Kraje chtějí znát maturitní výsledky všech škol. Třeba i právní cestou

24.06.2011 21:50

Hejtmani chtějí, aby veřejnost získala přehled o úspěšnosti středních škol při státních maturitách. Po jednání Rady Asociace krajů ČR to řekl její předseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zveřejnění výsledků chtějí hejtmani dosáhnout třeba i právní cestou. Ministerstvo školství zatím kompletní žebříček škol podle úspěšnosti zveřejnit nehodlá.

Kraje chtějí znát maturitní výsledky všech škol. Třeba i právní cestou

Krajům se nelíbí, že centrum pro přípravu maturit CERMAT tají celkové výsledky státních maturit. Rada proto podle Haška vyzvala ministra školství Josefa Dobeše (VV), aby výsledky zveřejnil.

"Jsme připraveni domáhat se zveřejnění právní cestou," prohlásil Hašek. "Byli bychom rádi, kdyby se státní maturita stala automaticky vstupenkou na vysokou školu," dodal předseda asociace.

Ministerstvo školství zatím nechce zveřejňovat kompletní žebříček škol. "Ministr Dobeš hodlá dát krajům výsledky maturitních zkoušek jen podle oborů. Kraje se tedy dozví, jak u nich dopadla souhrnně gymnázia, souhrnně střední průmyslové školy a další střední odborné školy," reagoval na závěry hejtmanů tiskový odbor ministerstva.

Ministerstvo: Lidé si o neúspěšných školách řeknou

Úředníci počítají s tím, že zvlášť v menších městech si rodiče mezi sebou řeknou, na kterých školách propadlo mnoho žáků. To by tak mohlo vést k rapidnímu poklesu uchazečů o tyto školy. Česká školní inspekce pak bude u neúspěšných škol chtít, aby provedla opatření k nápravě.

Ministerští úředníci už přesto zveřejnili tři nejlepší gymnázia a tři nejlepší odborné školy z každého kraje; všechny školy k tomu daly souhlas.

U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, tedy asi 17.000 lidí. Ti si nyní mohou zažádat o přezkoumání výsledků, dosud tak prý učinilo zhruba 200 lidí. Opravné termíny budou v září. Státní maturity se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun.

 

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…