Dobeši, poslouchej! Akademici se bouří, volá komunistická poslankyně

10.01.2012 20:56

V návrhu školské reformy dochází k faktickým nedodělkům, zlobí se poslankyně Gabriela Hubáčková (KSČM). Ministr školství Josef Dobeš podle jejích slov vytrvale ignoruje stanoviska akademiků z dvaceti českých univerzit.

Dobeši, poslouchej! Akademici se bouří, volá komunistická poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

„Nejenže byla ignorována stanoviska akademiků, ale i dochází i ke zkreslování připomínek zástupců vysokých škol k faktickým nedodělkům či neodůvodněným prvkům v návrhu ministra,“ píše na webu Komunistické strany poslankyně Hubáčková v souvislosti ztráty celorepublikové platnosti titulů, snižování počtu pracovníků i studentů zastoupených v akademických senátech i zavedení školného na vysokých školách, které prošlo návrhem bez jasného řešení pomoci pro studenty z rodin s nižšími příjmy.

„Stát nemá ani spočítáno, na kolik by finanční pomoc studentům vyšla. Stejně jako chybí analýzy, zda vůbec školné státu skutečně přinese peníze navíc,“ píše.

„Předsedové akademických senátů vysokých škol vyzývají akademické senáty, aby zvážily všechny vhodné kroky, které by přiměly státní moc respektovat vůli členů akademických obcí, pokračuje Hubáčková. Hovoří se prý o peticích, vystoupeních i demonstracích a stávce.

„Je ovšem zajímavé, že zatím se bouří rektoři, ale ty, jichž se to bude nejvíce týkat, totiž samotné studenty, dosud moc slyšet není. Možná čekají i na pokyn svých profesorů. Jen aby pak už nebylo na jakékoliv protesty pozdě,“ pozastavuje se.

Vzhledem ke klesající životní úrovni v důsledku vládních reforem by podle slov poslankyně bylo zavedení školného ještě citelnější.

„Za těchto podmínek by mělo zavedení školného ještě horší následky – daleko více mladých talentovaných lidí by nemohlo studovat z finančních důvodů. Důvod, pro který odmítáme samotnou myšlenku školného, tj. zavedení nerovného přístupu ke vzdělání, dnes proto platí dvojnásob. Studentským půjčkám, které jsou stále dost nepromyšlené, nikdo opravdu nevěří!“ vzkazuje.

„Za vlády této všeho schopné koalice se i z ústavy stal cár papíru. Znovu opakuji, že podle mého názoru není ministerstvo vedeno ani kvalitně, ani s rozvahou, přestože nad ministrem Dobešem, zřejmě s ohledem na soudržnost vládní koalice, drží ochrannou ruku nejen premiér, ale i prezident,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…