Dvořáková: To je rozklad akreditačního řádu. Dobeš nechal žít práva do roku 2016

09.03.2012 9:34

Právnická fakulta v Plzni měla v červenci skončit, protože jí Akreditační komise odmítla prodloužit akreditaci. Dobeš si ale nechal udělat právní analýzy, podle nichž existují další možnosti řešení. Na tiskové konferenci Josef Dobeš oznámil, že akreditaci škole prodlužuje do konce července 2016.

Dvořáková: To je rozklad akreditačního řádu. Dobeš nechal žít práva do roku 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil akreditaci kritizovaným plzeňským právům, kde se získávaly nestandardním způsobem magisterské tituly. "Prodloužil jsem akreditaci školy do konce července v roce 2016," zdůraznil Dobeš.

Na rozhonutí netrpělivě čekalo 1800 studentů. Dobeš však zdůraznil, že nyní musí plzeňská práva projít nutnými reformami.

Podle šéfky Akreditační komise Vladimíry Dvořákové vystaví tím mimo jiné studenty riziku. „Platnost jejich diplomů může být v budoucnu zpochybňována. Ve 250 případech od roku 1999 se nestalo, aby ministerstvo zpochybňovalo rozhodnutí komise,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.



Dvořáková: O rezignaci neuvažuji

V ČT pak dodala, že se tímto ministr dostává na hranu zákona a dochází tak k rozkladu akreditačního řádu, protože se budou bouřit ty školy, které akreditaci nezískaly. "Svým kritikům ale radost neudělám a o rezignaci neuvažuji," doplnila Dvořáková s tím, že podává žalobu ve veřejném zájmu.

Dobeš dodal, že šéfka komise nebyla předem o jeho rozhodnutí informována, protože není účastníkem řízení. Dobeše následně studenti před budovou ministerstva odměnili potelskem. Dobeš zdůraznil, že jeho rozhodnutí má právní oporu. "Ač nejsem z kamene, tak si to užívám," řekl nicméně studentům Dobeš.

ParlamentníListy.cz se zajímaly o reakci šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, který dlouhodobě Dobeše kritizuje. Odpověděl však, že nyní se k celému případu nechce vyjadřovat, než bude znát podrobnosti. Podle něj je daleko závažnějším problémem podoba reformy regionálního školství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…