Zrádce Bělobrádek, statečný politik. Vicepremiér se poklonil sudetským Němcům a má to vážné dozvuky

20.07.2015 4:44

ANKETA Smířlivé a odvážné gesto nebo zbytečná rozdmýchávání historických roztržek či dokonce zrada? Gesto poklonění obětem odsunu sudetských Němců ze strany vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) vyvolalo značně rozporuplné reakce. Karel Schwarzenberg místopředsedu vlády chválí a oceňuje jeho odvahu, hejtman Hašek připomíná statisíce mrtvých Čechoslováků a senátor Doubrava mluví o plivanci do obličeje našich občanů a Bělobrádka označil za zrádce.

Zrádce Bělobrádek, statečný politik. Vicepremiér se poklonil sudetským Němcům a má to vážné dozvuky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek na volebním obhájil post.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se při své cestě do Bavorska poklonil památce zabitých odsouvaných sudetských Němců a navštívil Sudetoněmecký dům v Mnichově. Událost během víkendu vyvolala ostré reakce z obou stran. Dokonce premiér Sobotka musel vyvrátit, že Bělobrádek jednal z pověření (a tedy na základě schválení) vládního kabinetu.

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky napříč spektrem s otázkou, co si o tomto kroku Pavla Bělobrádka myslí, a co ho podle nich k tomu případně vedlo. Někteří politici lidoveckého místopředsedu vlády jednoznačně odsoudili. Jiní, jako například šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s ním naopak souhlasí a nechápe, proč to někomu vůbec vadí.

„Lidovci už před svým posledním sjezdem naznačovali, že se chtějí jako strana více otevřít. Netušil jsem ovšem, že do Bavorska,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jihomoravský hejtman za ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek. „Odsun Němců je historickou realitou, místy jistě krutou a tvrdou, nicméně předcházelo jí neméně krutých šest let protektorátu, statisíce mrtvých Čechoslováků na zahraničních frontách i v domácím odboji, Lidice, Ležáky, Ploština, Terezín, Kounicovy koleje v Brně… Věřím, že stejnou péči, jako odsunutým Němcům, bude KDU-ČSL věnovat také dosud žijícím odbojářům, veteránům, jejich sociálním podmínkám a především budoucnosti, kterou bychom měli společně budovat pro mladou generaci Čechů i Němců jako Evropanů,“ doplnil k tomu.

Předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg lidoveckého vicepremiéra ocenil. Podle něho by totéž měl udělat každý slušný a civilizovaný člověk. „Pan kolega Bělobrádek se zachoval jako civilizovaný, slušný a odvážný politik. Bohužel se v Čechách stále ještě nepovažuje za samozřejmé, že se slušný člověk a nemusí to být ani politik, pokloní nevinným obětem. A není pravda, jak jsem někde četl, že se od toho vláda distancovala. Naopak pan premiér řekl, že taková gesta vítá a musí se k tomu také říci širší souvislost, že tomu vyhnání něco předcházelo, což je samozřejmě také pravda,“ dodal šéf TOP 09.

„Takové gesto je nepřijatelné a lidovci by měli vysvětlit, co tím pan vicepremiér Bělobrádek zamýšlel a jestli šlo o jeho soukromou aktivitu. Podobná gesta mohou do budoucna přispět k dalšímu zpochybňování Benešových dekretů,“ obává se šéf poslanců a místopředseda hnutí Úsvit Marek Černoch.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby chtějí být lidovci zadobře úplně s každým, aby se pak mohli podílet na eventuální vládě. „Buďme při tom – bylo jejich heslo a jak vidno, stále platí. Leč nevadí-li to voličům, tak nač to víc komentovat. Já je nevolím,“ sdělil Koskuba.

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský to osobně chápe, protože bychom se 70 let po válce měli konečně smířit a nevytahovat strašáky minulosti. „Řada sudetských Němců byla proti Hitlerovi a stejně byli odsunuti. A o tom se tu dlouho nemluvilo. Bělobrádek ukázal, že se nebojí a je člověk budoucnosti. Jeho jednání vnímám jako proevropské a velmi statečné,“ konstatoval Zdechovský.

Poklonit se památce civilních nevinných bestiálně zavražděných českých Němců je podle poslance a předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury správné a dodnes odvážné. „Je však potřeba zároveň jedním dechem vždy dodat a nahlas říct, že odsun a vraždění českých Němců bylo reakcí na bestiální vraždění Čechů a Moravanů. Neodpouštějme žádné zločiny. Naše ani těch, kteří bezostyšně v naší zemi vraždili na pozvání velké části českých Němců,“ uvedl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Co si myslím? Že je to přesně ten zrádce našeho národa, o kterých mluvil a před kterými varoval prezident Beneš po skončení války,“ naštval se senátor Jaroslav Doubrava za Severočechy.cz. „Komu a zač se jim klaněl? Za jejich podíl na zavraždění statisíců našich lidi za války? Asi neví, že odsunuti byli k těm, ke kterým před válkou patřit chtěli. Poklonit se českým obětem zavražděným a okradeným sudetskými Němci, když je z pohraničních oblastí naší republiky hnali, to ho ani nenapadlo. Ne, teď už ať ho to ani nenapadne. Byla by to jejich veliká urážka a zneuctění jejich památky! Co ho k tomu mohlo vést? Ztráta soudnosti? Ztráta úcty k našim obětem? Nebo se chce, v duchu své víry, přiblížit k těm kněžím, kteří žehnali německým zbraním na cestu k vyvražďování milionů lidí ve světě? Proč to udělal, asi ví jen on a ti, v jejichž službách to udělal. Já vím to, že po Havlovi je druhým, kdo tímto krokem občanům našim národů plivl do obličejů,“ podotkl znechuceně senátor Doubrava.

Dle poslance hnutí ANO Bronislava Schwarze vicepremiér Bělobrádek takové gesto učinil, protože asi zná historii a ví o čem a jak to bylo. „Mimochodem, jsem také ze Sudet a svou historii znám,“ řekl Schwarz.

„S jeho krokem nemohu souhlasit,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor a šéf SPO Jan Veleba. „Pan Bělobrádek bohužel není jenom předseda KDU-ČSL, ale z mezinárodního pohledu je především místopředseda vlády ČR a z tohoto důvodu by se k tomu měl vyjádřit i premiér. Odsun sudetských němců určila konference vítězných mocností Sovětského svazu, Velké Británie a USA v červenci 1945 na návrh Winstona Churchilla, čili není to jenom záležitost ČR, ale má široký mezinárodní rámec,“ zmiňuje.

Jedním z důvodů, proč byli odsunuti, je podle Veleby to, že sudetští Němci přijali kolektivně říšské občanství a tudíž vlastně nebyli občany ČSR. „Co mně ale vadí nejvíce, tak mně není známo, že by se někdo z německé vlády omluvil obyvatelům českého pohraničí, kteří museli v roce 1939 před německým Henleinovým a Hitlerovým terorem opustit svoje domovy. A co k tomu pana Bělobrádka vede? Jsou to podle mne klerikální vazby a peníze pro KDU-ČSL. Návštěva a omluva místopředsedy vlády ČR je po nedávném přijetí brněnským primátorem nesporným úspěchem předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Posselta a určitě není zadarmo. Sečteno a podtrženo, cítím ke kroku pana Bělobrádka odpor,“ dodal Jan Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …