Klaus je parazit. Vystudoval rovněž zadarmo, smějí se kritici

11.12.2011 8:23

Prezident republiky Václav Klaus se opět postaral o rozruch. Při návštěvě Technické univerzity v Ostravě označil studenty, kteří neplatí školné na vysokých školách za parazitující na společnosti. Na jeho slova okamžitě reagovala opozice a připomněla prezidentovi, že on také vystudoval zadarmo.

Klaus je parazit. Vystudoval rovněž zadarmo, smějí se kritici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Považuji studium ne na základní, ani na střední škole, ale studium na vysoké škole zadarmo za parazitování studentů na zbytku naší společnosti," řekl studentům prezident Václav Klaus.

Přestože Klaus údajně očekával, že studenty touto provokativní větou rozzlobí a vyslouží si pískot, na akademické půdě sklidil potlesk. Nutno však podotknouti, že se tak stalo při přednášce na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské a prezident neriskoval tak, jako kdyby vypustil tato slova na jakékoli jiné vysoké škole humanitního zaměření.

Psali jsme:
Klaus: Bezplatné studium je parazitování studentů na společnosti


Podle senátora za ČSSD Marcela Chládka není vhodné, aby prezident Václav Klaus nazýval české studenty, kteří neplatí školné, parazity. Sám totiž vystudoval zadarmo. 

"Je absurdní, že prezident republiky označuje desetitisíce studentů státních vysokých škol za parazity, když sám svoji kariéru ekonoma odstartoval právě díky získání diplomu bezplatným studiem na státní vysoké škole," kritizuje Václava Klause senátor za ČSSD Marcel Chládek.

Sledujeme téma Školné

Chládkovu kritiku podpořil také šéf Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Ten tvrdí, že v takovém případě by logicky musely být parazity všechny předchozí generace studentů.

Berou 2 a půl krát víc

Obhajoby svého bývalého předsedy se zhostil poslanec Walter Bartoš (ODS). "Jsem přesvědčen, že prezident má pravdu. Já bych sice tak expresivní výraz nepoužil, ale je nepochybné, že pokud lidé bez vysokoškolského vzdělání přispívají někomu ze svých daní do jeho lepší startovací pozice např. trhu práce, není to v pořádku. Platy vysokoškoláků jsou v průměru 2,5 krát vyšší," míní člen sněmovního školského výboru Bartoš.

Je průměr a průměr

Tabulkovým platem je v České republice odměňováno více než 700 000 zaměstnanců působících ve veřejných službách a správě. Zaměstnavatelé se při určování platu nemohou odchýlit od platné právní úpravy, musejí striktně dodržovat zákonem stanovená pravidla a rovněž nemohou zaměstnancům poskytovat cokoliv nad rámec právní úpravy. Průměrná mzda v ČR dosáhla ve třetím kvartálu 2011 24089 Kč. 

 

Vysokoškolské posty jsou od 11. stupně výše

Mám titul, zn. bezplatně

Prezidentovo prohlášení nenechalo v klidu ani spoluzakladatele Inventury demokracie Jiřího Boudala, ten zkritizoval nejen jeho slova, ale ostatní vládní argumenty.

„Budoucnost vzdělávání se nadá shrnout na nějaké reduktivní bonmoty, oč se snaží prezident Klaus. Kdybychom šli opravdu do detailu, tak připomínám, že je to právě Václav Klaus, který má většinu svých akademických titulů zadarmo," uvedl pro ParlamentníListy.cz spoluzakladatel studentské iniciativy Inventura demokracie a studentské unie Univerzity Karlovy Jiří Boudal.

Ten navíc naprosto odmítá argument vlády, že školné bude studenty motivovat k většímu studijnímu úsilí a k tomu, aby studenti svá studia zbytečně neprodlužovali.

„Stejnou službu plní současný systém, kdy jsou zpoplatněny pouze roky, kdy student přetahuje," argumentuje Boudal.

Psali jsme:
Chleba tu máte poctivej, žádnej francouzskej, opřel se Klaus v Opavě do EU
Klaus v RegioJetu: Kupuji si soukromé rohlíky, budu jezdit soukromými vlaky
Klausova knihovna? Ano. Kellner poprvé oficiálně souhlasil

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…