Kdo zařízl školné. O tom se hádají Dobeš a TOP 09

01.03.2012 12:41 | Zprávy

Dobeš naprosto ztratil kredit u vysokoškoláků, žádných reforem už nemůže dosáhnout, reaguje na slova ministra Josefa Dobeše o názorových veletočích lidí z TOP 09 poslankyně Anna Putnová. Mimistr se do TOPky pustil v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Poslanec ODS Walter Bartoš vidí jeho návrh reformy VŠ z osmdesáti procent přijatelný. A vzkazuje akademikům: Nezávislost VŠ je tak trochu iluze. Politiků je už beztak mezi vámi dost.

Kdo zařízl školné. O tom se hádají Dobeš a TOP 09
Foto: Radek Kraus
Popisek: Studenti protestovali proti reformě vysokých škol také v Českých Budějovicích

Probíhající slovní přestřelka mezi TOP 09 a VV v otázce reformy vysokého školství z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) nabrala ve čtvrtek na intenzitě. Dobeš v rozhovoru pro server Atuálně.cz uvedl, že současný zmatek v prosazování zpoplatnění studia nelze přičítat jemu. "Byl tu mnohem větší problém zhruba před čtrnácti dny, kdy se zástupci TOP 09, jestli se nemýlím, tak to byla paní Putnová a pan Gazdík, sešli se studenty a pohřbili školné - tzn. vyjádřili se ve smyslu, že je není nyní třeba přijímat. Tento veletoč přinesl to, že došlo k ústupkům. Bavíme se o řádné pětileté době, za kterou se neplatí, a vše nad to bude zpoplatněno," uvedl pro Aktuálně .cz ministr.

Tím dokonale přilil oleje do ohně. Spor mezi koaličními partnery TOP 09 a VV probíhá za nešťastného pohledu premiéra Nečase praktivcky od počátku volebního období a současné protesty studentů jsou částí veřejnosti vnímány stejně. V internetových diskusích padají i tvrdá slova, že se studenti nechali TOPkou vtáhnout do koaliční války proti Josefu Dobešovi. Reakce TOP 09 byla okamžitá, TOP 09 vydala hned dopoledne obsáhlou tiskovou zprávu.

Ztracený rok a tisíce promarněných člověko-hodin

"Pan ministr se snaží tu odpovědnost přehodit na mě, to je opravdu úsměvné. Promarnil minimálně rok. Celou tu dobu se pouze obecně hovořilo, co by mohlo být, a nerealizovaly se konkrétní kroky. Konkrétní obrysy začalo školné získávat až koncem roku 2011," reaguje na Dobešovu výtku směrem ke koaličním partnerům předsedkyně školského výboru sněmovny Anna Putnová (TOP 09).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…