Kalousek mu bere miliardy pro učitele a Dobeš říká: To je podraz, u toho nebudu

12.03.2012 15:17

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 chce provést škrty v letošním státním rozpočtu ve výši 23,6 miliardy korun. Nejvíce postižené by mělo být ministerstvo školství, které má ušetřit 4,45 miliardy korun. To ale ministr školství Josef Dobeš z VV ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz rezolutně odmítl a ve vládě, která by porušila své programové prohlášení, by již nebyl.

Kalousek mu bere miliardy pro učitele a Dobeš říká: To je podraz, u toho nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

O škrtech by se mělo jednat na středeční vládě. Dobeš ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zopakoval, že Kalouskovi neustoupí a platy pro učitele hodlá uhájit.

Dohody se mají dodržovat

„Já věřím, že ty koalicí dohodnuté peníze pro školství uhájím a že nedojde k vázání té částky 4,5 miliardy.  Bojuji za prioritu české vlády, kterou je vzdělávání, aspoň dle koaliční smlouvy. Nedovedu si představit, že budu ministrem, který slíbené peníze učitelům sebere. Já jsem na tuto konfrontaci s ministrem Kalouskem připraven. Jsem konzervativní člověk a míním, že má platit stará zásada, že dohody se mají dodržovat. Pan ministr Kalousek se hlásí ke konzervativním a křesťanským hodnotám, čili bych od něj očekával, že takovou zásadu bude hájit a chápat,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš.

„Pokud on sebere 4,5 miliardy a já mám 85 procent finančních prostředků v platech na učitele, je jasné, že by to muselo vést ke snížení platů učitelům. Nedovedu si v žádném případě představit, že bych seděl na této ministerské židli a přesvědčoval již tak rozzlobené učitele, že je správně, že místo čtyř miliard jim přidáme jenom 1,5 miliardy nebo jenom jednu miliardu kvůli tomu, že je doba úspor a oni mají spořit, i když se jim na začátku v programovém prohlášení slíbilo, že první dva roky naší vlády to budou učitelé, kteří zažijí narovnání platů, pak se to zafixuje a nevezme se jim ani koruna, ale ani nepřidá,“ dodal Dobeš.

Nebudu ve vládě, která by učitelům sebrala, co slíbila

Pokud by bylo zrušeno slíbené navýšení platů učitelům, v této vládě by již Dobeš neseděl. „Nemůžu být ministrem, který by porušil své slovo a toleroval porušení slova našich koaličních partnerů. Toto bych již nerealizoval. To by bylo jiné programové prohlášení vlády, než jsme podepsali. Opakuji, že sice rozumím tomu, že zde jsou ekonomické obtíže, ale to jsme věděli i na začátku, když jsme to 13. července 2010 podepisovali. Nevidím důvod, proč bychom od toho měli odstoupit. Nemohu sedět ve vládě, která by porušila dané slovo,“ sdělil Dobeš.

Co říká o celé věci koaliční smlouva a programové prohlášení vlády? „Vláda v roce 2011 a v následujících letech posílí rozpočet rezortu o 2,1 mld. Kč.  V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků o další 4 mld. Kč a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015 v návaznosti na celkovou veřejnou správu, kdy platy zmrazí na 3 roky. Tímto krokem bude částečně vyrovnán diskriminační poměr mezi platy pedagogických pracovníků a jinými profesemi v rozpočtové sféře,“ píše se v koaliční smlouvě i programovém prohlášení vlády.“

Ke Kalouskovi byla kritická i místopředsedkyně VV a místopředsedkyně sněmovního školského výboru Dagmar Navrátilová. „Musíme přestat válčit mezi sebou a začít táhnout za jeden provaz. Bohužel koaliční bitky nekončí. Slibovali jsme, že budeme vládou podporující vzdělanost a ministr Kalousek škrtá nejvíce ve školství, protože tam sedí jeho nekamarád Josef Dobeš. To je bohužel přístup, kterého se musíme vyvarovat,“ řekla redakci poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…