Zkoumali jsme „průhledné“ financování Jandovy neziskovky Evropské hodnoty. Výsledek? Posuďte sami

15.04.2017 5:15

NEZISKOVKY POD DROBNOHLEDEM Financování politických neziskovek se věnuje čím dál větší pozornost. Mnohé z nich totiž svou činností a zdrojem peněz budí podezření, na což upozorňují i bezpečnostní experti. Často se jedná o propletence mnoha organizací, které si mezi sebou vzájemně přeposílají peníze. Patří mezi ně i kontroverzní lobbistický spolek Evropské hodnoty.

Zkoumali jsme „průhledné“ financování Jandovy neziskovky Evropské hodnoty. Výsledek? Posuďte sami
Foto: hns
Popisek: George Soros a Jakub Janda, ilustrační koláž

„Bráníme liberální demokracii.“ Tak zní hlavní heslo spolku Evropské hodnoty (EH), který je možná úzkému publiku znám. V médiích za něj vystupuje především student a aktivista Jakub Janda, který se do širšího povědomí dostal před rokem a půl, kdy vyšlo najevo, že natočil porno pro gaye, v němž vystupoval pod pseudonymem Patrik Jakl.

Mnohá média a nyní už i bezpečnostní experti, kupříkladu Jan Schneider a další, notnou dobu upozorňují na otazníky nad financováním samotného spolku Evropské hodnoty. Významnou část peněz dostávají ze zahraničí a ne vždy je původ peněz zřejmý.

Zástupci této neziskovky při jakémkoli dotazu ohledně financování odkazují na svůj transparentní účet, ze kterého je prý všechno jasné. „Neumíte používat google,“ svérázně čas od času odpovídá Janda tazatelům na sociálních sítích.

Aktivista Jakub Janda dříve (vlevo) a nyní (vpravo):

Jenže transparentní účet není tak úplně transparentní. Na kontě Evropských hodnot často přistávají klidně i statisícové sumy, přitom z údajů popisujících účet odesilatele peněz nelze přesně určit, o jakou organizaci se jedná.

Ano, na účtu jsou i jasné položky od soukromých dárců nebo institucí, převážně českých ministerstev, Úřadu vlády nebo europarlamentu či Evropské komise. Jednotlivci jim posílají řádově stokorunové sumy. Ty většinou nepřesáhnout tisícovku. Najít je možné i údajné soukromé dárce, kteří věnují vysoké sumy, klidně i nad 100 tisíc korun. To jsou zpravidla prakticky veřejně neaktivní lidé, o kterých na internetu moc údajů nenajdete, třeba několik byznysmenů.

Jedna z mnoha plateb, které nelze identifikovat:

Ještě výraznější otazníky mohou viset nad statisícovými částkami od právnických organizací. Tedy pravděpodobně právnických organizací. Na tzv. transparentním účtu Evropských hodnot totiž figuruje i příjem peněz a opět ve statisícových částkách, kdy z popisu nelze zjistit, od koho peníze přišly. Uvedeny jsou pouze zkratky, ze kterých ale běžný občan nebo možná kdokoli, vyjma majitele konta, nevyčte vůbec nic. Odhalit je možné pouze to, že finance přitekly ze zahraničí. Kdo je poslal, to už se nedozvíte. Nakolik jde o transparentní financování, ať posoudí čtenáři.

Další pozoruhodné praktiky stran peněz u lobbistů z Evropských hodnot spočívají v podivném přeposílání finančních prostředků mezi vzájemně spřátelenými organizacemi, a dokonce i mezi spolky, za kterými stojí stejní lidé.

Mezi ně patří organizace Centrum sebevědomé Česko. Jejím ředitelem je Jan Famfule, který zároveň působí coby člen správní rady a zástupce ředitele pro finanční a projektové řízení v Evropských hodnotách. Přičemž další dva členové tohoto známého spolku, Radko Hokovský a Jakub Janda, jsou zároveň členy správní rady druhé uvedené neziskovky Centrum sebevědomé Česko. Obě organizace také sídlí na stejné adrese, pravděpodobně v bydlišti šéfa EH Radka Hokovského na Praze 4.

Přestože se oficiálně Centrum sebevědomé Česko tváří jako úplně jiná organizace, která pořádá přednášky, školení či konference, nemá ani vlastní webové stránky. Co ovšem zaregistrovat lze, jsou finanční transakce mezi „sebevědomým Českem“ a EH.

Můžete tak zjistit, že třeba naposledy 1. března 2017 obržely Evropské hodnoty od Centra sebevědomé Česko dar ve výši 285 tisíc korun. K tomu většina z lidí, kteří berou pravidelnou měsíční mzdu od Evropských hodnot, dostává v podobné výši každoměsíčně plat i od „sebevědomého Česka“. Loni zase naopak Evropské hodnoty posílaly „sponzorské dary“ ve výši desítek až stovek tisíc korun na účet organizace Centrum sebevědomé Česko.

ParlamentníListy.cz pochopitelně daly spolku Evropské hodnoty možnost se k věci vyjádřit. Řediteli organizace Radku Hokovskému redakce ve středu odpoledne zaslala mail s dotazy, proč peníze přeposílají z jedné neziskovky do druhé a co je účelem těchto transakcí, když je zjevné, že za „sebevědomým Českem“ stojí stejní lidé, a proč nesměřují sponzorské dary od třetích osob rovnou na účet Evropských hodnot, když tomu tak dříve bylo. Hokovský zareagoval ve čtvrtek večer s tím, že se kvůli omezenému přístupu k internetu může vyjádřit později. „Jsem momentálně na velikonoční dovolené s omezeným přístupem k internetu. Odpovím Vám, jakmile to bude možné,“ napsal šéf Evropských hodnot. Další reakci do okamžiku vydání článku bohužel nedodal.

Reakci Radko Hokovského zaslanou v sobotu po poledni připojujeme k článku níže.

Bezpečnostní expert a bývalý zpravodajec civilní kontrarozvědky Jan Schneider dále upozorňuje na spojitost mezi Evropskými hodnotami a miliardářem Georgem Sorosem, jímž financovaná a de facto vlastněná nadace Open Society Foundations (OSF) je spojována s organizováním revolucí po světě.

Schneider zmapoval toky peněz, které přes řetězec několika organizací v minulosti přitekly až na bankovní konto Evropských hodnot. Prostředníkem mezi Sorosem, jeho centrální organizací OSF ve Spojených státech, českou pobočkou OSF v Praze a konečnými příjemci je také tzv. Liga lidských práv, další politická lobbistická neziskovka.

Připomeňme, že Sorosovými aktivitami se začala zabývat i skupina amerických republikánských senátorů včetně někdejšího Trumpova soupeře z primárek Teda Cruze, kteří dokonce vyzvali ministra zahraničí Rexe Tillersona, aby nechal prošetřit některé granty podporované State Departmentem za minulé Obamovy administrativy (více ZDE).

Sorosovy peníze pro Jandu?

Ale zpět do Česka. Liga lidských práv, jak mapuje Jan Schneider, více než třetinu svých příjmů v roce 2014 dostala od Sorosovy OSF. Na účet Evropských hodnot v témže roce od Ligy lidských práv (LLP) doputovalo přes 675 tisíc korun. Přitom se LLP deklaruje jako organizace, která bojuje za práva pacientů, postižených dětí atd. „Ve stanovách LLP ale nenajdeme nic o tom, že by organizace sloužila jako finanční přepážka. Ostatně ani z výroční zprávy LLP za rok 2014 nejde dovodit, že by spolek odeslal na konto EH vůbec nějakou částku,“ podivuje se bezpečnostní expert v analýze pro ParlamentníListy.cz.

Jenže podle něho onen dar pro EH Liga lidských práv nikde nevykázala, proto Schneider nabádá k důkladnému vyšetřování jak útvary proti praní peněz, tak i tajné služby. „Žádný dar jiné neziskovce LLP ve své výroční zprávě totiž nedeklaruje! Ono totiž opravdu není vůbec jisté, že LLP nějaké peníze na účet EH odeslala. LLP v popisu aktivit a zřejmě ani ve svých výkazech nic takového nemá. Vzniká tu problém. Jsou tu peníze, a neví se, odkud se vzaly,“ nastiňuje expert.

„To už je práce pro Finanční analytický útvar, pro protikorupční policii, pro kontrarozvědku. Protože zakládání různých právnických subjektů, jejich zřetězení a následné finanční transakce, kdy se těch průchozích používá jako ‚přepážek‘ k zastření původu procházejících peněz, to jsou techniky známé z problematiky praní peněz či naopak financování sporných aktivit,“ uzavírá Jan Schneider s tím, že v USA by díky financování z ciziny byly Evropské hodnoty dle zákona FARA (Foreign Agents Registration Act) označeny jako zahraniční agent.

Reakce ředitele Evropských hodnot Radko Hokovského:

1) Žádný transparentní účet neposkytuje a ani nemůže poskytovat úplné informace o jednotlivých platbách, protože tato sdělení jsou omezena rozsahem a vlastník transparentního účtu nemá kontrolu nad tím, jak srozumitelné zprávy pro příjemce poskytne odesílatel platby. Od toho máme uvedeny kontakty na webu, aby se každý zájemce mohl dotázat na detailní údaje k jakékoliv položce na našem transparentním účtu. Plná jména dárců pak poskytujeme ve výroční zprávě.

Pokud jde o Vámi označenou platbu 15. 8. 2016 (216 000,- Kč), jedná se o proplacení faktury od Informační kanceláře Evropského parlamentu (IKEP) ve spolupráci, s níž jsme realizovali projekt, jehož veřejným výstupem byla mimo jiné série akcí 2. 6. 2016 v Brně pod názvem Regionální diskusní fórum (RDF 2016) (http://www.evropskehodnoty.cz/akce/pomohou-kvoty/).

2) Co se týče vztahu mezi Evropskými hodnotami z.s. a Centrem SEBEVĚDOMÉ ČESKO z.ú., jde o naprosto standardní spolupráci dvou právnických osob, o kterých se základní informace snadno dozvíte z veřejných registrů. Na portálu Ministerstva spravedlnosti je ve výpisu z rejstříku ústavů jasně uvedeno, že zakladatelem Centra SEBEVĚDOMÉ ČESKO z.ú. jsou Evropské hodnoty z.s. (https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=902325&typ=UPLNY). EH Centrum založily za účelem realizace specifických projektů. V současné době Centrum především realizuje Program pro soudržnou společnost (PSS), který stojí na soukromých darech. Kromě vlastní primární činnosti se Centrum podílí na finanční podpoře mezinárodního fóra o vnitřní bezpečnosti HOMEAFFAIRS, které pořádají EH. To se týká i daru, na který odkazujete, kdy CSC věnovalo EH 1. 3. 2017 částku 285 000,- Kč na akce ve V4, které přispívají k naplňování cílů Programu pro soudržnou společnost.

Centrem SEBEVĚDOMÉ ČESKO z.ú. má samozřejmě také transparentní účet (u České spořitelny:http://www.csas.cz/banka/appmanager/portal/banka?_nfpb=true&_pageLabel=transacc&accNumber=000000-3899695309&docid=internet/cs/transparentni_ucet_3899695309.xml) a vydává výroční zprávy o svém financování:http://www.evropskehodnoty.cz/o-nas/sebevedome-cesko/.

3) Ani na našich příjmech od Open Society Foundations (OSF) není nic záhadného. Ke spekulacím pana Schneidera jsme se již dříve vyjádřili: Liga lidských práv realizovala projekt podpořený OSF Think Tank Fund a Evropské hodnoty dodávaly Lize dílčí služby v rámci projektu, za které jsme Lize fakturovali. Proto nejde o dar, který by nám Liga dala, jelikož šlo o poskytování služeb. Podrobné vysvětlení zde:http://www.evropskehodnoty.cz/pro-media/na-pravou-miru/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …