Zlo, zrada, výčitky a vydírání. Ošklivý příběh kolem Tomia Okamury

10.09.2013 12:47

Další skandál s kandidátkami pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny je tu. Po problémech s listinami sociální demokracie se teď objevily pochybnosti kolem nominace kandidátů Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Hovoří se o zradě, lžích a prospěchářství. Okamura však namítá, že stížnosti odmítnutých kandidátů jsou neoprávněné. Naopak, jeho hnutí prý z jejich strany čelilo vydírání.

Zlo, zrada, výčitky a vydírání. Ošklivý příběh kolem Tomia Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura představil další kandidáty do voleb za hnutí Úsvit přímé demokracie

Ačkoliv se očekávalo, že se nominantni hnutí Patrioti a Strany pro otevřenou společnost (SOS) v Olomouckém kraji objeví na kandidátních listinách Úsvitu přímé demokracie, opak je pravdou. Že původní záměr spolupracovat s hnutím senátora Tomia Okamury už neplatí se však prý dozvěděli až v době, kdy už nebyl prostor vyjednávat s jinými politickými subjekty. A v tom je podle možných kandidátů zásadní problém, protože se tak vlastně dostali mimo hru o hlasy voličů v nadcházejících volbách.

Rozhodli se pro Úsvit kvůli shodám v programech

O tom, že tyto partaje půjdou do voleb společně s Úsvitem přímé demokracie, bylo rozhodnuto hlasováním 11. 8., přičemž se vybíralo ze třech nabídek. Důvodem rozhodnutí pro spolupráci byla řada shodných nebo totožných programových priorit.

Účastníci srpnové schůzky se také dohodli na svých sedmi kandidátech. Nominován byl například Jan Rytíř, právník neziskové organizace, učitel a někdejší člen Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové. Po hlasování pak byl požádán lídr Úsvitu pro Olomoucký kraj a exposlanec Radim Fiala (dříve ODS) o co nejrychlejší reakci. Na tu však přes několik dalších proseb údajně čekali až do 5. 9. Tehdy jim asistent Tomia Okamury Jaroslav Staník měl sdělit, že nabídku pro velký zájem sympatizantů Úsvitu o kandidaturu nemohou akceptovat.

Vystřízlivění Patriotů a SOS

„Jelikož takové jednání Patrioti a SOS považují za hrubě neslušné a neslučující se s veřejně deklamovanými ideály přímé demokracie, vyzvali Patrioti Tomia Okamuru, aby si vyzkoušel, jak funguje odpovědnost politika vůči voličům a obhájil postup Úsvitu na společné schůzce Patriotů a SOS dne 7. 9., případně, aby pověřil takovou obhajobou jiného člena Úsvitu. Na schůzku se bohužel nikdo nedostavil," stojí v oficiálním prohlášení Patriotů a SOS, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Podle tohoto prohlášení pak měl Okamurův asistent slovně napadnout lídra Patriotů Jana Rytíře a sdělit mu, že problém vidí v tom, že od začátku nejednal na rovinu, jelikož se snažil přes Úsvit dostat do sněmovny, když mu to nevyšlo se Suverenitou.

Patrioti a SOS proto považují po osobní negativní zkušenosti Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury za další neseriózní projekt na naší politické scéně a vyzývají voliče, aby dobře zvážili, komu dají v blížících se volbách svou důvěru.

Okamura původně hnutí zakládat nechtěl

Patrioty o spolupráci požádal jménem Úsvitu František Dohnálek, který dříve pracoval na vzniku projektu Okamurovci ještě před samotným založením Úsvitu. „Chtěli jsme založit hnutí Okamurovci ještě předtím, než vznikl Úsvit. Okamura původně žádné hnutí zakládat nechtěl. Měli jsme připraveny stanovy a podpisy pro registraci tohoto uskupení. Pan Okamura nás posléze osobně požádal, ať Okamurovce nezakládáme s tím, že podporovatele připojí k Úsvitu a objevíme se na kandidátce. To se ale nestalo," řekl ParlamentnímListům.cz Dohnálek.

Okamura: Vydírali nás

Tomio Okamura to však vidí jinak. „Neexistuje strana, kterou bych o spolupráci požádal. Desítky stran a různých iniciativ naopak přišly za mnou, že chtějí nějakou formou spolupracovat a stejně tak zástupce strany Patrioti, pan Dohnálek, který byl odsouzený za pěstování marihuany, mě kontaktoval emailem s tím, že požaduje špičková místa na kandidátkách a že tak by to tedy mělo být," vysvětlil naší redakci Okamura s tím, že podle něj není možné diktovat si volitelná místa na kandidátkách, na což prý Dohnálka osobně upozornil.

O nátlak prý nešlo

Dohnálek však tvrdí, že o žádný nátlak z jeho strany na místa na kandidátkách nešlo, pouze doporučoval Jana Rytíře s ohledem na klíč k výběru kandidátů, který byl podle něj následující: „Každý, kdo se bude aktivně podílet, ten se měl objevit na kandidátce. A čím bude jeho postavení vyšší, tím bude výš, což plně koresponduje s mou žádostí o umístění Jana Rytíře na volitelné místo. Nešlo ale o nátlak. Mně osobně bylo jedno, na jakém místě listiny se umístím," doplnil Dohnálek, jehož jméno na kandidátce také chybí.

O jeho problému s marihuanou prý Okamura věděl dávno a ujistil ho, že nejde o žádný handicap. „Ano, škraloup z minulosti tu je, ale v tuto chvíli mám čistý trestní rejstřík. A navíc bojuji za pěstování marihuany jako léčivky, což pan Okamura dobře věděl," tvrdí Dohnálek.

Senátor trvá na svém: Nikomu jsme nic neslibovali

Senátor a šéf hnutí si však trvá na svém. „Nikomu jsme nic neslibovali. Jsou to ukřivdění lidé, kteří nás sprostě vydírali, že když je neumístíme na volitelná místa, tak nás pomluví. To je šílené," podotkl Okamura. Podle něj se nezakládá na pravdě ani tvrzení o tom, že se Patrioti a SOS dozvěděli pozdě, že s nimi Úsvit spolupracovat nehodlá. „Já se cítím vydíraný, protože se s nimi už před čtrnácti dny setkal člen naší kandidátky z Olomouce pan Foretník a sdělil jim, že máme kandidátku naplněnou svými podporovateli a tím pádem nemáme prostor pro členy dalších stran," reagoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Proč vadí Rytíř ?!

Nicméně, jak Okamura také ParlamentnímListům.cz přiznal, navrhovaný kandidát Jan Rytíř pro něj představuje problém kvůli nesrovnalostem při obhajobě disertační práce, kde chyběl jeden z pedagogů, který měl práci posuzovat. Doktorandský titul na bratislavské policejní akademii tak měl získat neoprávněně. Rytířovi se však poté akademie omluvila za problémy, které mu způsobila, protože student není tím, kdo sestavuje zkušební komise.

„V okamažiku, kdy jsem uvedl jméno Jan Rytíř, tak celá komunikace ze strany Úsvitu začala váznout. Do té doby nebyly žádné problémy," přiznává Dohnálek.

Jan Rytíř v minulosti působil také u Policie ČR jako vyšetřovatel závažné hospodářské trestné činnosti a jako právník řešil řadu významných kauz. ParlamentníListy.cz zazanamenaly informace o tom, že by pozadí současného dění kolem kandidátek Úsvitu přímé demokracie mohlo mít souvislost s případy, které Rytíř v minulosti řešil.

Celá záležitost je teď pro Patrioty i SOS zklamáním a zásadní změny v české politice nečekají. Tomia Okamuru a jeho některé spolupracovníky, jak sami veřejně prohlašují, považují za lháře, prospěcháře a zrádce.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …