíků a počítal jsem mladé, zdravé a dobře vyhlížející muže. Vyšlo mi devadesát procent,“ konstatoval k tomu prezident.

To ale není vše, co k uprchlíkům řekl. Prezident navíc zastává názor, že migrace je řízená invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické i politické struktury, a je proto také dobře organizována.

„Maďarský prezident Áder mi nedávno řekl, že mnozí chycení uprchlíci odhazují své mobily, kde mají nejrůznější výjevy Islámského státu a nechtějí tedy, aby byli odhaleni. Není vyloučeno, že se jedná o organizovanou invazi. Uprchlíci nepřicházejí jen ze zemí, kde se bojuje, ale také z Albánie, Kosova, Senegalu, Eritreje a dalších zemí. Jsou skvěle organizováni, protože existují tisíce, možná desetitisíce převaděčů. Tohle se při spontánní akci nestane. To se stane, když se to organizuje skvělým způsobem. Nelze vyloučit, že pokud by nápor uprchlíků přesáhl určitou kritickou hranici, mohl by Evropě způsobit potíže v podobě rozvratu ekonomické, sociální, ale i politické struktury,“ vykreslil varovný scénář prezident.

Co informace, to ničím nepodložená domněnka!

„Prezidentova prognóza je opět poplašnou zprávou,“ myslí si hudebník a někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

„Budeme zde mít 500 tisíc uprchlíků, budou naprosto neasimilovatelní a prezident z fotografií napočítal 90 procent mladých mužů. Co informace, to ničím nepodložená domněnka a zcela chybí prezidentovo zamyšlení se i nad alternativním úhlem vnímání tohoto problému. Já už jsem své argumenty mnohokrát opakoval, obrátil jsem se tedy na pana Piňose, který dlouhodobě působí přímo v místech, kde uprchlíci přecházejí hranice evropských států, jak on posuzuje tyto Zemanovy věty,“ odepsal ParlamentnímListům.cz na dotazy Kocáb.

Ke druhé části Zemanova vyjádření Kocáb zmínil: „Pan prezident nepřestane děsit národ až na samou hranici únosnosti. Už neplatí, že s lidmi, kteří utíkají před válečnými hrůzami, které v Sýrii rozpoutal Bašár al-Asad a Islámský stát, se mohou do Evropy infiltrovat i džihádisti. Už se pravděpodobně jedná přímo ‚o organizovanou invazi‘. A jako důkaz má postačit existence převaděčské sítě? Nesmysl! Syrská občanská válka je realitou, bezprecedentní násilí zejména ze strany Islámského státu také a milióny syrských občanů bez domova také. Ze své odpovědnosti se nevyvlečeme hromaděním konspirativních teorií. Buď pomůžeme, anebo ne. To je na nás. I tentokrát je důležitý pohled člověka, který je přímo na místě.“

Piňos: To není pravda! Převažují rodiny...

„Netuším, o co Miloš Zeman opírá své úvahy, nejsem prognostik, ale mezi uprchlíky se už dva měsíce intenzivně pohybuji jako jeden z dobrovolníků, kteří jim pomáhali v Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku. Přímo od uprchlíků vím, co je každému jasné – že chtějí do zemí, které se k nim chovají vlídně. Česká republika ale takovou zemí není, a proto sem uprchlíci nemíří. Názor, že je mezi nimi 90 procent mladých mužů, je zcela scestný. Kdyby se Miloš Zeman seznámil se situací na místě, zjistil by lehce, že převažují rodiny,“ uvedl na totéž pro ParlamentníListy.cz Jan Piňos.

K tvrzení Zemana, že jsou imigranti skvěle organizováni, protože existují tisíce, možná desetitisíce převaděčů, se Piňos otázal, zda Zeman, anebo i maďarský prezident mezi uprchlíky chodí.

„Chodí snad maďarský prezident na rozdíl od našeho mezi uprchlíky, aby viděl na vlastní oči hromadné zahazování mobilů? Anebo jaké fotografii uvěřil on? Já stál a komunikoval osobně s uprchlíky na maďarském hraničním přechodu Roszke několik dní a přímo kolem mě prošly tisíce lidí. Velká část z nich mobily měla a používala, vyhozený jsem neviděl ani jeden,“ zmínil Piňos rezolutně.

Podle něj jsou tady zbytečné jakékoliv konspirační teorie. „Ti lidé prostě jdou, protože jim jde o zdraví či život. Málokdo opustí domov jen tak z plezíru a vydá se do neznáma s dětmi v náručí a s igelitkou, notabene ve společnosti, kde rodina hraje dosud velkou roli. Miloš Zeman útočí nesnášenlivými výroky na nejprimitivnější lidské pudy – na strach a nenávist. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Kdo zasívá vlídné jednání, může sklidit dobré soužití,“ dodal ekologický aktivista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …