Chládek překvapivě: Nehrajme si na nestraníky. Za ministra školství Bartoše nebo Putnovou

29.04.2012 10:01

Nový ministr školství by se měl najít hodně rychle, varuje vládu náměstek středočeského hejtmana a expert ČSSD v oblasti vzdělávání Marcel Chládek. Uvažovat o apolitickém odborníkovi jako nástupci Josefa Dobeše z Věcí veřejných prý nemá mnoho smysl, vhodnější by dle Chládka byla silná politická osobnost se znalostí problematiky. Jména jako třeba Anna Putnová z TOP 09 nebo Walter Bartoš z ODS by prý Chládek považoval za dostatečně kvalitní volbu.

Chládek překvapivě: Nehrajme si na nestraníky. Za ministra školství Bartoše nebo Putnovou
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Jako dvorec bez pána nyní vypadá úřad ministra školství v pražské Karmelitské ulici. A pokud máme pokračovat v přirovnání, pak nutno dodat, že na polích dozrává obilí a je třeba, aby někdo co nejrychleji začal organizovat žně. Věcí, které by nyní měl ministr urychleně řešit, je totiž mnoho. Z nich nejviditelněji vystrkuje ruku ze skříně kostlivec v podobě proplácení eurodotací zpopularizovaných exministrem Dobešem, který nakonec po hádce s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) o platy učitelů odstoupil.

O tom, že nový ministr by měl být co nejdříve uveden do úřadu, je přesvědčen i středočeský hejtmanský náměstek Marcel Chládek. "V souvislosti se státní maturitou to zas takový průšvih není. Je nastavená, byť špatně, a běží. Ale v případě eurodotací je to skutečně na pováženou. Absence ministra je skutečným hazardem s 53 miliardami. Podle mých informací vše skončilo tak, že ze třiceti projektů, které se původně měly financovat z Evropy, má šanci možná tak šest, ale musí se zásadně přepracovat," řekl ParlamentnímListům.cz Chládek.

Musíme jednat. I bez ministra

Pokud prý ČR nyní nemá ministra, který by zvládl jednání s Evropskou komisí na té nejvyšší úrovni, považuje to Chládek za mimořádně závažný problém. "Úřad je paralyzován a každým dnem se blížíme tragédii, kdy na peníze nedosáhneme. Proto jsem se domluvil s profesorem Pačesem, že budeme muset uspořádat kulatý stůl i bez ministra. Tomu bývalému Chládek navrhl čtyři body, určující co s dotacemi provést. Jenže evropský problém není tím jediným. ´Hoří´ prý i plánovaná reforma vysokého školství stejně jako problém s financováním školství regionálního.

Náměstek hejtmana věří, že vláda nového člověka představí co nejdříve. Chápe prý váhání kabinetu, zda nasadit nepolitického odborníka či straníka. "Já osobně bych doporučil uvažovat spíše o stranicky silné osobnosti a zároveň odborníkovi. Síla a ostré politické lokty jsou zásadní. Čeká jej nebo ji tvrdý boj o každou korunu. Pokud chcete jména, opravdu bych se těšil na souboj s Walterem Bartošem z ODS nebo Annou Putnovou z TOP 09. Ač se v mnoha ohledech názorově neshodneme, toto by byli výrazní ministři a pro mne dobří a fundovaní političtí protivníci," dodal Chládek.

Walter Bartoš z ODS pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Pokud by mi premiér tuto funkci nabídl, pak bych ji přijal. Dosud se mnou nikdo nejednal."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…