Další vyhozené miliony. Státní maturity zřejmě umlčí Zeleného navždy

15.05.2012 19:22

Poslední kapka – letošní příliš těžký test z matematiky – může stát Pavla Zeleného, šéfa společnosti CERMAT, která zajišťuje státní maturity, křeslo. Kvůli chybě se muselo dodatečně upravovat hodnocení, protože by neúměrně mnoho nejlepších matematiků, kteří si zvolili těžší variantu, u maturity neprošlo. Podle odborníků je však nejhorší, že příští rok se zbytečně vyhodí peníze na přípravu těžších testů z matematiky, protože si je nikdo nezvolí. Zelený tak prý ohrozil budoucnost státní maturitní zkoušky.

Další vyhozené miliony. Státní maturity zřejmě umlčí Zeleného navždy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

Osudu Zeleného také nepomůže, že čerstvý ministr školství Petr Fiala se při jednom ze svých prvních veřejných vystoupení musel omluvit všem, kteří byli touto chybou postiženi. Sice odmítl mluvit o personálních změnách, které by z chyby vyplynuly, ale ani je nevyloučil. Sám Pavel Zelený v médiích výzvy k odchodu odmítl. „Rezignaci jsem nenabídl a nemyslím si, že by toto byl důvod k rezignaci,“ prohlásil. Připustil pochybení, ale podle něj k podobným chybám dochází i v méně významných testech. Odstoupil by jedině ve chvíli, kdy „by se stala událost, kterou by nešlo řešit“. Kdyby prý třeba selhal celý systém, kdyby z viny státu nebyla schopná odmaturovat celá škola.

Zeleného hlava na špalku

Ale těsně před zahájením maturit dostal podle informací ParlamentníchListů.cz šéf CERMATU nůž na krk od tehdejšího úřadujícího šéfa na ministerstvu školství, prvního náměstka Ladislava Němce. Po nástupu nového ministra je sice již jen „obyčejným“ náměstkem, ale stále řídí regionální školství a v jeho kompetenci jsou i státní maturity. Na poradě Němec před pár týdny pohrozil Zelenému, že pokud ještě dojde k nějaké chybě v průběhu maturit, „dá Zelený hlavu na špalek a Němec mu ji vlastnoručně usekne“. Šéf CERMATU tehdy ujišťoval, že státní maturity jsou bezvadně zajištěné.

Hlavu Zeleného žádá i opozice a odborníci. „Problémů se státní maturitou bylo už příliš mnoho a z celé věci by měla být vyvozena osobní odpovědnost. Jedná se totiž o hazard se studenty, kdy CERMAT nebyl schopen ani potřetí státní maturitu nastavit správně,“ upozornil stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Podle něj by měl být ředitel společnosti Zelený odvolán.

„Zelený by měl být odvolán, o tom není pochyb, ale horší je, že se hraje o budoucnost státních maturit,“ varuje pro ParlamentníListy.cz mluvčí obecně prospěšné společnosti EDUin Tomáš Feřtek. Podle jeho slov loňské chyby fatálně maturity neohrozily, ale letošní chyba způsobí, že příští rok si těžší verzi matematické zkoušky málokdo zvolí. Už dnes prý ředitelé škol potvrzují, že budou svým studentům doporučovat lehčí variantu této zkoušky. „Pan Zelený se tváří, jako kdyby o nic nešlo, ale způsobil neodstranitelné škody. Peníze, které se na přípravu těžší verze vynaloží, budou vyhozené,“ dodává Feřtek.

Opakované chyby

Přitom společnost CERMAT nečelí kritice zdaleka poprvé. Loňské chyby CERMATU a jeho řediteli, které vyvolaly spory kolem „lehčího“ testu z českého jazyka, ještě prošly, protože Zelený se hájil, že maturity měly premiéru. U státních zkoušek vyhořelo téměř dvacet procent studentů, navíc téměř každý desátý k maturitě nemohl ani jít. Pro studenty odborných učilišť a nástavbových oborů byly otázky příliš těžké, pro gymnazisty naopak snadné, takže je to demotivuje k dalšímu učení. To ovšem podle odborníků není vina CERMATU, ale nesmyslné snahy, aby zkoušku dospělosti měli i kadeřnice a kominíci, i když by jim k výkonu povolání stačil výuční list.

Kvůli maturitám se dostal stát do sporu i s některými regiony. Liberecký a Středočeský kraj žalovaly ministerstvo školství kvůli údajnému nedoplatku za zvýšené náklady na maturitní zkoušky a administrativu. Závažnější však byly závěry z prověrky financování státních maturit, které zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad. Maturity byly podle kontrolorů předražené, na jejich přípravu vynaložilo ministerstvo téměř miliardu korun, z toho 276 milionů bylo z peněz Evropské unie. NKÚ kritizoval, že původní předpoklady počítaly s tím, že státní maturitní zkouškou studenti projdou už ve školním roce 2007/2008, ale nakonec se tak stalo až ve školním roce 2010/2011. Přitom celostátní zkouška nesplnila dva základní cíle: být vstupenkou na vysokou školu a srovnat výsledky středních škol napříč republikou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…