Kalousek slíbil, že platy nepedagogů neklesnou, uklidňuje odborář

22.08.2011 19:24

Šéf školských odborů František Dobšík uklidňuje, že platy nepedagogických pracovníků by neměly klesat, jak před nedávnem avizoval ministr Josef Dobeš. Miroslav Kalousek totiž prý dvakrát slíbil, že je snižovat nebude.

Kalousek slíbil, že platy nepedagogů neklesnou, uklidňuje odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Tato garance je dána ministrem, mám ji po telefonu i po osobním jednání," řekl v rozhovoru pro rádio Impuls František Dobšík, šéf školských odborů. Na mysli měl však ministra financí Miroslava Kalouska. Ministr školství Josef Dobeš totiž před časem oznámil, že platy nepedagogických pracovníků se snižovat budou muset, aby se našly peníze na zvýšení platů pedagogů.

Kalousek prý Dobšíkovi řekl, že se sáhne do jiných oblastí. To je však i na Dobešovi. Pro příklad, kde by se peníze mohly najít, uvedl Dobšík vysoké školy nebo samotný chod ministerstva. Dohodnout by se všichni měli nejlépe do začátku školního roku.

Související: Dobeš zaplatí nepedagogy i bez Kalouskovy pomoci

V pátek budou odbory jednat právě s ministrem Dobešem. „Že bychom v této době byli schopni vyjednat víc, to bude záležet i na sněmovně, jestli se najdou ještě další prostředky," řekl Dobšík k tomu, že by se platy nepedagogických zaměstnanců mohly třeba i zvýšit. Příliš s tím ale nepočítá. Stát si bude na tom, aby neklesaly a platy učitelů se zvedly.

Možná se ale bude počet učitelů snižovat. To připustil i sám Dobšík, bude prý ale ještě na rozsáhlé debatě, kteří a kolik konkrétně. Uvedl totiž, že ačkoliv má vláda ve svém prohlášení, že bude podporovat školy v malých obcích, někde bývá třída jen o deseti žácích, a tak se budou muset některé školy slučovat. Ideálně by chtěl Dobšík dojít k nějakému kompromisu.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Za kauzou okolo Ladislava Bátory, šéfa personalistiky na školství, vidí Dobšík jen politickou hru. Kritizuje především to, že se to odehrálo těsně před začátkem školního roku. „Nevím, kde je zakopaný pes. Proč tam za každou cenu tohoto člověka drží," pochyboval o užitečnosti Bátory na ministerstvu Dobšík.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…