Zničený ocelářský boss Stehlík přechází do útoku: Vy, co jste tady všechno zničili, ještě uvidíte

01.09.2014 10:16

JINÝMA OČIMA Vladimír Stehlík, bývalý šéf Poldi Kladno, se odmítá vzdát. Doufá, že soud již brzy odhalí, co vše se skrývalo za událostmi, které se staly osudové nejen jemu, ale i mnoha stovkám dalších lidí, a že rozhodne tak, aby mohla být učiněna náprava. Sám uvažuje o založení polické strany, zatímco se jeden z jeho synů chce již teď na podzim utkat s Jiřím Dienstbierem v senátních volbách.

Zničený ocelářský boss Stehlík přechází do útoku: Vy, co jste tady všechno zničili, ještě uvidíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Stehlík, někdejší šéf Poldovky

Mnohá podezření i úvahy, které zmínil v odpovědích na otázky ParlamentníchListů.cz Vladimír Stehlík, se mohou jevit jako značně subjektivní. Jaký úhel pohledu na ně vrhne případný soudní rozsudek, ukáže čas. I proto konkrétní jména, která exředitel Poldi Kladno v souvislosti s kauzou zmínil, redakce vynechala. I tak jsou mnohé informace tohoto člověka, který padl z výšin moci a bohatství téměř na samé dno, zajímavé - i přesto, že jde o záležitost, která se stala již před 18 lety. Dopady na aktéry to má však stále.

Vloni jste patřil vy a další účastníci kauzy Poldi Kladno mezi ty, co obdrželi od odcházejícího prezidenta Václava Klause amnestii. Odmítl jste ji. Co si od toho slibujete?

Odmítl jsem amnestii Václava Klause, protože jsem nesmírně stál o to, aby proběhl soud. Nikdy totiž za ta léta se mnou žádný nebyl. Bylo několik soudů s mým synem Markem a inženýrem Lubošem Pejpou (i níže se o něm V. Stehlík zmiňuje) - ten už je ale po smrti. Stál jsem o to, aby konečně proběhl po těch mnoha letech i nějaký soud se mnou, třeba i proto, že jsem byl majoritním vlastníkem Poldovky a Bohemia Art - měl jsem 69 procent podílu. Už se ví, že se vážení pánové v kauze spletli, protože dali do bankrotu Bohemia Art a nikoli Poldi Kladno. Tu jen vykradli. Máme k tomu veškerou dokumentaci s důkazy, kdyby se kvůli tomu někdo chtěl ohrazovat. A navíc Poldovku zničili. Přesto doufám, že nakonec spravedlnost zvítězí.

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Připravujete se tedy na proces. Je stanovený termín, kdy by mohl začít soud věc projednávat?

Ano, čekám na proces. Od doby, kdy soudkyně rozhodla před lety o mé vazbě, ze které jsem nakonec vyšel, nikdy už žádný soud se mnou uskutečněn nebyl. Přitom já mám i sepsaný přehled svědků – a nejsou to jen ledasjací svědci. Jde o v současné době o vysoce postavené osoby (Vladimír Stehlík jejich jména uvedl, přesto se redakce rozhodla počkat, koho nakonec v případě soudního jednání soud přizve, pozn. red.).

Byl jste se teď někdy v Poldi Kladno podívat? Máte pocit, že je vůbec ještě nějaká cesta zpět, i když soud rozhodne ve váš prospěch?

Víte, Miloš Zeman dřív několikrát prohlašoval, že je nutné vyhnat Stehlíky z Poldovky. Tak teď by měl vidět, co to přineslo a jak to dopadlo. Zbylo tam asi 200 lidí, mají problémy s výplatami. A město Kladno na to zareagovalo tak, že ohlásilo, že kolem Poldovky udělá nový chodník. To přece nikoho nezajímá, když z té obrovské továrny zbyly jen trosky! Původně tam pracovalo 7000 zaměstnanců, a měli se v té době, kdy jsme tam byli, velmi dobře. Fungujou tam v současné době snad už jedině kovárny, které vyrábějí pro Krupovy závody v Německu. Ti chlapi, co tam pracují, se bouří, protože nemají kolikrát ani na autobus, aby do té fabriky dojeli.

A ještě jednou tedy - je již stanovený nějaký termín na jednání soudu?

Zatím ne, jen mi přišel dopis, že na mě byla podána obžaloba, o což jsem stál. Amnestii údajně odmítl i můj syn Marko, ale to nevím jistě, protože jsem ho již několik let neviděl. Vím, že byl vážně nemocen, co je s ním nyní, vážně nevím.

Jak to tak poslouchám, vše, co se kolem Poldi Kladno stalo, se odrazilo na tom, že se vám rozbily veškeré rodinné vztahy. Nebo se to vše promítlo jen do vašeho vztahu s jedním synem – tedy s Markem?

Samozřejmě, zničila se tím celá naše rodina. Neznamená to ale, že to vzdám. To neudělám nikdy. Škoda, kterou jsme vyčíslili, i v dopise prezidentovi, je pouze symbolická částka – miliarda 406 milionů korun. Neměli by ji platit daňoví poplatníci, ale domnívám se, že banka, kvůli které to vše začalo. Ta dostala tyto podniky do konkurzu způsobem, který nepovažuji za zákonný. Rád bych to u soudu dokázal, věřím, že na to mám dostatek argumentů.

Vím, že když se tehdy rozhodovali „soudruzi", jak to udělají se mnou, tedy se Stehlíkem, byla jim poskytnuta rada jednou významnou osobností advokacie, aby dali Bohemia Art do konkurzu. Ta v té době byla přitom naprosto nevinně ihned v problémech. Dnes je zničena, náš poslední provozuschopný objekt dýhárny v Kralupech nad Vltavou vyhořel před několika dny. Já se ptám, když se i velikáni práva a spravedlnosti dopustili v tom našem případě tolika přehmatů, ke kterým mám důkazy, kdo to za ně teď napraví?

Není třeba si nalhávat, že čas je zřejmě také tím, co stojí proti vám. Ovšem váš další syn – Radek – se rozhodl jít do voleb do Senátu. Věříte, že se to podaří? Že mu lidé dají svůj hlas?

Můj syn Radek je nesmírně poctivý a obětavý muž. Nedávno mi řekl, že by se konečně měla říct těm lidem v Kladně pravda, jak to vše bylo. Úmyslně se totiž kolem toho vytvořila umělá mlhová clona a nikde ani v době internetu není uvedeno, co vše se odehrávalo a jak to pokračovalo. Ani to, co bylo na počátku. Chtěl by napravit to informační prázdno a také něco dokázat, pokud by se za Aktiv nespokojených občanů (ANeO) do Senátu skutečně dostal.

Ještě se vrátím k tomu, jak jste se ptala na dopady pro naši rodinu. Mám čtyři děti, a žijeme prakticky každý sám, někde jinde.

V každém případě pro syna Radka bylo, aby skutečně zkusil to, jestli by ho lidi poslali do Senátu, naplnit požadavek a složit 20 tisíc kauci už poměrně dost zavazující. A tvrdé. On je totiž sklář a víme, jak se v současné době sklářům u nás daří. Za to ho obdivuju. Jiří Dienstbier (senátor za kladenský region) ale stejně asi čeká, že to tam dostane znovu. Přesto, že poprvé to získal jako součást dědictví po svém tátovi. Teď to chce znovu, takže se s mým synem utkají.

Bohužel, když mluvím s lidmi z Kladna a ze zastupitelstva, ukáže se, že nikdy pan Dienstbier pro to město nic pořádného neudělal. Snad jen něco málo pro fotbal. V souvislosti se mnou se přitom velmi brzy zapomnělo na to, že jsem dal na fotbal v Kladně 5 milionů a 20 milionů korun na hokej.

A o druhém synovi nic tedy nevíte?

I když o synu Markovi nic opravdu v posledních letech nevím, jsem přesvědčen, že se bude muset k tomu mému boji za spravedlnost nakonec přidat. Navíc, sice jen z rádia, vím, že i on odmítl Klausovu amnestii a tudíž i jemu určitě záleží na tom, aby došlo k soudnímu procesu.

On kdysi vydal knížku nazvanou Poldovka a vládní tunely, v které odkryl mnohé… Kdoví, jestli i to nepřispělo k tomu všemu. Bohužel tu knížku asi dneska už nikde nikdo nesežene. Já sám mám již jen jedinou. Jak se ukazuje, v téhle zemi se teď už zase bojí všichni. Proč? Že tu vládne finanční oligarchie? A pár grázlů, kteří vlezou panu prezidentovi až do kanceláře, aby se zalíbili a mohli cucat dál ty zbytky, co nám tu ještě zůstaly? To vše je důvod, že jsem se též rozhodl, že založím novou politickou stranu.

Do voleb to ale už nestihnete, což je možná škoda, ne? Navíc, kdyby pak za tu stranu kandidoval váš syn, mohly být třeba jeho naděje vyšší, než když kandiduje za stranu, která zatím žádný výraznější úspěch v minulosti ve volbách nezaznamenala…

To nestihnu, máte pravdu. V každém případě se ta strana bude nazývat Vlastenecká unie. Pokusím se v ní soustředit řadu malých politických stran a hnutí do jednoho jediného celku. Abychom mohli jít do některých dalších voleb a zbourat ten pseudokapitalisticko - bolševistický systém. Co se týká mého syna – je to Stehlík, co vám mám povídat. Věřím, že ví, co dělá. V každém případě se domnívám, že náš národ si nezaslouží, aby byl otrokem těch neskutečných hlupáků, co tady vládnou. To je prostě hrůza, to musí skončit.

Jenomže ten náš národ si je zvolil…

To je pravda, jenomže...Politické strany budou donekonečna obsazovat veškeré posty státního aparátu – to prostě jinak nepůjde. I když ty snahy třeba Tomio Okamury jsou pochopitelné. Jenomže je třeba mít na paměti, že tady jsme v Čechách a ne třeba v Německu. Je dobré si hlavně ale též uvědomit, CO to vlastně je kapitalismus. Naši lidé o tom totiž nevědí vůbec nic. Nikdy tam nepracovali, nepodnikali a podle toho to vše vypadá - i v té politice.

Než tedy ale dojde k založení té vaší politické strany, zřejmě proběhne jednání u soudu, na které tak dlouho čekáte…

Ano, teď bude vše probíhat u Nejvyššího soudu v Brně. Samozřejmě nevím, jak to dopadne, ale byl bych rád, kdyby analytické skupiny, co se zabývají v naší zemi ekonomikou a výhledem do budoucna si uvědomily a podpořily opět znovu výrobu na Kladně. Je to totiž tragédie, co se tam děje, Obrovská nezaměstnanost, chlapi už jen čekají na podporu, aby pak šli do hospod a heren. Za chvíli pak nemají za co jíst, tak všichni už jen naříkají. Hodně je mezi nimi i bezdomovců. Je to mrtvé město.

Čeká mě tvrdý boj. Nebudu mít právníka, budu se tedy muset obhajovat sám.

To nedostanete ani právníka ex offo?

To ano, už mi ho přidělili. Denise Kasičina. Je to mladý chlap, Rus. Co asi může vědět o celé té kauze a Poldi Kladno? Uvidím, ale spoléhám se raději na to, že se budu muset hlavně obhajovat sám. Chci však dát i na internet výzvu, že hledám dobrovolníky, aby se mnou do tohoto souboje vstoupili. Když ten soud vyhrajeme – a nejen kvůli mně – tak se konečně začne podnikat tak, jak se má.

Pane Stehlíku, čím se vůbec problém Poldi Kladno spustil? Jak už jste zmínil, je to 18 let, Wikipedie ani jiné zdroje, dohledatelné na internetu, o počátku pádu vaší firmy nikde nic neuvádí…

Začalo to nedoplatkem na měsíční splátce úvěru firmy u Komerční banky. Jeho výše byla 50 milionů korun. V termínu jsme ho zaplatit nestihli, tak jsme požádali Komerční banku o prodloužení termínu splatnosti o jeden měsíc. To nám bylo zamítnuto. A to se hodilo určité sestavě lidí, kteří po nás a Poldi Kladno mohli sáhnout. Bohužel ten nedoplatek nebyl ale za Bohemia Art, ale za Poldi Kladno. Po měsíci nezaplacení náš dluh u té banky už dělal 80 milionů. Měli jsme však připravené rozpočty, jak bychom to i tak zaplatili.

Tak nezbývalo než to, zavřít nás do kriminálu (do vazby)… A v momentě, kdy se to podařilo, rozjela se obrovská akce. A výsledek je to, co dnes vidíme. 

Ruiny a jak jste uvedl, mrtvé město…

Občas k tomu přispívají i média. Jestliže dokáže jistá televize nafilmovat zbouranou ocelárnu Koněv a ukazovat to jako Stehlíkovo Poldovku, tak je to lumpárna. Ale skutečně se stala.

Proto, když nedojde k dohodě, aby ti bývalí Poldováci dostali 400 milionů korun odstupného a odškodné pro pozůstalé po lidech, kteří ten tlak nevydrželi a spáchali sebevraždy, tak můžu ubezpečit, že zažaluju všechny…

Počkejte, spáchali sebevraždy?

To je pravda. První skočil tehdy pod vlak můj řidič Petr Krob. Můj mladší brácha Jenda se dal v padesáti tří letech na drogy a krátce na to ho našli předávkovaného někde na schodech. Zbyly po něm dvě nezletilé děti. Takových předčasných úmrtí na Kladně byla celá řada. Inženýr Luboš Pejpa byl dle mého zřejmě zavražděn. Proto, že znal veškeré finanční informace o celé kauze.

To jsou velmi závažná podezření. Máte pocit, že byste je uměl doložit?

Když se něčím zaobíráte tolik let, jako já jsem musel v případě naší kauzy, hodně souvislostí vám to odhalí – zvlášť, když jde o tak vysokou hru. Jmenovitě bych ale na nikoho v těchto případech ukázat neuměl.

Nebojíte se toho, že kauza Poldi zůstane nakonec „u ledu“, protože bude promlčená?

Ústavní soud sice stanovil, že kauzy se mají řešit maximálně deset let, ovšem prezident Miloš Zeman říká, že by v případě velkých a ekonomických kauz měla ta doba být tak dlouhá, dokud se nezjistí, jak to bylo – klidně i dvacet let. A protože Zeman je nyní prezident, jsme tedy v období, kdy by ta naše kauza promlčená být neměla.

Myslíte, že i veřejnost bude mít zájem po tolika letech, aby se vše odhalilo a rozkrylo? Přece jen je zahlcená problémy současných mocných…

Já v to věřím. Vím, že kdysi demonstrace na Václavském náměstí, kterou jsem organizoval, byla v mém případě asi pro tehdejší mocné tou pověstnou poslední kapkou. A rozhodli se nás odstranit. Vezměte si k tomu i fakt, že na Kladně byly snídaně pro zaměstnance za jednu korunu a obědy zadarmo. I to mnohým, co si na nás možná brousili zuby, bylo silně nepříjemné. Šlo o něco v duchu Baťova systému. Systému, který všichni hlasitě obdivují, je proklamovaný tolik i naším prezidentem. Na Kladně byl přitom dotažený do daleko lepší formy a fungoval lépe než za Bati. Lidi měli práci, měli se dobře a měli životní jistoty. To by mohlo být argumentem proto, aby zjistili, co se stalo a získali naději na to, že se vše ještě začne napravovat.

I jiní mluvili ale o tom, že Poldi Kladno ozdraví…

Možná máte na mysli slova Vladimíra Dlouhého, dnešního prezidenta Hospodářské komory? Říkal, že má ozdravný program vlády pro Poldi Kladno. Ale skončilo to tragicky – celý ten ozdravný program totiž nikdo nezaznamenal. Negativní roli dle mého sehrál i bývalý generální ředitel Škoda Plzeň Lubomír Soudek. Byla to dle mého vše obrovská, ale nečistá hra. A k jedné z klíčových dohod došlo podle mých informací v Karlových Varech.

To, co říkáte, jsou velmi závažné záležitosti. I když vynecháme konkrétní jména, o kterých se v těchto souvislostech zmiňujete, můžete to nějak doložit?

Samozřejmě. Jinak bych o tom nemluvil. My jsme totiž všechny stěžejní věci nahrávali na video. Máme přes 1000 záznamů ze všech jednání, včetně těch zahraničních, i různých mítinků.

Víte, třikrát jsem obletěl svět, cestoval a jednal jsem v řadě zemí za mořem, i třeba na Středním a Blízkém východě, a zajistil jsem tolik zakázek, že Poldi mohla vyrábět 600 tisíc tun oceli s tím, že 50 tisíc tun by bylo pro český průmysl. Navíc jsem podepsal, a pan Dlouhý u toho v Clevelandu byl tehdy také, že smlouvu s největšími americkými ocelárnami v Pittsburghu, že 90 procent výroby kladenské Poldi půjde do USA. Tam totiž svoje hutě dávno zrušili, takže vyjma Pittsburghu nikde jinde ocel nevyrábějí. Přišlo ale fiasko, jak víme. A právě Vladimír Dlouhý, kterému jsem celá léta věřil a nesmírně jsem ho obdivoval, i když to byl tehdy kluk, a říkal jsem, že to je člověk, na kterého se můžeme spolehnout, nás nakonec pohřbil.   

Já vím, chcete se zeptat, co udělal? Vyměnil plynovod Ingolstadt Velvary za Poldi – alespoň mediálně. V roce 1996, jen někdy do července, o tom vyšlo 6300 novinových článků. Mám je z tehdejšího monitoringu schované. Taková to byla hysterie a štvanice, co se kolem nás odehrávala. Když se ho pak ptali i odboráři, kde že je ten jím slibovaný ozdravný program, odešel s nimi rokovat někam do ústraní. Myslím proto, že i dnes je kolem něj spousta otázek, na které odpovědi mohou zapadat jako střípky do nějaké skládačky toho všeho, jak to možná bylo naplánováno. Je to samozřejmě otázkou času, co se bude dít dál. Ale kauza už se vleče 18 let, a to je skutečně šílené. Je to účel protahovat a prodlužovat, protože čas je proti mně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …