Zjišťovali jsme, jak to bude na sjezdu lidovců s Bělobrádkem, Čunkem a Jurečkou. A pane Gazdíku a Gabale, raději nečtěte

24.05.2017 10:54

ParlamentníListy.cz mapovaly situaci v KDU-ČSL před jejím víkendovým celostátním sjezdem a posbíraly několik střípků. Důležitá informace, kterou jsme získali z několika dobře informovaných zdrojů, je, že finální volební koalice KDU-ČSL a STAN ještě není definitivně jistá.

Zjišťovali jsme, jak to bude na sjezdu lidovců s Bělobrádkem, Čunkem a Jurečkou. A pane Gazdíku a Gabale, raději nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík a Pavel Bělobrádek

Dle našich informací v případě, že by preference koalice nebyly příznivé, lidovci prý zvažují variantu samostatné kandidatury KDU-ČSL „s podporou Starostů“ podobně, jako to bylo v modelu s TOP 09. Bude se prý čekat až do poslední chvíle definitivního odevzdání kandidátek někdy v půli srpna. ParlamentníListy.cz již dříve informovaly, že ke dvoukoalici byl u lidovců velký odpor a strana je rozštěpená zhruba na dvě stejně velké poloviny.

Kdyby preference byly nízké…

Důležité je, zda bude na předsedu kandidovat senátor Jiří Čunek. Ten uvedl, že to oznámí až případně na sjezdu. Podle našich informací si ale nezajišťoval podporu v regionech na zvolení předsedou.

„Nechte se překvapit. Když se ukáže, že preference koalice lidovců a Starostů jsou nízké, na sjezdu se ještě může stát ledacos,“ řekl redakci zdroj. V dosavadních průzkumech lavíruje společná koalice těsně nad či těsně pod vstupem do Sněmovny.

Bělobrádek by chtěl místo sebe časem Benešíka

Proti dosavadnímu prvnímu místopředsedovi Marianu Jurečkovi, který obhajuje svůj post, bude kandidovat předseda poslaneckého klubu a dosavadní řadový místopředseda Jiří Mihola. Svůj místopředsednický post bude obhajovat i Ondřej Benešík. „Ten je blízký Bělobrádkovi, který by ho chtěl jako svého zástupce na místě předsedy KDU, což Jurečka těžce nese,“ řekl redakci zdroj.

Místopředseda Jan Bartošek posílil. „Nyní je to srovnatelná váha s Jurečkou,“ řekl redakci člen KDU-ČSL.

Otázka je Zuzana Roithová. Podle našich informací odmítla kandidovat do Sněmovny ve středních Čechách, nyní se prý spíše soustředí na Jihočeský kraj a Jihočeské nemocnice.   

Jiří Čunek má podporu ve svém Zlínském kraji, Vysočině, severní Moravě a pak různě v jednotlivých krajích.

Gabal již nebude poslancem?

Zajímavé též je, že by se na volitelné místo nemusel dostat poslanec Ivan Gabal. Ten v primárkách lidovců ve Středočeském kraji skončil až třetí po Tomáši Růžičkovi a místostarostovi Vlašimi Karlu Kroupovi.

Navíc první dvě místa na kandidátce mají obdržet starostové a první místo pro lidovce je až třetí. V posledních volbách získali lidovci ve Středočeském kraji jednoho poslance, právě Gabala.

Na prvním místě lidovců je místopředseda lidovců Tomáš Růžička, který do strany nedávno vstoupil (do krajských voleb kandidoval za SNK-ED v rámci trojkoalice lidovců ještě se Zelenými). „Proti Růžičkovi se staví i první místopředseda STAN a starosta Kolína Vít Rakušan. Vedení KDU-ČSL tlačí na Růžičku, aby své místo nechal Gabalovi, a tlačí i na krajský výbor, aby zaujal stejný postoj. Celostátní výbor pak může navrhnout změnu, kterou by musela schválit Celostátní konference,“ řekl redakci zdroj.

Ze druhého lidoveckého místa chce vedení lidovců též dostat pryč Karla Kroupu a nechat ho přeskočit právníkem Janem Holáskem, který za lidovce kandidoval do Senátu v Berouně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…