Zemanův tým se chystá na nejhorší: Klidně poženeme MF Dnes k soudu

22.11.2012 17:20

Kompromitující kampaně proti prezidentskému kandidátovi Miloši Zemanovi, která má za cíl oslabit jednoho z favoritů přímé volby, se obává Strana práv občanů (SPOZ) - Zemanovci. Mladá fronta Dnes podle jejich informací připravuje článek, který míří do historie financování této strany.

Zemanův tým se chystá na nejhorší: Klidně poženeme MF Dnes k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

„Nebudu to komentovat, jediné, co mohu říci: kupte si zítra noviny,“ nevyloučil ParlamentnímListům.cz informace Zemanovců investigativní novinář tohoto deníku Jaroslav Kmenta, který má být jedním z autorů obávaného materiálu.

„Asi ne náhodou se podobné věci objevují ve chvíli, kdy se v několika volebních průzkumech objevil Miloš Zeman na 1. místě,“ uvádí ve svém prohlášení politická rada SPOZ.  Z čeho Zemanovci usuzují, že na ně prestižní deník něco takového chystá? „Vycházíme z toho, že se na naše členy i Miloše Zemana nakumulovaly dotazy od novinářů Jaroslava Kmenty a Jany Klímové z Mladé fronty Dnes, v nichž žádají odpovědi do určité hodiny. Z toho se dá usoudit, kdy materiál vyjde,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz předseda SPOZ Vratislav Mynář. K názoru, že půjde o snahu diskreditovat stranu, a tím i jejího prezidentského kandidáta, došli prý podle znění otázek. „Týkaly se několika okruhů, novináři se ptali na údajné spojení s Ruskem, ruskou rozvědkou, spojení s lidmi, kteří mají trestní minulost, a k financování strany,“ popisuje šéf strany, kam mířily dotazy obou novinářů.

SLEDUJEME Přímá volba prezidenta

Financování SPOZ je v naprostém pořádku, tvrdí předseda

Mynář ujišťuje, že financování strany je v naprostém pořádku, strana má všechno auditované, všechny potřebné dokumenty odevzdala do parlamentu. „Nikdo nenaznačil, že by tam byl nějakým problém, až teď Mladá fronta Dnes. Snaží se najít Indiána za stromem, který tam není,“ tvrdí Mynář. Je přesvědčen, že média už nemohou nic nového na Miloše Zemana vytáhnout. „Psalo se už o Miroslavu Šloufovi, Martinu Nejedlém a Lukoilu, tak se ho dnes snaží diskreditovat přes stranu,“ tvrdí Mynář. Kdo jsou tito lidé? Nejvíc peněz na účet prezidentské kampaně přišlo Zemanovi z občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, založeného Zemanovým kontroverzním poradcem Miroslavem Šloufem. Martin Nejedlý, místopředseda a sponzor SPOZ, zastupuje v Česku ruskou firmu Lukoil.

SPOZ zvažuje, že se bude bránit soudní cestou

Komu to prospívá?, ptá se SPOZ. Mynář tvrdí, že když srovná přistup Mladé fronty Dnes k oběma favoritům prezidentské volby – Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi, vyznívá ve prospěch Fischera. „Připravujeme se na to, zvažujeme, že se budeme bránit právní a soudní cestou, už proběhly první konzultace s právníky,“ řekl předseda Zemanovců. SPOZ prý podnikne všechny kroky, aby chránil dobré jméno Strany práv občanů ZEMANOVCI a prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

Skupina v aktivitě proti Zemanovi prý ještě určitě přitvrdí

Do přímé volby, která se má uskutečnit v první půlce ledna příštího roku, je ještě poměrně daleko, proto se obává, že „tato skupina v aktivitě proti Zemanovi ještě přitvrdí“. „Nedovolím si tvrdit, že za touto negativní kampaní stojí někdo ze skupiny kolem některého z kandidátů, byť se to nabízí,“ dodává Mynář. Ale odmítá, že by Zemanovci chtěli jít v boji o Hrad podobnou cestou – vytahováním kompromitujících materiálů na soupeře. „Miloš Zeman tvrdí, že nebudeme připravovat negativní kampaň proti jakýmkoli kandidátům, a jeho slovo vždycky platí,“ konstatoval.

Zeman se nemůže divit, je symbolem minulosti

Podle publicisty a spisovatele Karla Hvížďaly se dalo čekat, že se ve volební kampani objeví i kompromitující materiály. „A u Miloše Zemana zvlášť, je spojený s opoziční smlouvou, za jeho éry skončil neprůhledně ruský dluh, podporuje ho Lukoil, takže v tom nevidím žádné překvapení. Dokonce jsem už dřív psal, že se to na něj logicky vytáhne,“ nediví se známý publicista, který v minulosti patřil k velkým kritikům opoziční smlouvy. Ostatně kvůli tomu je přece předvolební čas, aby se společnost podívala na všechny kandidáty pod lupou a ukázala na všechno negativní. Společnost je podle Hvížďaly rozdělena. „Jsou dva favorité, jeden představuje úřednický výkon, druhý představuje kontinuitu s Václavem Klausem, je symbolem minulosti, neznamená žádnou změnu. A lidé se budou muset rozhodnout mezi těmito dvěma variantami,“ soudí publicista. Většina médií má prý snahu někomu pomáhat, a týká se to i prestižních listů v Evropě, ujišťuje. I když postoj, že média někdo platí, aby vytahovala kompromitující informace na soupeře, ho nepřekvapuje, považuje takové nařčení za komické.

Česká média nejsou čitelná, měla by přiznat, pro koho jejich srdce bije

Mediální odborník Petr Žantovský potvrzuje, že před každými českými volbami dochází k mediálním kampaním ve prospěch nebo neprospěch některých subjektů. „Je běžné, že se média zapojují do podpory některých subjektů všude ve světě,“ vysvětlil. Jenže ve vyspělých západních zemích podporují média některé politické strany nebo kandidáty zcela otevřeně, protože jednotlivé tituly nebo televizní stanice jsou tradičně spojovány s pravicí, nebo levicí. U nás se podle něj rozšířila představa, že média a novináři jsou absolutně nezávislí, takže podpora některého z kandidátů neprobíhá tak transparentně. „Vždy se před volbami objevují snahy z volebních štábů vytáhnout kompromitující materiály na protikandidáty a je standardní, že se média stanou součástí předvolebního boje,“ řekl ParlamentnímListům. cz Žantovský. Ale bylo by podle něj poctivější, kdyby média přiznala, „pro koho jejich srdce bije“, než když se tváří jako nestranná, nezávislá a nad věcí. To je podle něj velký neduh české žurnalistiky, kde jedinou výjimkou mezi deníky je Právo, které se netají názorovou blízkostí k sociální demokracii.

Důvodem není negativní postoj Miloše Zemana k novinářům

Může média ovlivnit negativní postoj Miloše Zemana k novinářům, které často peskoval, nikdy se netajil, že je nemá rád a v minulosti je neváhal nazývat nejhoršími výrazy, mezi ty nejslušnější patří slova hnůj a žumpa? Předseda Zemanovců si nemyslí, že by to byl důvod negativních článků proti jejich kandidátovi. „Postoj Miloše Zemana k českým novinářům je dlouhodobě stabilní a konstantní,“ řekl Mynář s tím, že novináře už nejspíš nepřekvapí. I publicista Karel Hvížďala je přesvědčen, že lepší novináři se od takových věcí dokáží „odstřihnout“. „Média, na která Miloš Zeman nejvíc útočil, jako je Respekt, Lidové noviny nebo Mladá fronta Dnes, si dokáží uhlídat, aby zůstaly ve věcné rovině. A bulvár s tím bude pracovat rád,“ připustil známý publicista.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…