Znečištěný autobus, poškozená ubytovna. Zákaz! Řešili jsme Romy z Ukrajiny, takto jsme dopadli

05.05.2022 7:19 | Reportáž

„S pokračující uprchlickou vlnou potíže s nepřizpůsobivými neustaly, potýkají se s nimi všechny kraje, proto hejtmani tuto záležitost řešili s ministrem vnitra,“ konstatuje ústy své tiskové mluvčí vedení Moravskoslezského kraje. „Problémy v ubytovnách s ukrajinskými Romy nebyly tak dramatické, jak se objevilo v médiích, sám jsem na ubytovně Metalurg tuto situaci kontroloval, nejednalo se o nic katastrofického,“oponuje známý šéf ostravské sociální organizace Kumar Vishwanathan.

Znečištěný autobus, poškozená ubytovna. Zákaz! Řešili jsme Romy z Ukrajiny, takto jsme dopadli
Foto: archiv MSK
Popisek: V ostravském KACPU nemají už s romskými uprchlíky z Ukrajiny větší problémy, a to také díky spolupráci s obecně prospěšnou společností Vzájemné soužití. Ilustrační foto

Česká republika se nyní vypořádává s masivní uprchlickou vlnou, kterou způsobila válka na Ukrajině. V Česku je už více než 300 tisíc běženců, ke kterým se tuzemská vláda a potažmo všechny úřady státní správy chovají velmi vstřícně. Skvěle se k lidem v nouzi postavila i česká veřejnost, což ocenily i patřičné orgány Evropské unie. Zcela se tak vyvrátily některé fámy z Bruselu o tom, že česká společnost je většinově rasistická. Samotní ukrajinští emigranti, jedná se v drtivé většině případů o matky s dětmi, jsou za nezištnou pomoc velmi vděční, a pokud jim to okolnosti dovolují, snaží se najít si práci. Nicméně jako v každém národu se i u nich vyskytují jedinci, kteří by chtěli humanitární pomoci zneužít či si ji neváží.

Takoví lidé se prý například vyskytují podle sdělení zaměstnanců státní správy či některých krajských úřadů mezi ukrajinskými Romy, jež mnohdy vlastní i maďarské pasy. Tito lidé kupříkladu měli podle vyjádření hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka v několika médiích devastovat ubytovny, ve kterých našli svůj azyl, nebo i autobusy, jež je z hranic přivážely do různých českých regionů. V místech, kde byli pak ubytováni, se údajně měly v prodejnách zvyšovat počty krádeží. Jenže také v tomto případě nelze uplatňovat pravidlo kolektivní viny, tedy všechny ukrajinské Romy házet do jednoho pytle. Podle vyjádření některých aktivistů místních humanitárních organizací je mezi nimi i nemálo pracovitých a talentovaných jedinců.         

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

„Když na Ostravsko dojede některá velká skupina ukrajinských Romů, je v ní většinou velký počet dětí a panuje tam často stres a napětí, což je po příjezdu z válečných zón jistě pochopitelné. My úzce spolupracujeme s KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině), a když tam dorazí větší skupina Romů, jsme u toho a snažíme se je uklidnit, případně i zajišťujeme jejich transfer do jiných částí republiky. Podobně fungujeme i v uprchlickém zařízení ve Vyšných Lhotách u Frýdku-Místku, kde se o všechny běžence také starají. Do Vyšných Lhot pravidelně dojíždíme a snažíme se pomáhat i dětem. Proto jsme například v minulém týdnu přijeli do tohoto zařízení se studenty z ostravské pedagogické fakulty, abychom je více zabavili a ukrátili jim čas. Děti z her, které pro ně studenti vymysleli, byly nadšené a my chceme tyto aktivity opakovat,“ informoval známý humanitární pracovník indického původu Kumar Vishwanathan, který vede v Ostravě obecně prospěšnou společnost Vzájemné soužití a má s prací s Romy letité zkušenosti.

„Naše činnost má několik úrovní, konkrétně se i staráme o jednu jedenáctičlennou romskou rodinu, která nemohla v Olomouckém kraji najít ubytování kvůli předsudkům, a tak nyní našla azyl v Ostravě u církevního řádu Salesiánů Dona Boska. Jedná se o rodinu s několika talentovanými dětmi. Její členka, devatenáctiletá Táňa, umí perfektně anglicky a přivydělává si jako učitelka angličtiny, kdy on-line vyučuje uprchlé Ukrajince v rámci celé Evropy (Španělsko, Německo, Polsko atd.). Velmi talentovaný je i její bratr Vova, který na Ukrajině vyhrál celostátní soutěž v robotice a nyní začne docházet do robotického kroužku na Technické univerzitě v Ostravě, kde bude zřejmě jejím nejmladším členem. Z této rodiny už osm osob našlo pracovní uplatnění. Matka a její tři sestry pracují jako kuchařky a jejich znalostí si dost považují, protože matka na Ukrajině pracovala jako šéfkuchařka v jedné z velkých restaurací. Její tři dcery si prozatím našly zaměstnání jako uklízečky a talentovaná Táňa, jak jsem už řekl, vyučuje jazyky,“ upřesnil ještě šéf ostravské organizace Vishwanathan.

Krajský úřad kritizuje devastaci zařízení, aktivisté to zpochybňují

Vlna kritiky na ukrajinské Romy se v Moravskoslezském kraji zvedla zvláště potom, co měli zdevastovat některé místnosti jednoho patra v ostravské ubytovně Metalurg a také totálně znečistit autobus, který je do krajského města přivezl. Zaměstnanci zmíněného ubytovacího zařízení za to uprchlíky kritizovali, nyní se ale už k incidentu odmítají vyjadřovat.

„Ukrajinští Romové u nás už nebydlí a ani bydlet nikdy nebudou, o ostatních záležitostech máme zakázáno s médii hovořit,“ sdělila nám recepční ubytovny a hotelu Metalurg.

Nicméně romští aktivisté považují celou kauzu za zbytečně vyhrocenou.

„Problémy v ubytovnách s ukrajinskými Romy nebyly tak dramatické, jak se objevilo v médiích po emotivním vyjádření pana hejtmana Vondráka, který asi nemá čas se s celou záležitostí seznámit podrobně, což určitě chápu. Sám jsem na ubytovně Metalurg tu situaci kontroloval, nejednalo se o nic katastrofického. Byl tam především větší nepořádek, protože se řada z ubytovaných Romů musela rychle stěhovat jinam. O této skutečnosti se dozvěděli na poslední chvíli. Zůstaly tam tak po nich darované potraviny a oděvy. Vážím si nezištné pomoci veřejnosti, ale ta by měla být koordinovaná v souladu s potřebami uprchlíků. Z poničených věcí tam byla pokreslená zeď, ušpiněný koberec a u jedné skříně byly poškozené panty. Vysvětluji si to tím, že v malých prostorách bylo umístěno hodně dětí a ty uhlídat není jednoduché. V místním obchodě se pak opakovaly drobné krádeže potravin, což byl bohužel častý jev v našich supermarketech i před příjezdem uprchlíků,“ analyzoval kontroverzní záležitost Kumar Vishwanathan. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Situace v Moravskoslezském kraji se už uklidnila, což potvrzuje i vyjádření Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), které provozuje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU): „Aktuálně nemáme s romskými skupinami v KACPU Ostrava zásadní problémy. Kromě toho zde úzce a velmi dobře spolupracujeme s obecně prospěšnou společností Vzájemné soužití. Osvědčuje se nám, že její pracovníky informujeme o pobytu romských skupin,“ informoval Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK.

Vedení Moravskoslezského kraje si ale stojí za svým původním názorem, což potvrdila i jeho mluvčí Nikola Birklenová: „S pokračující uprchlickou vlnou potíže s nepřizpůsobivými neustaly, potýkají se s nimi všechny kraje. Proto hejtmani tuto záležitost řešili s ministrem vnitra. Na tomto jednání však bylo zatím dohodnuto pouze to, že se pro problémové uprchlíky vytipují vhodná ubytovací centra a že se do pomoci těmto uprchlíkům zapojí i některé romské organizace v ČR.“

Ukrajinci jsou pracovití. I matky s malými dětmi si hledají zaměstnání

Krajská pobočka Úřadu práce v Ostravě nyní eviduje přibližně tisíc Ukrajinců jako zájemce o zaměstnání. Od začátku jejich příchodu do České republiky by mělo být v Moravskoslezském kraji zaměstnáno přes 2 600 těchto uprchlíků, nejčastěji ve výrobě a službách, a to zejména na pozicích montážních a stavebních dělníků, manipulačních pracovníků, kuchařek a uklízeček. Tyto údaje vyplynuly z vyjádření Vladany Purdekové, vedoucí oddělení zaměstnanosti ostravské pobočky Úřadu práce.

Ostravské hejtmanství také nechalo nyní otevřít v KACPU nové komunitní centrum, kde jsou ukrajinským uprchlíkům denně k dispozici sociální pracovníci, kteří mohou poradit ohledně sociální ochrany dětí nebo pomáhají se zajišťováním sociálních služeb. Zástupci dalších organizací pak emigrantům usnadňují řešení i ostatních náležitostí, jako jsou například vyhledávání lékařské pomoci, zapojení do kurzů češtiny, a také jim vysvětlují systém napojení na tzv. Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, který pomáhá lidem z Ukrajiny snadněji si najít práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Štěpán

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …