Kalousek to spočítal, Dobeš vyvrací: Učitele nevyhodím, odejdou sami

02.03.2012 11:31

Do roku 2014 doprovodí deset tisíc policistů na odchodu také sedmnáct tisíc učitelů, to je tedy zhruba každý sedmý. Tato skutečnost vyplývá z materiálu ministerstva financí. Školští odboráři a opozice, podle nichž se propouštění dotkne každé školy, už chystají protesty a nevylučují ani stávku.

Kalousek to spočítal, Dobeš vyvrací: Učitele nevyhodím, odejdou sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

O místo má přijít podle Práva 16 920 pedagogických pracovníků regionálního školství, kam spadají mateřské, základní a střední školy v celém Česku. Ministerstvo financí si tímto krokem slibuje ušetřit přes šest miliard korun. Informace vychází z Návrhu výdajů jednotlivých kapitol na léta 2013 a 14 po promítnutí příjmových a výdajových opatření.

Je to zvěrstvo, soudí poslankyně

Tato informace doslova vytočila stínovou ministryni školství Vlastu Bohdalovou (ČSSD): „Ráno se probudím, protřu oko, podívám se do zpráv a jsem z toho naprosto v šoku,“ reagovala velmi emotivně poslankyně. ČSSD měla prý indicie, že ministr chystá další škrty, ale sama Bohdalová je nečekala v takovém rozsahu. „Vláda chce mít z lidí tupý dav, se kterým by manipulovala, ale ten dav by se také mohl otočit proti vládě. Je to zvěrstvo, co připravují. Hlavně, že se všechny strany koalice dušovaly před volbami, že chtějí podporu vzdělání. Dobeš neumí čerpat z EU a peníze, které dal učitelům, jen sebral z jiných kapitol resortu školství. To číslo 17 tisíc je prostě neuvěřitelné,“ hrozí se Bohdalová.

Přirozené řešení

Ministr školství Josef Dobeš ovšem existenci analýzy, kterou má deník Právo k dispozici, zpochybnil. „Nesmysl, neexistuje žádná analýza, dětí je sice méně a tento problém musíme řešit, ale není žádný fundovaný odhad. Je tu přirozené řešení, máme hodně učitelů důchodového věku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Dobeš.

Sbory stárnou

Ústav pro informace ve vzdělání vydal v červnu minulého roku statistiku, ze které není přesně definovatelné, kolik učitelů je v důchodovém věku. Nicméně konstatoval, že mezi pedagogickými pracovníky ubývá mladých učitelů a pedagogické sbory výrazně stárnou. V případě učitelek roste zejména zastoupení 46–55letých a ve výsledku je tak v současnosti přibližně polovina učitelek na jednotlivých stupních škol 46letých a starších. Učitelé - muži jsou v porovnání s učitelkami starší (56letých a starších je mezi učiteli-muži téměř 27 %, mezi učitelkami jen 14%). V 1. čtvrtletí 2010 pracovalo v ČR ve školství celkem 275,5 tisíc učitelů , v regionálním školství pak více než  236 tisíc osob.

    

Už tak to dělají zadarmo

Velmi ostře reagovala také stínová ministryně školství KSČM Marta Semelová. "Tato nehoráznost je fackou všem kantorům, kteří už dnes dělají řadu činností zadarmo. Školní vzdělávací programy, rostoucí administrativu, nezřídka doslova nahrazují rodinu, a to nejen ve výchově. Jestli by se měl někdo propustit, tak je to v prvé řadě celá Nečasova vláda, a to na hodinu. Škodí této zemi a každá minuta jejího setrvání má vážné dopady dnes, i do budoucna," uvedla. 

Na zprávu dnes také pohotově reagoval ČMKOS. Ten svolal narychlo tiskovou konferenci a materiál ministerstva financí jednohlasně odsoudil.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…