Zvrhlost. Čuňárny. Pelikán, Šabatová, Marxová, Dienstbier. Zjistili jsme, kolik milionů vás stojí vládní projekt HateFree „proti nenávisti“ a tohle nám řekli Bělobrádek, Keller či Okamura

11.05.2016 13:52

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO s přihlásil k vládní iniciativě HateFree a dal na dveře úřadu nálepku signalizující, že ministerstvo je „hate free zónou“. Co si o iniciativě HateFree myslí čeští politici? Co hlásá? Kdo podle ní šíří nenávist? A kolik nás stojí?

Zvrhlost. Čuňárny. Pelikán, Šabatová, Marxová, Dienstbier. Zjistili jsme, kolik milionů vás stojí vládní projekt HateFree „proti nenávisti“ a tohle nám řekli Bělobrádek, Keller či Okamura
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

Jak se uvádí přímo na webových stránkách iniciativy, projekt HateFree Culture (HFC) realizuje Agentura pro sociální začleňování, jeden z odborů Úřadu vlády ČR. Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska (projekt je tedy financován z veřejných peněz). Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Kolik to stojí...

Lukáš Houdek z HateFree Culture ParlamentnímListům.cz sdělil, že rozpočet čistě jen na HateFree Culture v roce 2015 byl celkem zhruba 9 086 457 korun. Celkový tříletý rozpočet čistě jen pro HateFree Culture je na aktivity 7,63 milionu a na vysílací časy, inzerci (sem spadá i část dalších aktivit projektu, nejen HFC) je 9,88 milionu .Celkem tedy 17,51 milionu.

HFC je součástí projektu Kampaň proti násilí z nenávisti Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády, která má stát 39,75 milionu korun.

HateFree: Sudetští Němci NEbyli vesměs fanatičtí henleinovci, kteří nás prodali Hitlerovi

„Jsme iniciativou lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti. Přestože jsme si vědomi složitosti vzájemného soužití, respektu a tolerance, jsme přesvědčeni o existenci rozumných, kreativních a inovativních cest, jak je zlepšit. Život ve strachu a nenávisti nic pozitivního nepřináší. HateFree Culture vám nabízí možnost nahlížet na věci z různých úhlů pohledu, hledat řešení s ostatními a především tvořit a sdílet to, na čem záleží,“ charakterizuje sám sebe projekt HateFree patřící pod Úřad vlády ČR.

Projekt chce mimo jiné vyvracet údajné mýty a „kachny“ (hoaxy). Reaguje na různá konkrétní údajně „nenávistná“ prohlášení, která se objevila například v diskusích na internetu. Například se vymezuje proti tvrzení, že „Sudetští Němci byli vesměs fanatičtí henleinovci, kteří nás prodali Hitlerovi. Teď si stěžují na poválečný odsun a vraždění, ale dostali jen to, co si zasloužili“.

„Princip kolektivní viny sudetských Němců byl uplatněn při nuceném vysídlení, tzv. odsunu, německy hovořícího obyvatelstva z poválečného Československa,“ tvrdí HateFree. „Poválečná odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Během tzv. divokého odsunu prvních poválečných měsíců docházelo po celém území českých zemí k masakrům a pogromům Němců, mezi obětmi byly často ženy i děti. Za příslušnost k určitému národu tak zaplatilo několik desítek tisíc lidí životem, zhruba tři miliony lidí ztratilo svůj původní domov. Kolektivní vina znemožnila rozlišovat vinu jednotlivců a připravila půdu pro kolektivní trest, který stejně jako v předchozích letech postihl i nevinné,“ tvrdí HateFree o odsunu sudetských Němců.

HateFree: Islám NEmá větší dispozice k násilí než jiná náboženství. Demokracie a šaría se NEvylučuje

Hate Free také tvrdí, že „islám nemá větší dispozice k násilí než jiná náboženství: Je-li s násilím spojován, je to způsobeno především zpravodajstvím a médii obecně, neboť prakticky všechny zprávy přicházející ze ‚světa islámu‘ se týkají násilí, neštěstí, tragédií atd...Z muslimského prostředí vzešla dlouhá řada teroristů, to je nesporné. Otázky jejich motivace jsou však mnohem problematičtější a komplexnější, často plynou z politických motivů, či z prostého zoufalství. Tedy, ne každý muslim je terorista. Naopak, většina muslimů terorismus odsuzuje.“

Dle HateFree mohou muslimové respektovat zdejší zákony a „zároveň se řídit šaríatskými normativy, to se nijak nevylučuje. Vzhledem k postavení muslimů v ČR i jejich počtu lze jejich domnělé požadavky na zavádění šaríy do zdejšího práva pokládat za strašení veřejnosti – dnes natolik rozšířené, že se obavy z islamizace ČR začínají dostávat i do mainstreamových médií,“ říká se na stránkách Hate Free.

Nenávist šíří dle HateFree fanoušci Zemana, Putina, kritici Romů, ti, kteří mluví o lásce k vlasti, a odpůrci Havla, humanistů a multikulturalismu

Ten kdo šíří nenávist, je dle HateFree takzvaný „hejtr“, čili „nenávistník“. Nenávist šíří dle HateFree fanoušci Zemana, Putina, kritici Romů, ti, kteří mluví o lásce k vlasti, a odpůrci Havla, Strany zelených, humanistů a multikulturalismu.

Hejtr je charekterizován ze strany HateFree konkrétně takto: „Takže jak si lze představit klasického hejtra na českém webu? K čemu inklinuje a proti čemu se zásadně vymezuje? Má kladný vztah k autoritářskému systému (Rusko, 90 %, nebo USA, 10 %) a rovněž k vládě silné ruky, kterou pro něj dnes představují prezidenti Putin i Zeman. Kladnými hrdiny z minulosti tu jsou Hitler, Stalin či Miroslav Sládek. V anonymitě webu se rád prezentuje jako hrdina nekompromisní v postojích vůči menšinám. Je představitelem prvoplánového nacionalismu. V jeho komentářích nezřídka vlají emotikony české vlajky, s oblibou doplňované opakujícími se refrény o lásce k naší krásné zemi. Trpí sentimentem po starých časech, po režimu před listopadem 89, kdy údajně vše fungovalo, tehdejší společnost se zdárně vyrovnávala např. s romskou otázkou, kdy všichni Romové poctivě pracovali, slušně bydleli a nedělali bordel. Sentiment starých časů neznamená, že hejtr je zrovna pamětníkem této doby. Naopak, pouze slepě přebírá tento sentiment ze svého okolí. Z politických stran silněji inklinuje k Úsvitu T. Okamury a přímo nesnáší Stranu zelených. Má negativní vztah k aktivistům všeho druhu a občanské společnosti vůbec. Multikulturalismus ho dokáže rozpálit doběla. Bytostně nesnáší pravdoláskaře, tzv. lidumily, humanisty a Václava Havla. Občanská demokracie v něm vyvolává pocity silné nevole, pohrdá liberálními hodnotami – USA a obecně změkčilým Západem.“

Sypat jim ze státní kasy je zvrhlost

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda je podle nich správné, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO se přihlásil k vládní iniciativě HateFree a dal na dveře úřadu nálepku signalizující, že ministerstvo je „hate free zónou“. Dále jsme se dotázali politiků, zda podporují iniciativu HateFree a zda je podle nich dobře, že ji český stát financuje (respektive je financována z veřejných zdrojů).

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Boj proti nenávisti je správný. Formu nehodlám soudit, to je na každém,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Na dotaz nereagoval předseda ODS Petr Fiala.

Nevyjádřil se ani předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Vojtěch Filip, předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny, také neodpověděl.

Vyjádřil se ale kandidát na předsedu KSČM Josef Skála. „Moralizovat proti nenávisti – a k jejím zdrojům buď mlčet, nebo je vykrápět svěcenou vodou – je čítankový exemplář pokrytectví, v němž si tak libují liberální svatoušci. Vyrábí se tím i nafukovací ‚osobnosti‘, aby nám ze své ‚korektnosti‘ dávaly o to dotěrnější lekce. Jenže nenávist neroste po stromech. Bývá konečnou stanicí zoufalství. Vzteku na ty, kdo jsou s to celé země ‚vybombardovat do doby kamenné‘. I na ty, kdo nám pak psance těch pohrom stěhují do Evropy. Řešit je třeba příčiny nenávisti, a ne teatrálně vyvěšovat fangle. Bušit na dveře těch, kdo mají zoufalství na svědomí. Nedat jim pokoj, dokud své oběti neodškodní. Právě to ovšem svatoušci v plánu nemají. Sypat jim ze státní kasy je zvrhlost. Tím méně zbyde na ty, kdo si pomoc skutečně zaslouží,“ říká Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Ministr Pelikán má hájit bezpečnost našich občanů a právní řád. Místo toho dělá komedie a jasně lidem vzkazuje, že je mu nějaká bezpečnost ukradená. Kdyby si pověsil do své kanceláře cedulku ‚budu řešit čuňárny v exekucích‘ nebo ‚vymahatelnost práva pro všechny‘, udělal by líp. Stát by měl v první řadě podporovat své občany, naslouchat jim a ne podporovat prapodivné nadace, projekty a neziskovky, které na svou činnost luxují miliony. Je paradox, že tyto ‚partičky‘, které se zaštiťují pravdou a láskou, pak například na demonstracích vyvolávají největší konflikty,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jsem pro svobodu každého člověka i názoru, pokud nezasahuje do práv druhých, takže ať je pan ministr free – já mu to přeju. Na oplátku prosíme o stejnou svobodu pro ty, kteří mají jiný názor než on,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Je to ministrova soukromá iniciativa a na budovy státních institucí nic takového nepatří,“ reagoval místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Ministr, i když je politik, by měl zachovat nezávislost a objektivitu. To, co předvedl pan ministr spravedlnosti, je mimo tento rámec. Já osobně podporuji každou občanskou iniciativu, která přispívá občanské společnosti a napomáhá její jednotě. O HateFree tohle říci nemohu, protože z mého pohledu provokuje většinovou společnost,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nevím, co to Hate Free je,“ reagoval s úsměvem místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

HateFree je plná nenávisti vůči nelevicovým nemultikulturním postojům. Babiš Pelikánovým aktivitám přihlíží

„Pelikán, Šabatová, Marxová (PM uvedl ministryni práci tímto ‚pravopisem´‘ – pozn.redakce), Dienstbier. To je neomarxistická lobby ve vládě. Organizace ‚Hate Free‘mate názvem. Navzdory názvu je plná nenávisti vůči nelevicovým nemultikulturním postojům. Ministr spravedlnosti by neměl stranit tomuto multi kulti politickému hnutí,“ míní předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Z toho je vidět, jací lidé nám dnes vládnou. Pan ministr je sebestředný nevyzrálý mladý muž a myslí si, že když onálepkuje ministerstvo, že všichni úředníci přepnou knoflík v hlavě a budou mít postoje identické se svým šéfem. To se nepodařilo ani za socialismu. Zvlášť pikantní je, že si cedulku pan ministr dal na dveře v době, kdy v Mnichově útočník s výkřikem „Bůh je veliký“ pobodal čtyři muže, z nichž jeden už zemřel. Nebo kdy podobné individuum zabilo ve Vídni tyčí ženu. A že takovéto prapodivné aktivity financuje stát, tak to nemá komentáře a svědčí to jenom o tom, že v čele vlády je člověk, který nikdy nebyl v reálném životě. Kdyby na jeho místě stál chlap, jedno jestli z pravého nebo levého spektra, tak by holt třískl do stolu a takového ministra by zkrotil a nebo rovnou vyhodil. Samostatná kapitola je ministrův stranický šéf Andrej Babiš, který páně Pelikánovým výstřelkům nečinně přihlíží,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Nenávist určitě nepatří k ušlechtilým lidským emocím. Jen si myslím, že státní úřady by měly být územím bez nenávisti už ze své podstaty,“ říká člen předsednictva senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

HateFree v souladu s EU se podílí na ztrátě schopnosti bránit vlastní kulturu a svobodu

„Hnutí Hate Free dělá stejnou práci, jakou dělaly ve 30. letech minulého století vlivné organizace ve Velké Británií a USA, které propagovaly spolupráci s nacistickým Německem a Adolfem Hitlerem. Významné popletené osobnosti tehdejší doby se angažovaly, aby bojovaly s nenávisti mezi národy. Ve skutečnosti pomáhaly připravovat největší masakr v dějinách lidstva. Hate Free v souladu s postupy EU mate občany a podílí se na jejích ztrátě schopnosti bránit vlastní kulturu, svobodu a demokracii. Je logické, že se na tom podílí i Sobotková vláda,“ říká místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Ministr spravedlnosti, který vymýšlí paragrafy jak trestat projevy třídní nenávisti, i když neexistují třídy, je sám o sobě úplně HateFree. On přece musí být Hate Free, jinak by mu hrozily až tři roky nepodmíněně. Asi začnu nosit placku Ich bin Pelikán,“ uvedl europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„On pan ministr Pelikán je vůbec podivný ministr. Tímto to ale opravdu přehnal! Doufám, že se tato zpráva donese k předsedovi vlády a ten řádně a důrazně zasáhne! Nebo že by Sobotka takovouto zrůdnost sám podporoval? Co na to řeknou voliči ČSSD? Nepochopím, jak si ministr může dovolit tímto způsobem protežovat a propagovat jednu z mnoha podivných iniciativ. Jako by nestačilo, že je protežována i sdělovacími prostředky. Jestlipak se jako takový bude zajímat o její hospodaření?! Už slyším, že to není jeho mísa! Bylo uveřejněno, že, tuším, NKÚ zjistil, že se postrádá maličkost, pár korun, přes sedm set milionů určených pro ty pravdoláskařské, alias sluníčkářské uskupení, která hlásají, že se starají o ony přivandrovalce. Bylo by zajímavé zjistit, kde se ukrývají a kdo je ukrývá. Ne, Hate Free Culture podporovat nemohu a s tím, že je financuje stát, už vůbec souhlasit nemohu. Je hezké, že se ke svému účelu přiznali ve svém názvu: ‚nenávidťe svobodnou kulturu‘. Hate Free nenávidí český národ a obyčejné Čechy,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

Pár nácků nebo neonácků se do něj jistě bude bude opírat...

„´HateFree´ na Pelikánově ministerstvu spravedlnosti je samozřejmě správný postoj. Pár nácků nebo neonácků se do něj jistě bude opírat, ale to na podstatě věci nic nemění.  Na financování samém nevidím nic problematického. Je to něco na úrovni veřejnými penězi placené propagace bezpečnosti silničního provozu, jen se zde jedná nikoli o provoz na silnicích, nýbrž v našich hlavách. Obojí je zaměřeno k tomu, aby minimalizovalo potenciál katastrof – silničních, jako sociálních. Je spíš velkou ostudou, že taková samozřejmost, jakou demonstroval pan ministr Pelikán, vůbec může vzbuzovat rezervované, nebo dokonce negativní postoje. Skoro to vypadá, že je části obyvatel – a pevně věřím, že nechutná anonymně přístupná internetová ´diskusní´ fóra proporci této spodiny společnosti opticky zveličují – z vlastní vůle nebo pod vlivem cílených desinformací a propagandy snad líto, že se nemohli přímo či nepřímo podílet na minulých genocidách a zločinech proti lidskosti ve střední Evropě či v našem okolí. To je sice smutné, ale musíme tomu v bytostném zájmu naší společnosti čelit. Iniciativa ´Hate Free´ je jedním z příspěvků k tomu,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška, stranický kolega Pelikána a Babiše.

„Ty miliony by se nepochybně daly využít mnohem smysluplněji. Víc se k té kampani a panu ministrovi Pelikánovi nechci vyjadřovat, neboť nechci být sprostý,“ uvedl místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Státní správa má být důsledně odpolitizována a služební zákon o tom hovoří jasně. Pokud si pan ministr dá jakoukoliv propagaci, reklamu, nálepku do své kanceláře, je to jen o něm, o politikovi. Kdekoliv jinde na ministerstvu to je obecně nepřijatelné ovlivňování státního orgánu! Druhý pohled na věc je ten, že tato nálepka má znamenat, že se ‚měří všem stejným metrem a bez rozdílu pohlaví, rasy, orientace, a tak dále‘. Přiznání ministra spravedlnosti, že musí tímto činem přesvědčovat občany, že jeho ministerstvo snad tak funguje je přiznáním obrovských problémů s reputací tohoto ministerstva. Ministerstva ‚spravedlnosti‘!“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„V principu je HateFree dobře míněná iniciativa, zatím však vyvolává spíše kontroverzní reakce,“ uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Ten fakt, že se tato iniciativa objevuje, je důkazem nezdravé atmosféry ve společnosti. Začínají se vytvářet 2 póly: Hate Free a xenofobní populismus. Oba extrémy jsou špatně. Je zde nebezpečí polarizace národa, ke které se občané uchýlí, nebudou-li mít naději rozumného řešení. Nechtěla bych se dožít takové polarizace jako nastala v zemích bývalé Jugoslávie, kde lidé, kteří spolu v klidu žili mnoho let, se poté pro své názory vraždili. Stát musí především vést aktivní politiku vedoucí k zastavení migrace. K tomuto cíli musí napřít veškeré úsilí. A pokud lidé budou věřit vládě a vládním stranám, že toho dosáhnou, ani jeden z výše jmenovaných extrémů nebude mít šanci společnost rozdělit,“ míní poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Možná, že ministr Pelikán ze dvorku ještě udělá meditační zahradu

„Oceňuji, že web iniciativy se snaží vyvracet fámy týkající se problematiky a poskytuje například manuál pro oběti násilí z nenávisti. Soudím, že úřady by měly vždy přistupovat ke každému v souladu se zákony stejně a s vysokou mírou profesionality. Tedy i bez předsudků či dokonce nenávisti. Je to otázka vztahu a přístupu bez ohledu na jakoukoli nálepku na dveřích. Já osobně to považuji za samozřejmé,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Je to spíš póza než skutečná cesta k rozumnému řešení. Rozměr toho problému je několikanásobně větší. Těžko ho tedy může vyřešit nějaká iniciativa financovaná státem, byť možná dobře myšlená. Nevěřím na zázraky ani na pohádky,“ říká poslanec ČSSD Milan Urban.

„Možná, že ministr Pelikán ze dvorku ještě udělá meditační zahradu. Proč ne? Ale abych byl upřímný, je mi v celku fuk, co si pan ministr lepí na dveře – není-li to v rozporu s dobrými mravy a zdravým rozumem. Důležitější je, co jemu svěřený rezort produkuje. Což v jeho případě žádná sláva není. Nemyslím, že se ‚profesionálům‘ z ANO až tak ve vládě na všech frontách daří, jak slibovaly předvolební billboardy. Doprava, spravedlnost... Škoda pro ně i tuto zem. Takže místo této nálepky bych asi raději volil něco ve stylu Pat a Mat. Jsou to taky bambulové, ale roztomilí,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Mně přijde naprosto zbytečné cokoli na jednání pana ministra komentovat. Jen vím, že lepením samolepek se svět ještě nezměnil,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

HateFree je v pořádku

„Stát financuje Hate Free Culture jenom částečně, a to z 20 procent. Z 80 procent ji totiž financují Norské fondy. Souhlasím s přesvědčením iniciativy, ze život v nenávisti nic pozitivního nepřináší, a proto jejich snahu vítám,“ odpověděl senátor Jozef Regec.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

„Obecně řečeno s principem hate free lze souhlasit. Svět by byl jistě krásnější a klidnější, kdyby se uplatnil. A hlavně, kdyby byl dodržován. Ale protože jsem realista, tak tomu nevěřím. A taky je nesmírně důležité, jak bude iniciativa financována. Pokud by to byl stát, tak je to ok,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Proč ne. Na podpoře iniciativy vystupující proti nenávisti, netoleranci a násilí neshledávám nic špatného. Na druhou stranu přílišné toleranci vůči skupinám, které si toleranci nezaslouží a ohrožují naši svobodu a demokracii, bychom se měli jednoznačně vyvarovat. Evropské politická elita tyto nešťastné tendence totiž má,“ uvedl senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Myšlenka je to jistě správná. Jestli je to vládní iniciativa, je to podle mého názoru v pořádku,“ odpověděl poslanec KSČM Jiří Valenta.

Kolik samotné HateFree stojí

ParlamentníListy.cz získaly od Hate Free rozpis nákladů: „Aktivity projektu (web, videa, umělecké projekty, výstavy, grafika, veřejné akce, buzzmonitoring, materiály, placky apod.): 2.121.185,3 Kč.

Inzerce a nákup vysílacích časů: 5.939.432,99 Kč. Mzdové náklady včetně odvodů apod. (4 zaměstnanci): 1.025.840,00 Kč. Cestovné (tady bohužel pro celý projekt, HFC nejde vyčlenit): 30.783 Kč Telekomunikační služby (opět nejde včlenit HFC, částka za celý projekt): 32.729,98 Kč.“

„Celkový tříletý rozpočet čistě jen pro HFC je: Aktivity: 7.630.076 Kč. Vysílací časy, inzerce (sem spadá i část dalších aktivit projektu, ne jen HFC, ale nejsme schopni to vydělit): 9.880.000.“

HateFree Culture je součástí projektu Kampaň proti násilí z nenávisti Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády, která má stát 39,75 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …